sponsorlu reklam Admatic -sponsor

FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA FİKRİ EDEBİ YÖNÜ KİŞİLİĞİ ESERLERİ HAYATI SANATI

FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA FİKRİ EDEBİ YÖNÜ KİŞİLİĞİ ESERLERİ HAYATI SANATI, FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA EDEBİ KİŞİLİĞİ, ŞAİR VE YAZAR EDEBİ KİŞİLİKLERİ, 



1914’te İstanbul’da doğan sanatçı babasının subaylık görevinden dolayı ilk ve orta öğrenimini Türkiye’nin değişik yerlerinde tamamlamıştın Kuleli Askeri Lisesi ve Harp Okulu’nu bitirmiş ve orduya katılmıştır, 15 yıl asker olarak hizmet eden sanatçı, yüzbaşı rütbesinde iken kendi isteğiyle ordudan ayrılmıştın Çalışıma Bakanlığı iş Müfettişi olarak İstanbul’da çalışmış, Aksaray’da bir kitap evi açmış ve yayımcılık yapmıştın 1960—1964 arasında “Türkçe’ isimli bir aylık dergi çıkaran sanatçı, 1970’te yayınevini kapatıp, sadece şiirle uğraşmaya başlamıştın Uzun yıllar şiirler yazan şair 2008 yılında 95 yaşındayken kronik böbrek yetmezliğinden İstanbul’da yaşamını yitirmiştir

EDEBİ KİŞİLİĞİ

  • Necip Fazıl etkisindeki ilk şiirlerinden sonra özellikle çocuk ve Allah adlı kitabıyla kendi şiir çizgisine yönelmiştir.
  • Kurallı biçimlerden kuralsızlara, anlamsız özlerden yalın anlamlara kadar birçok şiir türünü deneyen Fazıl Hüsnü devamlı bir gelişim ve değişim içerisinde olmuştur.
  • Şiirleri genellikle epik-dramatik lirik-didaktik ve toplumsal gerçekçilik özellikleri göstermektedir.
  • Asonanslara, söyleyişi kuvvetlendiren tekrarlara, günlük konuşmalara, çağrışımlara “ki, ve” bağlaçlarına, ses kompozisyonlarına yer vererek şiirinde özgünlük sağlayan sanatçının kullandığı dil de sade ve temizdir.
  • 1970 yılından sonra çocuk şiirleri de kaleme alan sanatçı, sanat eserinin gideceği yönü gösteren bir pusula gibi olması gerektiğini vurgulamıştır.
  • Şiiri birçok araştırmacı tarafından iki dönemde ele alınmaktadır. Birinci dönemi kendine has bir şiir biçimi oluşturmaya çalıştığı, hayal gücünün ön planda olduğu “sezgi” dönemidir. ikinci dönemi ise evrensel temalara yer verdiği ve dilin sadeleştirilmesi çabalarına katıldığı “akıl” dönemidir.
  •  “Türkçe benim ses bayrağımdır.” diyen Fazıl Hüsnü, çok çeşitli konularda şiirlerini yazmış, özellikle Türk tarihinin destanlaşmış birçok olayını şiirlerine taşımıştır. Toplumcu gerçekçi ve felsefi lirik şiirlerinin yanında özellikle yazdığı destanlarla ölmezliğe ulaşmıştır. Üç Şehitler Destanı eserlerinin en tanınmış olanıdır.
  •  Yerli ya da yabancı hiçbir akıma bağlanmadan uzun yıllar kendine özgü bir şiir anlayışıyla eserler vermiştir.
  • Sadece ilk şiir kitabı Havaya Çizilen Dünya’da hece ölçüsünü kullanmış, daha sonraları şiirlerini serbest ölçüyle kaleme almıştır.
  • Çok yazan bir sanatçıdır. Yetmiş yıldan fazla edebiyatın içinde olan şair, 134 şiir kitabı çıkarmış; özdeyiş niteliğinde nesir örnekleri de kaleme almıştır.

ESERLERİ

ŞİİR: 19 Mayıs Destanı, Aç Yazı, Anıtkabir, Asu, Aylam, Batı Acısı, Cezayir Türküsü, Çakırın Destanı, Çanakkale Destanı, Çıplak, Çocuk ve Allah, Çukurova Koçaklaması, Daha, Delice Böcek, Dışarıdan Gazel,Dildeki Bilgisayar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Havaya Çizilen Dünya, Haydi, Hiroşima, Horoz, Hollandalı Dörtlükler, Hoo’lar, ilk Yapıtla 50 Yıl Sonrakiler, İstanbul-Fetih Destanı, İstiklal Savaşı- İnönüler, b”İstiklal Savaşı- Samsun’dan Ankara’ya”, Kazmalama, Kınalı Kuzu Ağıdı, Kubilay Destanı, Malazgirt Ululaması, Nötron Bombası, Özgürlük Alam, Sivaslı Karınca, Sakarya Kıyıları, Şeyh Galip’e Dörtlükler, Taş Devri, Toprak Ana, Türk Olmak, Uzaklarda Giyinmek, Üç Şehitler Destanı, Vietnam Savaşımız, Yedi Memetler, Yeryağ, Yunus Emre’den Olmak
TİYATRO: Vietnam Körü
GEZİ: Mevlana’da Olmak

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk