11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları GEZEGEN YAYINLARI 2021 2022
11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları GEZEGEN YAYINLARI, 11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 11. Sınıf Gezegen Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,
11-sinif-edebiyat-kitap-cevaplari-sayfa-18-gezegen-yayinlari
derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
doğru konum= derskonum
.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 232 Cevapları Gezegen Yayıncılık
8. Kurmaca bir metin olan tiyatro metinlerinde anlatılan olaylar belli bir tarihsel dönemde yaşanmış olaylarla benzerlik gösterebilir. Ancak kurmaca metinler gerçekliği olduğu gibi yansıtmaz.
Tarihsel bir dönemde yaşanmış olayların metinde kurmaca bir gerçeklikle anlatıldığı, metnin hangi özelliklerinden anlaşılmaktadır? Açıklayınız.
- Cevap:
Metinde Kanuni’nin devlete, Hürrem’in oğluna yüklediği değerleri içinde yaşadığınız toplumun değerleri ile karşılaştırdığınızda hangi sonuçlara ulaşıyorsunuz? Açıklayınız.
- Cevap:
9. Metinde öne çıkan yapı unsuru sizce hangisidir? Bu düşüncenizin nedeni nedir?
- Cevap:
10. Kanuni’nin oğlu Mustafa’ya karşı tutumuyla ilgili görüşlerinizi Türk tarihinde “devlet” kavramına yüklenen değerleri göz önünde bulundurarak açıklayınız.
- Cevap:
11. Hurrem Sultan, Orhan Asena’nın Hürrem Sultan Dörtlemesi olarak bilinen serinin ilk oyunudur. Serideki diğer oyunlar ise “İlk Yıllar”, “Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe” ve “Sığıntı”dır. Bunlar arasında “Hürrem” ve “Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe” adlı oyunlar yazarın tarihî oyun yazarı olarak tanınmasını sağlamıştır. Prof. Dr. Hülya Nutku, Orhan Asena’nın oyun yazarlığını şu şekilde değerlendirmektedir: “Orhan Asena’nın yazarlık gelişimi onun humanist anlayışından ortaya çıkar. Olaylar onun için karakter yaratmada birer kaynaktır. Asena yaşanan her an’da insanı yakaladığı noktada oyununu kaleme alır. Tarihsel malzemeden yararlanırken de bu böyledir. ‘Benim yazma eylemim bir birikime bıçak atışımla bir eserin çıkışıdır. Nasıl bir sorun dünyanın kabuğunu kırıp çatlatıp patlatırsa öylesine fışkırmasıdır bir oyun benim için…’, diyor. Oyunlarını yazarken toplumsal yapıyı, evrensel değerleri, toplum-önder ilişkisini, korku ve suç kavramlarını, güncel yaklaşımları, düşünsel boyutu ve özellikle nesnel tutumunu hiç kaybetmez. Orhan Asena yazar olarak, dili kullanmadaki ustalığını küçük yaşlardan itibaren çevresinin ona verdiği yoğun eğitime borçludur. Yazar çok yönlü yetişme olanağı bulduğu bu yılları ilerde değerlendirebileceği bir malzeme olarak kişiliğine sindirmiştir.”
(Kanuni Sultan Süleyman Dörtlemesi’nin ön sözünden)
Bu bilgilerden hareketle metinle yazar arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.
- Cevap: