12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ANKA KUŞU YAYINEVİ
12. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI, 12. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları,
12-sinif-edebiyat-kitap-cevaplari-sayfa--anka-yayinlari
derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
doğru konum= derskonum
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 111 Cevapları Anka Yayınevi
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Şiirlerinde İslami unsurları yeni bir bakış açısıyla ele alan Sezai Karakoç, kullandığı imgelerle yitirdiğimiz geleneksel değerleri çağımıza taşımaya çalışmıştır. Zamana Adanmış Sözler üst başlığı ile sunulan Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine şiiri dört bölümden oluşur. En çok bilinen bölümü de dördüncü bölümdür. Bu bölümde şair, doğrudan ve oldukça açık bir sesle yaratıcıya seslenir.
Cumhuriyet Dönemi şiiri 1960’tan sonra bitmez tükenmez arayışlarla çok farklı anlayışta şiirlerin verildiği bir dönem olmuştur. Bu arayışlar günümüzde de devam etmektedir. Sezai Karakoç, Erdem Bayazıt ve Cahit Zarifoğlu gibi şairlerin şiirdeki arayışları onları İslami düşünüşe, geleneğe değer veren bir şiire götürmüştür. Bu şiir anlayışının amacı, İslami düşünceyi ve inancı en saf hâliyle yansıtmaktır. Sezai Karakoç kutsal kitapların kıssalarını büyük bir başarı ve çağdaş bir anlatım ile dile getirmiştir. Bu onun eserlerindeki derin dinî bilgi ve Batı edebiyatı örneklerini tanımasından kaynaklanır. Cahit Zarifoğlu ve Erdem Bayazıt da şiirlerinde yer yer hamasi tonda ölümden söz eden İslamcı şairlerdendir. Bu şairler, şiirlerinde geleneksel ve İslami dönem temaları işlerken modern ve güncel bir dili tercih etmişlerdir. Şiirlerinin çoğunu serbest nazımla yazmakla birlikte divan şiiri nazım şekillerini deneyenler de vardır. Çoklukla İkinci Yeni’nin kapalı, soyut, bol mecazlı, simgeci tutumunu benimsemişlerdir.
Metni Anlama ve Çözümleme
SORULARIN CEVAPLARI İÇİN ŞİİRİN İNCELEMESİ TIKLAYINIZZZ
1. Şiirde söyleyici kime seslenmektedir? Bu seslenişle şiirin teması arasındaki ilişki nedir?
- Cevap:
2. Şiirin ilk iki dizesinde hangi olaya telmih yapılmaktadır? Açıklayınız.
- Cevap:
3. Aşağıda verilen dizelerde ahengin sağlanmasında hangi unsurlardan yararlanılmıştır? Belirleyiniz.
Senin kalbinden sürgün oldum ilkin
Bütün sürgünlüklerim bir bakıma bu sürgünün bir süreği
Bütün törenlerin şölenlerin ayinlerin yortuların dışında
Sana geldim ayaklarına kapanmaya geldim
4. Şairin şiirde Leyla, Suna ve Belkıs gibi isimleri anmaktaki amacı nedir? Bu isimleri anarken saklamaya çalışsa da belli olan nedir? Düşüncelerinizi belirtiniz.
- Cevap:
5. Şiirde “Yoktan da vardan da ötede bir Var vardır” dizesinde “Var” sözcüğünün ilk harfinin büyük yazılmasının nedeni nedir? Açıklayınız.
DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.