DURSUN AKCAM FİKRİ EDEBİ YONU KİSİLİGİ, DURSUN AKCAM HAYATI ESERLERİ EDEBİ KİSİLİGİ, DURSUN AKÇAM EDEBİ KİŞİLİĞİ, ŞAİR VE YAZAR, DURSUN AKCAM KİMDİR ESERLERİ,
DURSUN AKÇAM (1930-2003)
KAYNAK : EDEBİYATFATİHİ
DURSUN AKÇAM (1930-2003)
KAYNAK : EDEBİYATFATİHİ
Dursun Akçam (1930, Ardahan - 19 Eylül 2003, Ankara), “On üç doğum yapıp altısını yaşatabilmiş” bir köylü ailesinin çocuğu olarak Ardahan’ın Ölçek Köyü'nde 1930 yılında doğdu. Köyde açılan geçici Halk Dershanesi'nde okuma yazma öğrendi. Bitirdiği ve edebiyatla tanıştığı Cilavuz Köy Enstitüsü, yaşamının dönüm noktası oldu.
1945'te girdiği enstitüyü 1950'de bitirdi. Önce Kars'ın Oluklu köyünde, bir yıl sonra kendi köyünde olmak üzere Kars yöresinde 1956'ya, Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümüne girinceye kadar öğretmenlik yaptı. 1958'de Ardahan Ortaokuluna Türkçe öğretmeni olarak atandı, orada bir yıl kaldı, askerliğini yedek subay öğretmen olarak Kuleli Askeri Lisesi'nde edebiyat öğretmeni olarak tamamladı. 1960-63 arasında Kırıkkale Lisesi ve Keskin Ortaokulunda öğretmenlik yaptı.
EDEBİ KİŞİLİĞİ
- Daha çok, kırsal alana ilişkin gözlemlerini mizahi bir anlatımla öyküleştirmiştir.
- Anı, röportaj, gezi izlenimlerini yazan sanatçı, gözlem ve birikimlerini kurgu gücüyle birleştirerek öykü ve romanlar da yazmıştır.
- Yetmişli yıllarda yazınsal çalışmalara ağırlık veren sanatçı birçok kez öğretmenlikten açığa alınmış, Anadolu’nun çeşitli yerlerine sürgünlere gönderilmiştir.Varlık, Yeni Ufuklar, Demet, Köy ve Eğitim, İmece, Pazar Postası, Son Havadis, Dünya, Milliyet, Cumhuriyet, Akşam, Vatan, Yön, Devrim, Türk Dili, Forum, Milliyet Sanat, Yeni Toplum, Demokrat Dergi ve gazetelerinde yazıları ve öyküleri yayımlanan Dursun Akçam'ın kitaplarının yeni basımları Arkadaş Yayınevi tarafından yapılmaktadır.