12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ANKA KUŞU YAYINEVİ
12. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI, 12. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları,
12-sinif-edebiyat-kitap-cevaplari-sayfa--anka-yayinlari
derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
doğru konum= derskonum
.
.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 151 Cevapları Anka Yayınevi
1970-1980 yılları arasında romanlarda ele alınan konular çeşitlenir, yazarlar toplum sorunlarına daha fazla eğilir. Bu dönem romanlarında köy ve köylü sorunlarının yanında ihtilal ve askerî müdahaleler de ele alınmıştır. Belgelere dayanarak yazılan tarihî romanlarla birlikte Almanya’ya göç sorununun romanlara girdiği görülür. Kadın konusu, kadın yazarların sayısının artmasıyla çeşitli açılardan işlenmiştir. Bu yıllarda öne çıkan yazarlar Abbas Sayar, Muzaffer İzgü, Oğuz Atay, Selim İleri, Melih Cevdet Anday, Erdal Öz, Demir Özlü, Vedat Türkali,
Ferit Edgü, Necati Tosuner, Adalet Ağaoğlu, Sevgi Soysal ve Pınar Kür’dür.
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Metinde eleştirilen durumlar nelerdir? Bu eleştirilerden hareketle metnin temasını ve konusunu belirleyiniz.
- Cevap:
2. Metindeki temel çatışma ve bu çatışma etrafında metinde yer alan diğer çatışmalar nelerdir?
- Cevap:
3. Metindeki olayların birbiriyle ilişkisi ve sıralanışı hangi şekilde sağlanmıştır? Açıklayınız.
- Cevap:
4. Metindeki şahısların olayların akışını etkileyen ahlaki ve psikolojik özelliklerini belirleyiniz. Şahısların bu özellikleri ile hangi kavramları temsil ettiklerini tespit ediniz.
- Cevap:
5. Metindeki şahısların adları ile temsil ettikleri değerler, düşünceler arasında nasıl bir ilişki kurulmuştur?
- Cevap:
6. Metindeki mekânın olayların gelişimindeki işlevi nedir?
- Cevap:
7. a) Metinde anlatıcı kimdir? Anlatıcı bakış açısı nedir?
- Cevap:
b) Metinde seçilen bakış açısı anlatımı nasıl etkilemiştir? Anlatıcının yönlendirme yapıp yapmadığını, olayları yorumlayıp yorumlamadığını, yazarın düşünce veya kişiliğiyle örtüşen bir yansıtıcı olup olmadığını, taraflı davranıp davranmadığını belirleyiniz.
- Cevap:
8. Metinde hangi anlatım biçimleri (öyküleme, betimleme vb.) ve anlatım teknikleri (gösterme, özetleme, geriye dönüş, diyalog, iç konuşma, iç çözümleme, bilinç akışı, pastiş, parodi, ironi vb.) kullanılmıştır?
- Cevap:
9. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.
- Cevap:
10. Saatleri Ayarlama Enstitüsü romanı 1961 yılında yayımlanmıştır. Romanın dönemin gerçekliğiyle nasıl bir ilişkisi olduğunu açıklayınız.
- Cevap:
11. “Birinci rögre, acayip! Rögre… jö regret… tü regret… il regret.. teessüf ederim, teessüf edersin, teessüf eder. Demek ki ilk yahut birinci teessüf… Güzel, çok güzel!. Benim için ne kadar uygun… Sonor… sonor.. ses çıkaran deniz kenarındaki oraya Sorrant denizi mavi dalgalarını… portakal ağacının altında açar… Vardır… Ne vardır?. ince yolun kurbünde (…) kokulu çit duvarının altında vardır. Ne vardır? Bir adet ufak ve dar, yani ensiz ve yabancının dalgın ayaklarına endiferan, yani ilişiksiz bir taş vardır. Oh! Ne kadar güzel!.. Ben bu lâtif poezi’yi nasıl olmuş da görmemişim. Çok şey… Ah! Dur bakalım alt tarafı nedir? Mösyö Piyer de gecikti.” (Recaizade Mahmut Ekrem, Araba Sevdası)
Araba Sevdası romanından verilen bölümde yazar züppe tipinin gülünçlüğünü, toplumda alay konusu olmasını göstermeye çalışmıştır. Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nde Ahmet Hamdi Tanpınar, bu eleştiriyi hangi durum üzerinden yapmaktadır? Açıklayınız.
- Cevap:
DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.