12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ANKA KUŞU YAYINEVİ.
12. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI, 12. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları,
derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
doğru konum= derskonum
.
.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 237 Cevapları Anka Yayınevi
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 15 Ekim 1927-20 Ekim 1927 tarihleri arasında 6 gün (otuz altı buçuk saat) süre ile okuduğu Nutuk adlı eserinden alınmıştır. Atatürk, eserini Türk gençliğine hitapla bitirmiştir. Metinde Atatürk’ün Türk gençliğine uyarıları yer almaktadır. Atatürk’ün 1927’de iki cilt hâlinde yayımladığı Nutuk, Atatürk’ün Samsun’a çıktığı 19 Mayıs 1919’dan Cumhuriyet sonrası inkılap Dönemi’ne kadarki (1927) zaman diliminde yer alan olayları anlatır.
Bir insanın, topluluk karşısında bir düşünce ve inancı savunmak ve o inancı topluluğa aşılamak amacıyla yaptığı etkili, coşkulu konuşmaya söylev (nutuk) denir. Nutuk söyleme sanatına hitabet, nutuk söyleyene hatip denir.
Söylevlerin konuları, çoğunlukla toplumsal fikirler, toplumsal ve millî davalardır. Törenlerde, millî günlerde, mitinglerde toplanan geniş halk kitlelerine heyecan vermek, genel fikirleri anlatmak gayesiyle hitap etmek söylevin niteliklerindendir.
Eski dönemlerde özellikle Yunan ve Roma medeniyetlerinde söylev türüne büyük önem verilmiştir. Roma saraylarında yapılan siyasi toplantılarda hitabet gücü yüksek insanlar sözcü olarak seçilmiştir. Yunan edebiyatında Demosthenes (Demostes), Latin edebiyatında Cicero, Fransız edebiyatında Bossuet (Bosse) önemli söylevcilerdir.
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nin ana düşüncesi hangi kavramlar üzerine kurulmuştur? Tespit ediniz.
- Cevap:
2. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni neden gençliğe emanet etmiştir? Açıklayınız.
- Cevap:
3. “Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur.” sözünde Atatürk, Türk gençliğine nasıl bir duygu aşılamaya çalışmaktadır?
- Cevap:
DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.