sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 169 GEZEGEN YAYINLARI

     11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları GEZEGEN YAYINLARI 2021 2022

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları GEZEGEN YAYINLARI, 11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 11. Sınıf Gezegen Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,

11-sinif-edebiyat-kitap-cevaplari-sayfa-15-gezegen-yayinlari

derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları GEZEGEN YAYINLARI üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları GEZEGEN YAYINLARI Sayfa 

DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.
.11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları GEZEGEN YAYINLARI Sayfa 169 
.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 169 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metinde nelerden söz edilmektedir?

  • Cevap: Eskiden kayıp ilanları olmadan önce kaybedilen eşyaların ya da şahısların hangi yollarla duyurulduğu ve nasıl sahiplerine ulaştırıldıkları anlatılmaktadır. Ayrıca bu kayıp durumlarının nelerden kaynaklandığı da anlatılmaktadır.

2. Yazarın okuyucusuna iletmek istediği nedir?

  • Cevap: Yazar okuruna burada geçmiş kültürel olgular ile bugünkü olgular arasındaki farkları anlatmaktadır. Eskiden kayıp ilanları ile şimdikiler arasındaki farklar ortaya konmaktadır.

3. Metinden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.

a. Metnin yazıldığı dönemin sözlü ve yazılı kültür ögeleri nelerdir?

  • Cevap: Eski dönemin sözlü kültürü olarak tellalların kayıp için sokaklarda bağırarak bu durumu çözme girişimlerinden bahsedilmektedir. Yine o dönemin kültürel bir öğesi olarak kayıp kişi bulunduğunda sahibi olan kişinin nasıl davrandığı küçük bir iyilik olarak vefa borcunu ödediği anlatılmaktadır.

b. Metnin yazıldığı dönemde gerçekleşen toplumsal değişimler ve etkileşimlerle ilgili hangi bilgilere ulaşılmaktadır.

  • Cevap: O dönemin toplumsal gelenekleri ve yaşantısı ile günümüzdeki farklar ortaya konmaktadır. Örneğin o zamanlar toplumun gelişmemiş basın ağlarından dolayı el yordamıyla kayıpları araması anlatılırken günümüzde ise bir gazete ilanıyla nasıl bu sorunun çözüldüğünden bahsedilmektedir.

c. Tespitlerinizden hareketle fıkra türünün ortaya çıkmasında etkili olan unsurlar nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Türk edebiyatında gazete fıkracılığını gazetenin ortaya çıkışıyla birlikte başlatmak gerekir. Bundan önce gazetelerde yer alan yazılar arasında makale-fıkra şeklinde kesin bir ayırım yoktur. Günlük ve siyasî olaylara dair olan yazılar çoğunlukla makale olarak nitelendirilmektedir. Gazetenin yaygınlaşması, gazete yazılarının çeşitlenmesi ve batı edebiyatıyla temasların artması sonucu fıkra, Türk edebiyatında diğer türlerden ayrılmıştır.

4. İncelediğiniz metinde “öğretici, betimleyici, mizahi, eleştirel” anlatım biçimi ve anlatım tekniklerinin hangilerinden yararlanılmıştır? Metinden örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Öğretici, betimleyici anlatım biçimleri olsa da ağırlıklı olarak mizahi bir dilin varlığı da gözlerden kaçmamaktadır.

5. “Kaybettim!” ve “Küçük Hanımefendi ile Sohbetler -1- İsimlere Dair” adlı metinlerden hareketle sohbet ve fıkra arasındaki benzerlik ve farklılıkları belirleyiniz.

  • Cevap: Fıkra, etkisi uzun süren bir yazı türü değilken sohbet ve deneme hemen hemen her zaman okunabilen türlerdir. Sohbette yazar, karşısında biri varmış gibi sorular sorar, sorulara cevaplar verir; fıkrada ise yazar, samimi bir dille konusunu işler, okura doğrudan seslenmez.

6. “Hatta benim küçüklüğümde, tellallar vasıtası ile kayıp aranır, Okçularbaşı, Şehzadebaşı, Aksaray ve Eminönü taraflarında hemen hergün bir tellalın yüksek sesine ve dünyanın beğendiği kıyafetine eklenen özel tavırla, meselâ: ‘Dünkü saat beş sularında Çarşıkapısı ile Sultan Mahmut Türbesi arasında, içinde üç lira, dört mediciye ve beş bin kuruşluk senet, iki inci, yüz on para ufaklık bulunan bir kese kaybolmuştur. Bulup getirene helâlinden yüz kuruş verilecektir. ’ diye saatlerce bağırıp durduğu görülürdü.” Bu metinden yola çıkarak gazete, televizyon gibi yayın organlarının toplumun günlük hayatında ne tür değişiklikler oluşturduğunu söyleyiniz.

  • Cevap: Kitle iletişimin olumlu yönleri, bilgi almayı kolaylaştırır, haber almayı kolaylaştırır, dünyayı bilmeyi, tanımayı ve öğrenmeyi kolaylaştırır. Kitle iletişimin olumsuz yönleri, bilgi kirliliğine neden olur, yalan haberlerin yayılmasına neden olur, insanları yanlış yönlendirebilir.
.
.
.



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk