10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık 2022 2023, 10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları, KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,
..
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 135
akımlarının da etkisiyle gelişen roman, Fransız ve Rus yazarların başarılı eserleri ile evrensel bir tür hâline gelmiştir.
Realizm akımı, romantizm akımına bir tepki olarak 19. yüzyılda Fransa’da ortaya çıkmıştır. Bu akımın temel özellikleri şunlardır:
• Konular gerçek hayattan alınır.
• Olay ve kişiler gerçekliğe uygundur.
• Kişilerin davranışlarını, kişiliklerini etkileyen çevre ve ortamın tanıtılmasına özen gösterilir.
• Betimlemeler yazarın değil, kahramanların gözüyle yapılır.
• Topluma ait gerçekler olduğu gibi yansıtılır.
• Sanat için sanat anlayışı savunulur.
Her roman; yazıldığı dönemin sosyal ve siyasi olaylarından, ahlak anlayışından, yaşam biçiminden izler taşır. Okuduğunuz “İki Şehrin Hikâyesi”, Fransız İhtilali öncesini ve sonrasını ele almıştır. Realist anlayışla yazılan eser, 1859’da yayımlanmıştır.
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Charles Darney, nasıl bir kişiliğe sahiptir? Açıklayınız.
- Cevap: Darney, erdemli kişiliğine rağmen devrimin acımasız gazabına uğrayan eski bir Fransız aristokratı ve St. Evremonde Markisi’nin yakışıklı yeğenidir.
2. Dr. Manette’in sebepsiz yere on sekiz yıl hapse atılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Cevap: Adaletsizce bir karar olduğunu düşünmekteyim. Çünkü bazen kurunun yanında yaş da yanar. Ne yazık ki Dr. Manette insanlara yardım ettiği onlara destek olduğu için o dönemin yöneticileri tarafından sebepsiz yere 18 yıl hapiste tutulmuştur.
3. Okuduğunuz metin konu bakımından hangi roman türüne ait olabilir?
- Cevap: Bu metin tarihi bir romana örnektir. Ayrıca da toplumsal konuları işlediği için sosyal roman sınıfına da girmektedir.
4. “İki Şehrin Hikâyesi” dünya edebiyatının klasik roman örneklerinden biridir. Metinden hareketle “İki Şehrin Hikâyesi”adlı romanın klasik olmasını sağlayan özellikleri nelerdir?
- Cevap: Charles Dickens’in İki Şehrin Hikâyesi isimli kitabı yüksek satış rakamı ile tüm zamanların en fazla okunan edebi eserlerinde biri olmuştur. Bu özellikleri tam bir klasiktir diyebiliriz.
5. “İki Şehrin Hikâyesi” gibi dünya klasikleri arasına girmiş hangi romanları biliyorsunuz? Bu romanların yazarlarını da söyleyiniz.
- Cevap: Dostoyevski’nin Suç ve Ceza, Tolstoy’un Savaş ve Barış, Balzac’ın Vadideki Zambak, Gustav Flaoubert’in Madam Bovary gibi eserlerini biliyorum.
6. Okuduğunuz metinde betimleme yapılan yerlere örnek gösteriniz.
- Cevap: “Alnındaki o çok dikkatini çeken ifade, korku ve acı da eklenerek daha da derinleşmiş ve sabitlenmişti sanki.” / “Kibir, küçümseme, meydan okuma, inat, itaat, matem ifadesi taşıyan yüzler, çökmüş yanaklar, ölü gibi solgun benizler, bir deri bir kemik kalmış eller ve bedenler birbirinin peşi sıra gözünün önünden geçiyordu.”
7. Mr. Sydney Carton’un davranışını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Cevap: Kahramanca bir davranış olarak görmekteyim. Çünkü kendi yaşamını hiçe sayıp idam edilmeye cesurca korkusuzca gitmiştir. Kurtardığı insanın vatan ve halk için önemli işler yapacağından emindir.
8. “Zulüm ve zorbalık tohumlarını bir kez daha ekecek olsanız, sonunda ektiğiniz tohuma uygun bir meyve almanız işten değildir.” sözüyle anlatılmak istenen nedir? Açıklayınız.
- Cevap: İnsan ne ekerse onu biçer. Eğer kötülük ekerse kötülük iyilik ekerse iyilik kazanır. Bu metinde de insanların kötü şeyler yapıp iyi sonuçlar beklemesinin ne kadar saçma olduğu vurgulanmıştır
9. Realizm akımının özellikleri metni nasıl etkilemiştir? Türk ve dünya edebiyatında realist tarzda yazılmış başka hangi romanları biliyorsunuz? Bunların yazarları kimlerdir?
- Cevap: Şu özellikleri sayabiliriz. Konular gerçek hayattan alınır. Olay ve kişiler gerçekliğe uygundur. Kişilerin davranışlarını, kişiliklerini etkileyen çevre ve ortamın tanıtılmasına özen gösterilir Stendhal’in Kızıl ile Kara, Tolstoy’un Savaş ve Barış, Halit Ziya’nın Mai ve Siyah adlı eserleri realist akımın etkisindedir. Türk edebiyatında İlk realist roman, Recaizade Mahmut Ekrem’in “Araba Sevdası”dır.
.
.
.