Turan Oflazoğlu Genç Osman Tiyatrosu Türü, Konusu, Teması, Kişileri, Olay Örgüsü Tahlili incelemesi
Genç Osman Tiyatrosu Türü, Genç Osman Konusu, Genç Osman Teması, Kişileri, Genç Osman Tahlili, TİYATRO TAHLİLLERİ,
derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için Turan Oflazoğlu Genç Osman Tiyatrosu Türü, Konusu, Teması, Kişileri, Olay Örgüsü, Dramatik Örgü Tahlili incelemesi üzerine bir paylaşım yazacağız.
Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
doğru konum= derskonum
Destek olmak için lütfen LİNK PAYLAŞINIZ. :)
HAZIRLAYAN: Mustafa ŞAHİN
Turan Oflazoğlu Genç Osman Tiyatrosu Türü, Konusu, Teması, Kişileri, Olay Örgüsü Tahlili incelemesi
Yazarı:
Turan Oflazoğlu
Dönemi:
Cumhuriyet Dönemi
Türü:
Trajedi
Kısa Özet:
Genç Osman, on dört yaşındayken amcası I. Mustafa’nın tahttan indirilmesi sonucunda Osmanlı Devleti’nin tahtına oturur. Genç Osman çok iyi bir eğitim alır. Arapça, Farsça, Latince, İtalyanca ve Yunanca gibi Doğu ve Batı dillerini tercüme yapabilecek kadar iyi bilir.
Genç Osman, padişah olduktan sonra siyasi, sosyal ve askerî alanlarda değişiklikler yapmak ister. Yeniçeri ve sipahi ocaklarını kaldırarak yeni bir ordu kurmak, yozlaşan ilmiye sınıfının devlet üzerindeki etkilerini azaltmak, imparatorluğun başkentini İstanbul’dan Anadolu’ya taşımak,
kılık kıyafette değişiklikler yapmak, saray geleneklerini değiştirerek padişahların devşirmeler yerine Türk kızları ile evlenmelerini sağlamak yapmak istediği değişikliklerden bazılarıdır.
Genç Osman’ın genç ve tecrübesiz oluşu, yapmak istediği yenilikler ile saray çevresinden bazı kişilerin çıkarlarının çatışması, onun hazin sonunu hazırlar. Saray çevresinde kendisine çok düşman toplar. Veziri Davut, yeni bir ordu kurulmasına karşı çıkan yeniçeriler ve sipahiler bunlar arasındadır.
Genç Osman tarihte az görülür bir şekilde yeniçeriler ve sipahiler tarafından tahttan indirilir. Yerine amcası I. Mustafa ikinci kez tahta çıkarılır. Sultan Genç Osman, yeniçeri ağalarını ikna etmeye çalışır ama bunda başarılı olamaz. İsyancıların asıl amacı Genç Osman’ı öldürmek değildir. Ancak Davut Paşa’nın ve diğer elebaşlarının kışkırtmaları sonucu Genç Osman, Yedikule zindanlarına götürülerek orada öldürülür.
Tema: Yeniliğin çoğu zaman eskiler tarafından engellenmesi.
Oyunun konusu: Genç ve deneyimsiz hükümdar olan Genç Osman, toplum yaşamında ve devlet işlerinin yürümesinde devrim yapmak istemektedir. Genç, dürüst, idealist bir o kadar da deneyimsizdir. Haremi ve çok eşliliği kaldıracağım, der.. Anadolu’yla birleşmek ve kalkındırmak gerektiğini bilir, ancak yanlış zaman ve yöntem seçer. Halkı ve ülkesi için kendisini yıkıma sürükleyecek tehlikeleri göze alır. Sonunda entrikacılar ve tahta göz dikenler kazanır. Genç Osman, devleti ve insanları için yaşamını hiçe sayar.
Oyundaki Kişiler:
*Genç Osman
*Yeniçeri
*Sipahi
*Koro ( Yeniçeriler)
* Ömer
*Osman
*Dilaver
Genç Osman Tiyatrosu Türü, Genç Osman Konusu, Genç Osman Teması, Kişileri, Genç Osman Tahlili, TİYATRO TAHLİLLERİ,