2019 2020 12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları İlke Yayınları
İlke yayınları 12 sınıf edebiyat kitabı cevapları
DEĞERLİ derskonum.com TAKİPÇİLERİ
YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILINDA DA BERABER OLACAĞIZ..
10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ KİTAP CEVAPLARI 2019 2020
12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları İlke Yayınları Sayfa 86
9. Necip Fazıl Kısakürek, şiiri “Şiirde her kelime, kendi zatı ve öbür kelimelerle nispeti yönünden şairin gözünde, içine renk renk, çizgi çizgi ve yankı yankı cihanlar sığdırılmış birer esrarlı billur zerredir.” biçiminde değerlendirmiştir. Bu açıklamadan da yararlanarak metni, bağlı olduğu şiir geleneği açısından değerlendiriniz.
12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları İlke Yayınları, Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, 12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları Sayfa,
DEĞERLİ derskonum.com TAKİPÇİLERİ
YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILINDA DA BERABER OLACAĞIZ..
12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı DERSİNİN KİTAP CEVAPLARI SİTEMİZDE YAYINLANACAKTIR..
KİTAP CEVAPLARINI OKUL DERSLERİNE PARALEL ŞEKİLDE YAYINLAMAKTAYIZ.
EĞER ACİL DURUM VARSA YORUM KISMINA YAZINIZ 😁10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ KİTAP CEVAPLARI 2019 2020
İYİ ÇALIŞMALAR
12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları İlke Yayınları Sayfa 86
9. Necip Fazıl Kısakürek, şiiri “Şiirde her kelime, kendi zatı ve öbür kelimelerle nispeti yönünden şairin gözünde, içine renk renk, çizgi çizgi ve yankı yankı cihanlar sığdırılmış birer esrarlı billur zerredir.” biçiminde değerlendirmiştir. Bu açıklamadan da yararlanarak metni, bağlı olduğu şiir geleneği açısından değerlendiriniz.
Cevap: Necip Fazıl öz şiir geleneğinin önemli temsilcilerindendir. Onun bu şiirine batığımızda öz şiirin Şiiri soylu bir sanat olarak kabul eden, düşsel (hayali) ve bireysel yönü ağır basan özelliklerini görmek mümkündür. Ayrıca yine öz şiir temsilcileri tıpkı bu şiirde Necip Fazıl’ın yaptığı gibi İçsel ve bireyci bir yaklaşımla evrensel insan tecrübesini dile getirirler.
10. Necip Fazıl Kısakürek, anlam derinliği yaratmak için kelime seçiminde oldukça titiz davranan bir şairdir. Seçtiği imgelerle etkili bir söyleyiş oluşturur. Örneğin örümcek ağı, “sağlamlık, tuzak, süreklilik” gibi çağrışımlara sahiptir. Bu açıdan şairin imge dünyasını değerlendiriniz.
Cevap: Örneğin bir titiz örümcek gibi dizesinde Şair yaşadığı acıları tıpkı bir örümceğin ağını titizlikle örmesi gibi ince ince yaşadığını anlatmaktadır. “kalbim yırtılıyor her nefesinde” dizesinde Kalp nefes alan bir canlı gibi düşünülürken “Kulağım ruhumun kanat sesinde” dizesinde ise kulak ruhu olan ve kanatlı bir canlı gibi aktarılmaktadır.
11. “Örümcek ağı” imgesinden yola çıkarsanız söyleyicinin ümitsiz bir ruh dünyasına sahip olduğunu söyleyebilir misiniz? Niçin?
Cevap: Şair yaşadığı acıları tıpkı bir örümceğin ağını titizlikle örmesi gibi ince ince yaşadığını anlattığına göre bence böyle bir yapıya sahip olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
12. örümcek Ağı adlı şiirin genelinde teşbih ve istiare sanatlarından yararlanılmıştır. Bu edebî sanatları gösteriniz.
Cevap: Benzetme: ” Bir titiz örümcek gibi : Şair yaşadığı acıları tıpkı bir örümceğin ağını titizlikle örmesi gibi ince ince yaşadığını anlatmaktadır. Benzetme: “Kulağım ruhumun kanat sesinde” Kulak ruhu olan ve kanatlı bir canlı gibi aktarılmaktadır.
13. Necip Fazıl Kısakürek, düşünce ve duygu dünyasında kimi değişimler yaşayan, sonradan mistik ve dinî yönelimlerle eser veren bir şairdir. Onun 1928 yılında yayımladığı Kaldırımlar adlı şiirinde de bu durum söz konusudur. Bu şiir o kadar çok sevilmiştir ki şair “Kaldırımlar Şairi” olarak tanınmıştır.
Sizce şairin toplum tarafından böyle değerlendirilmesinin nedenleri neler olabilir? Düşüncelerinizi belirtiniz.
Cevap: Çünkü toplumun benimsediği herhangi bir şeyi sahiplenme ve hangi özelliğini beğendiyse o özelliği ile kabullenme alışkanlığı vardır. Mesela bir türküyü çok beğenirse türkücüyü o türkü ile bağdaştırır. Burada da benzer bir durum vardır. 14. Söyleyicinin bu şiirinde düşünmeye, sorgulamaya başladığı ifadeleri gösteriniz.
Cevap: Ruhum gün boyunca sönecek gibi, Şimdiden ediyor hayata veda derken tam da burada yavaş yavaş sorgulamaya başladığı görülebilir.
15. Varlığın anlamını aramaya başlayan bir insanı bu şiirde görebiliyor musunuz? Düşüncelerinizi belirtiniz.
Cevap: Evet görüyorum. Çünkü şair bu şiirinde kendi varlığına bir anlam bulma çabasındadır. Şair bu şiirinde yaşamış olduğu her acının ardından ruhunda biriken yangınları anlatmayı tercih etmiştir. Özellikle ruhunun kanatsız oluşu aslında çaresizliğine de yapmış olduğu bir vurgudur.
16. Aşağıdaki şiir Necip Fazıl Kısakürek’in Gece Yarısı adlı şiirinden alınmıştır. Bu şiiri Örümcek Ağı şiiriyle tema, konu ve ileti açısından karşılaştırınız.
(…)
Her gece periler uyur odamda,
Derinlerden gelir uzun nefesler.
Yanan mum bir rüya seyreder camda,
Bir hastanın nabzı gibidir camda,
Bir hastanın nabzı gibidir sesler…
(…)
Cevap:
Tema: İki şiirde de, şair yaşamış olduğu acıları ve bundan dolayı yaşadığı zor zamanları anlatmıştır.
Konu: Örümcek ağı şiirinde hayatını sorgulayan biri konu olarak işlenirken Gece yarısı şiiri ise gece yarısı görülen bir rüyanın şairdeki etkilerinin işlendiği konu olarak çıkar karşımıza.
İleti: Her iki şiirde de şair insanın bireysel ruh halini, hayatı sorgulamalarını ve hayal-hakikat çatışmasının insandaki yansımasını göstermek niyetindedir.