1. “Şikâyetçiyim” adlı metnin iletisini bir cümleyle ifade etmeye çalışınız. Bu iletinin metin içinde belli bir cümleyle açıkça ifade edilip edilmediğine bakınız. Ulaştığınız sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.
1)Metnin iletisi: Şikayet bir sivil tavır koyuş olmalıdır. Bu ileti metinde 3.paragrafın başında bir cümleyle dile getirilmiştir: “Oysa şikâyet, bence elbette bir sivil tavır koyuş olmalı.”
2. “Şikâyetçiyim” adlı metnin ana düşüncesini bulunuz. Metnin ana düşüncesinin soyut bir kavramı mı, teknik bir düşünceyi mi, siyasal bir düşünceyi ya da yeni bir buluşu mu ifade ettiğini söyleyiniz.
2) Ana düşünce: Şikayet bir isyan bir başkaldırı değil sivil bir tavır koyuş anlamı taşımalı, eski tabirle medeni cesarete dönüşmelidir. Metnin ana düşüncesi siyasal bir düşünceyi ifade etmektedir.
3. “Şikâyetçiyim” adlı metnin kaleme alındığı dönem ile ana düşüncesi arasındaki ilişkiyi sözlü olarak ifade ediniz.
3) Yazar şikayetin medeni bir tavra dönüşmemesinden ve şikayet merciinin şaşırılmasından şikayetçidir. Bunu da yazının yazıldığı dönemde Türkiye’yi Der Spiegel dergisine şikayet edenleri “Yeni Jön Türkler” olarak adlandırarak gösterir.
1. Etkinlik: Yukarıdaki parçanın ana düşüncesinden hareketle bir şiir, bir hikâye veya bir tiyatro yazılıp yazılamayacağını tartışınız. Ulaştığınız sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.
1.Etkinlik: Bu ana düşünceden hareketle şiir, hikaye ve tiyatro vb. pek çok edebi eser kaleme alınabilir.
4. Yazarın, ana düşünceyle okura iletmek istediği mesajları, sizin (okur) bu mesajlar karşısındaki tutumunuzu dikkate alarak metni yazar-ana düşünce-okur ilişkisi açısından yorumlayınız.
4) Yazar ana düşünce ile iletmek istediği mesajlarıyla okurunu şikayet etme kültürü konusunda bilinçlendirmeye çalışmaktadır. Bu konuda ikna edici bir tutum takınmaktadır.
2. Etkinlik: “Şikâyetçiyim” adlı metinden hareketle aşağıdaki yönergeleri yerine getiriniz.
a) Metinde yer alan yapı birimlerini inceleyerek cümlelerin anlamca hangi ortak düşünceler etrafında paragrafı oluşturduğunu açıklayınız.
a)Yazar bir paragrafta anlatmak istediği düşünceyi genellikle paragrafın başında vermekte, ardından bu düşünceyi açıklayıcı ve destekleyici cümleler kullanarak paragrafı oluşturmaktadır.
b) Metnin ana düşüncesini ve ana düşünceyi destekleyen yardımcı düşünceleri aşağıdaki şemada boş bırakılan noktalı yerlere yazınız.
1. paragraf-toplumumuz şikayeti seven bir toplum
2- şikayet bir başkaldırı tehdittr
3-şikayetten çekinilir
4-kendi şikayetimiz ön planda
5-osmanlıda şikayetle alakalı metin çoktur
6-gereksiz şikayetler hoş karşılanmaz
7-şikayeti önemli kılan zamanlar vardırr
Ana düşünce: şikayet toplumla ilişkilendirilmeli ve mantıklı olmalı
c) Metni meydana getiren anlam ve yapı birliklerinin oluşturduğu metin planını inceleyiniz. Ana düşünce ve ana düşünceyi destekleyen yardımcı düşünceler arasındaki anlam ilgisini belirleyiniz.
Metin birbirini destekleyen cümlelerden ve paragraflardan oluşmaktadır. Ana düşünce ve yardımcı düşünceler aynı “şikayet” olgusu üzerinde durmaktadırlar. Eserde ana düşünce etrafında gelişen bir bütünlük vardır
.
.