12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ANKA KUŞU YAYINEVİ.
12. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI, 12. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları,
derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
doğru konum= derskonum
.
.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 231 Cevapları Anka Yayınevi
1-4. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.
Günlük olaylar, bir sürü yazılar beni yalnızlık üzerinde düşündürürdü. Gerçek yalnızlığın, tek başına odasına kapansa bile topluluğu, türlü istekleri ile içinde taşıyan insanda değil, topluluğun ortasında yaşadığı hâlde onun ağlarından kurtulmuş olan insanda olduğunu düşündüm. insanlar, içinde bulundukları topluluğun kurulmuş düzenine uyarak yaşıyorlar. Bu düzen, yalnız göreneklerde değil, düşünme ve duyma gibi iç davranışlarda bile kendini göstermekten geri kalmaz. Üzerinde durulması gereken nokta, bence budur işte.
Her şeyi, topluluk hayatına borçlu değil miyiz? Onun dışında ne insanı ne de eserini tasarlamaya imkân vardır. Böyle olmakla beraber, insanı yücelten toplum onu alçaltıyor da. Büyüklük de küçüklük de hep o kaynaktan geliyor. İçerideki hâlimizle dışarıdaki hâlimiz bir değil. Kafamızdaki düşüncelerle kâğıda geçişleri birbirini tutmuyor. Kendimiz için ayrı, başkaları için ayrı yaşıyor; ayrı düşünüyoruz. Böylece bizi yaşatan toplum, bizi kendimizden, kendimiz olmaktan uzaklaştırıyor. Yazısını tamamladıktan sonra bir müddet bırakıp da tekrar eline alan yazarın yaptığı değiştirmelerde yalnız söyleyiş kaygısı değil, bu müddet içinde gelip geçen olayların da tesiri aranmalıdır.
İnsanın, kendi kendisi ile baş başa kalabilmesi öyle pek kolay işlerden değildir. Bir yandan topluluğun tepkilerine uğramak, öbür yandan kendi boşluklarına yuvarlanmak korkusu, birçok yazarı ne iseler öyle olmaktan alıkoymuştur. Bu bakımdan, yalnızlıkla kahramanlık bir gibidir. Bu satırları yazarken Stephane Mallarme hayalimde canlanıverdi: Öyle ya, kim onun kadar bir yandan alaylara ve yermelere göğüs germesini, bir yandan da boşlukla karşılaşmayı gözüne alarak kendi içine eğilmesini bilmişti. Toplumun ağlarından kurtulduğu için şiirlerini okuyucularına göre değil, okuyucuları şiirlerine göre tasarlamış, yaşadığı zamanın dışına demir atmıştı. Elbette Mallarme, bir kahramandır. İnsanın hayatta ve sanatta, içini dolduran engellerle savaşmasından özüne varmak için arınmaya çalışmasından daha büyük kahramanlık mı olur?
Suut Kemal Yetkin, Edebiyat Üzerine Denemeler
1. Metnin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini belirleyiniz.
- Cevap:
2. Metnin konusunu ve ana düşüncesini belirleyiniz.
- Cevap:
3. Metnin sonunda boş bırakılan yeri nasıl tamamlayabiliriz? Yazınız.
- Cevap:
DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.