sponsorlu reklam Admatic -sponsor

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 134 Öğün Yayınları

 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI 2021 2022

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI, 9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 9. Sınıf Öğün Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,


 derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI  üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 

.DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 134

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 134 Cevapları Öğün Yayınları

2. Olay Örgüsü: Roman belli bir olay etrafında gelişir ve olaylar ayrıntılarıyla anlatılır. Romanda bir ana olay ve ona bağlı olaylar dizisi yer alır.

3. Yer (Mekân): Romanda mekânın çeşitli işlevleri vardır. Anlatılan olayların dekoru sayılır. Mekân, olayların yaşandığı, kişilerin kendi oluşlarını fark ettikleri alandır. Aynı zamanda mekân, romanlarda olayların daha iyi anlaşılmasını sağlar. Kişilerin yaşadıkları çevre ile tanıtılması gerçekliği artırır.
“Beni tanımadın Hoca Efendi. Ben Akşehir’denim. Çolak Salih derler bana. Kuvvadanım. Yollara seni vurmak için düştüm.”

4. Zaman: Romanda olayların başlayıp bitmesine kadar geçen süreye denir. Bazı romanlarda olaylar sondan başa doğru gelişir.
Romanda üç tür zaman karşımıza çıkar:
a. Nesnel Zaman (Kozmik Zaman): Romanın dışında var olan, toplumların yaşamış oldukları somut, gerçek zamandır.
Küçük Ağa romanında nesnel zaman, Mayıs 1919 ile Mayıs 1922 tarihleri arasındadır.
b. Vaka (Olay) Zamanı: Romanda olayların geçtiği zamandır. Nesnel zamanın tamamını değil, bir bölümünü kapsar.
Küçük Ağa romanında vaka zamanı, nesnel zaman içinden seçilmiştir. Bu zaman diliminde bazı olaylar özetlenerek verilir.
“Küçük Ağa şafağa yakın girdiği yatağında, ağzında ekmek doğrayıp içtiği bir kâse sütün tadı, bu inancı ile güvenini ilk defa açık açık düşünüyor ve Çolak Salih’i minnetle hatırlıyordu.”
c. Anlatma Zamanı: Romandaki olayların öğrenilip anlatıldığı zamandır. Anlatma zamanında, nesnel zaman ve olay zamanı öznel bir şekilde yorumlanarak aktarılabilir. Olaylar aktarılırken geriye dönüşlerden, hatırlatmalardan yararlanılır.
Küçük Ağa romanı 1963 yılından önce Yeni İstanbul gazetesinde yayımlanmış, daha sonra kitap hâline getirilmiştir.

Romanla Hikâye Arasındaki Farklar

• Hikâyelerde, insan yaşamından alınmış kısa süreli bir olay anlatılır. Romanlarda ise bazen bir kimsenin tüm yaşamını içine alan uzun bir zaman dilimi söz konusudur. Dolayısıyla romanlarda, ana olay etrafında birbirine geçmiş çok sayıda olaylar bütün ayrıntılarıyla verilir.
• Hikâyelerde kişi sayısı azdır. Romanlarda ise kişi sayısı çoktur.
• Romanlarda olaylar daha geniş bir coğrafyada geçer ve çevreler ayrıntılı olarak anlatılır. Hikâyelerde ise çevre detaylı olarak anlatılmaz, olayın geçtiği yerle sınırlıdır.
• Romanlarda betimlemelere, toplumsal değerlendirmelere, gelenek ve göreneklere hikâyelere oranla daha fazla yer verilir.




1. Küçük Ağa romanının olay örgüsünü belirleyiniz.

Dünya Savaşı bitmiş, Osmanlı Devleti yenilmiş ve ordumuz dağılmıştır. Salih, Arabistan cephesinde sağ kolunu, sağ yanağını ve sağ kulağını bırakmış olarak Akşehir’e döner. Onu Rum olan çocukluk arkadaşı Niko karşılar, onunla çok iyi ilgilenir. Amacı onu kendine bağlamak, çocukluk ve gençlik yıllarında kendisinden üstün gördüğü Salih’i ezip ondan intikam almaktır. Onu meyhaneye götürür, sabahlara kadar içerler.

Bu sıralarda Akşehir’e “padişaha bağlılığı sağlamlaştırmak ve sarsılan imanı takviye etmek” için 18 yaşındaki İstanbullu Hoca gönderilmiştir. Hoca padişaha bağlılığından dolayı Kuvayi Milliyecilere karşıdır. Onu Akşehir’e İngilizlerle işbirliği yapan politikacılar göndermiştir. Gerçek bir vatanperver olan Hoca bu entrikalardan habersiz, samimi bir şekilde padişaha bağlılığı savunmakta, anlattıklarıyla Akşehir halkını da etkilemektedir. Adana, Antep, Maraş, Konya Kuvayi Milliye’ye katılır ama Akşehir İstanbullu Hoca’dan dolayı direnmektedir.

Çolak Salih hakkında “vur emri” çıkarılan İstanbullu Hoca’yı tanımakta ve sevmektedir. Onu Kuvayi Milliye’ye çekmek için izin alır.

Çakırsaraylı çetesinden ayrılıp kendisi çete kuran İstanbullu Hoca, Çolak Salih’in yardımıyla doğruyu görür. Birlikte Çerkez Ethem’in kuvvetlerine katılırlar. Çerkez Ethem Kuvayi Milliyecileri saf dışı bırakıp kendisi öne geçmeyi planlar.

İstanbullu Hoca Kuvayi Milliyecilere bunu haber vermek için Çolak Salih’i Akşehir’e gönderir. Salih dönüşte İstanbullu Hoca’nın bebeğinden de haber getirecektir.

2. Küçük Ağa romanından alınan metnin olay örgüsünün aynı kurguyla yaşanması mümkün müdür? Açıklayınız.

  • Cevap: Evet mümkündür. Çünkü bizce bu anlatılanlar gerçek yaşamdan dinlenilerek oluşturulmuştur. Sonuçta kurgu olsa da yine de gerçekte bu tür olayların yaşanma ihtimali yüksektir denilebilir.

3. Küçük Ağa romanından alınan metnin temel çatışmasının hangi tema etrafında oluştuğunu aşağıdaki tabloda gösteriniz.

  • CevapDETAY İÇİN TIKLA  VE İNCELEMEMİZE ULAŞ :)
  •  Eserdeki en önemli çatışmayı, Milli Mücadele yıllarındaki işgalciler, hilafet yanlıları, kuvacılar (Kuvayımilliye taraftarları), çeteler, kendi çıkarlarına hizmet eden eşkıyalar, Çerkez Ethem taraftarları ve Milli Mücadele hareketine kayıtsız kalan insanlar ile Milli Mücadele’nin yanında yer alan insanların çatışması oluşturur.

4. Sizce Küçük Ağa tip midir, karakter midir? Nedeniyle birlikte açıklayınız.

  • Cevap: Karakterdir. Çünkü roman ilerledikçe değişiklikler gösterir. Örneğin önce din adamı olarak hilafeti savunur. Sonra çetecilere, oradan Kuvayımilliye hareketine, en son merkezi Ankara’da olan düzenli ordu birliklerine katılır.
.

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk