11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları GEZEGEN YAYINLARI 2021 2022
11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları GEZEGEN YAYINLARI, 11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 11. Sınıf Gezegen Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,
11-sinif-edebiyat-kitap-cevaplari-sayfa-149-gezegen-yayinlari
derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
doğru konum= derskonum
.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları Gezegen Yayıncılık
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Makale, gazete ile doğup gelişen bir türdür. Gazetelerin ilk sayfasındaki makaleye başmakale adı verilir.
Tanzimat Dönemi’nde Türk edebiyatına giren bu türün ilk örneği “Tercüman-ı Ahval Mukaddimesidir. Bu makaleyi 22 Ekim 1860’ta İbrahim Şinasi yazmıştır.
Ali Suavi, Ebuzziya Tevfik, Namık Kemal, Ziya Paşa, Ahmet Mithat, Şemsettin Sami, Ziya Gö- kalp, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Yahya Kemal Beyatlı, Peyami Safa, Falih Rıfkı Atay, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Mehmet Kaplan Türk edebiyatının makale yazarlarındandır.
Okuduğunuz metin dil üzerine yazılmış edebî bir makale örneğidir.
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Metne göre yabancı dil öğretiminde materyal kullanımı neden büyük önem taşır?
- Cevap:
2. Metinde dilin göndergesel işlevde kullanılma nedenini söyleyiniz.
- Cevap:
3. Nasrettin Hoca fıkraları ile halk türkülerinin yabancı dil öğretiminde bir materyal olarak kullanılması gerektiği düşüncesini yazar hangi gerekçelere dayandırmıştır?
- Cevap:
4. Metnin “giriş”, “gelişme” ve “sonuç” bölümlerinde neler anlatıldığını söyleyiniz.
- Cevap:
5. Metnin ana düşüncesini söyleyiniz. Bu ana düşünce hangi yardımcı düşüncelerle desteklenmiştir? Açıklayınız.
- Cevap:
6. a. “Yabancı dil öğretiminde orijinal eğitim materyali bulmak ve kullanmak önemlidir. Türkçenin yabancı olarak öğretim serüveni yeni sayılabilir. Son yıllarda bu konuda ciddi çalışmalar yapılmakta ve eğitim materyalleri hazırlanmaktadır. Ancak materyaller hazırlanırken maalesef taklit veya başka birbirinin tekrarı ürünlerin hazırlandığını görüyoruz. Bu sebeple öz kaynaklara dönüp orijinal, dilimizi ve kültürümüzü tanıtan ürünler hazırlamamız elzemdir. Dil, sadece dil değildir; aynı zamanda kültür, medeniyet, tarih demektir. Dil öğretirken bunlara dikkat edilmelidir. İthal, kültürümüze uymayan hatta çatışan materyallerden uzak kalmalıyız. Söylenen, kullanılan her ürün öğrencinin belleğinde yer edeceğinden bu konuda titiz olunmalı, tesadüflere asla yer verilmemelidir.”
- Cevap: 6. sorunun cevabı diğer sayfadadır.