ÖMER SEYFETTİN HİKAYE TAHLİLLERİ,KAŞAĞI ÖZETİ OLAY ÖRGÜSÜ KİŞİ ZAMAN MEKAN TAHLİLİ İNCELEMESİ,HİKAYE TAHLİL, Kaşağı Özeti, Olay Örgüsü, Zaman, Mekan, Kişiler Tahlili
OLAY ÖRGÜSÜ
DİL VE ANLATIM:
derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için Kaşağı Özeti, Olay Örgüsü, Zaman, Mekan, Kişiler Tahlili üzerine bir paylaşım yapacağız.
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
KAŞAĞI-ÖMER SEYFETTİN
Konu
Kardeşine iftira atıp, onun ölümünden sonra vicdan azabıyla yanıp tutuşan bir çocuğun dramı anlatılmaktadır.
Ana Fikir
Basit yalanlar bile sonunda pişman olunabilecek sorunlara yol açar...
ÖZETİ:
İki kardeş, Hasan ve kahraman anlatıcı, bir çiftlik (olasılıkla Gönen yakınlarındaki Karalar Çiftliği'nde) evinde ailesiyle birlikte yaşar.Baba son derece otoriter bir adam,anne ise aralıklarla İstanbul'a(özellikle yaz aylarında) giden biridir...Çiftlikte seyislik görevini sürdüren Dadaruh aynı zamanda çocukların dostu ve gün boyunca çocuklarla bir arada olan bir adamdır.Bir de evde hizmetçilik görevini gören Pervin adında bir kız vardır.Öyküde çocukların günlük yaşamları ayrıntılı olarak çizilmez,ancak buna karşın atların Dadaruh tarafından tımar edilmeleri çocukların en çok keyif aldıkları şey olarak defalarca anlatılır.Kahraman anlatıcı bir gün kimsenin olmadığı bir vakitte o çok keyif aldığı tımar işini yapmak için ahıra girer.Kaşağıyı arar bulamaz,bulamadığı kaşağıyı Dadaruh’un odasında arar orada da bulamaz.Odadaki sandık gözüne çarpar, onu açar ve annesinin İstanbul’dan gönderdiği “fakfon kaşağıyı” bulur.Kaşağı ile atların tımarını gerçekleştirmeye çalışır, ne var ki kaşağının dişleri çok sivri olduğu için atlar rahat durmaz.Kaşağının dişlerini duvara sürterek dişlerini köreltmeye çalışır ; ancak sonuç yine olumsuzdur.Tam bu noktada çocuk, büyük bir öfkeyle kaşağıyı taşla kırıp yalağa atar.Babası yalakta kırılmış kaşağıyı görünce çok sinirlenir ve suçluyu arar, kahraman anlatıcı kardeşi Hasan’a iftira atarak kaşağıyı onun kırdığını söyler.Hasan babası tarafından ahıra girmemeyle cezalandırılır.Hasan eve hapsedilir Annesi geldikten sonra da bağışlanmaz.Onun iftira atabileceğine hiç ihtimal vermez.Ertesi yıl anne, yazın gene İstanbul'a gider.Hasan'a ahır hâlâ yasaktır.Bir gün birdenbire hastalanır Hasan. Doktor "Kuşpalazı" der.Babası yatağın başucundan hiç ayrılmaz.Hizmetçi ,anlatıcıya kardeşinin öleceğini söyler ve çocuk ağlamaya başlar.
Gece uyuyamaz, uykuya dalar dalmaz Hasan'ın hayali gözünün önüne gelir "İftiracı! İftiracı!" diye karşısında ağlar.Pervin'i uyandırır.Hasan'ın yanına gitmek istediğini ve babasına bir şey söylemek istediğini söyler. Yarın söylersin, der.Sabaha kadar gene gözlerini kapayamaz. Hava henüz ağarırken Pervin'i uyandırır.Ama zavallı suçsuz kardeşi, o gece ölmüştür...
OLAY ÖRGÜSÜ
*İki kardeş ailesi ile birlikte yaşamaktadır.
*Bu iki kardeş atları tımar etmeyi çok severler
*Anlatıcı (kardeşlerden biri) kimse yokken fakfon kaşağı ile atları tımar etmek ister.
*Atlar tımara izin vermez.
**Anlatıcı (kardeşlerden biri) kaşağıyı kırar ve suçu Hasan'a atar. İftira eder.
**Bunun üstüne babası Hasan'a ceza verir.
*Hasan çok üzülür ve hasta olur.
*Anlatıcı (kardeşlerden biri) rüyasında Hasan'ı görür bunun üzerine suçunu sabah itiraf etmek ister.
**Sabah olduğunda da Hasan ölmüştür.
MEKAN:
Hikayedeki olaylar çiftlik evinde ve ahırda geçmektedir.
ZAMAN:
Hikaye geniş bir zaman diliminde geçmektedir. "O vakit, bir gün, ertesi sene, her sabah" gibi zaman ifadeleri geçmektedir.
ŞAHISLAR VE ÖZELLİKLERİ:
KAHRAMAN ANLATICI: Atları çok seven ve otoriter babasından çok korkan bir çocuktur. Hasan'ın abisidir. Masum kardeşine attığı iftira büyük bir pişmanlık ve vicdan azabı duymasına sebep olur. Hikayedeki olaylar onun ağzından anlatılmıştır.
Hasan: Son derece masum ve iftiraya uğrayan küçük kardeştir. O da babasından çok korkar ve atları çok sever. Geçirdiği hastalık ölümüne sebep olur.
Dadaruh: Evin seyisi olan yaşlı bir adamdır. Tüm günü çiftlik işleriyle geçer. İki çocuğu da çok sever.
Pervin: Evin hizmetçisidir. Çok yumuşak kalplidir ve her şeyi açıkça söyler. Bir o kadar da duygusaldır.
Baba: Çocuklarının üzerinde büyük bir otorite sahibidir. Çocukları onu çok sever ama ondan çok korkarlar.
Hasan: Son derece masum ve iftiraya uğrayan küçük kardeştir. O da babasından çok korkar ve atları çok sever. Geçirdiği hastalık ölümüne sebep olur.
Dadaruh: Evin seyisi olan yaşlı bir adamdır. Tüm günü çiftlik işleriyle geçer. İki çocuğu da çok sever.
Pervin: Evin hizmetçisidir. Çok yumuşak kalplidir ve her şeyi açıkça söyler. Bir o kadar da duygusaldır.
Baba: Çocuklarının üzerinde büyük bir otorite sahibidir. Çocukları onu çok sever ama ondan çok korkarlar.
Anne: Çocuklarıyla çok sık vakit geçirmese de onlara güvenen bir kadındır. Büyük oğlunun kardeşine iftira atacağı aklının ucundan bile geçmez.
DİL VE ANLATIM:
Hikaye sade, yalın, akıcı bir dille yazılmıştır. Öykünün samimi ve yalın anlatımı, hikayenin ahlaki ve eğitici temasını (vicdan azabı) da desteklemiştir. Öyküde gereksiz ayrıntılardan kaçınılmış, kısa diyalog tekniği kullanılmıştır. Yazarın sıcak, samimi üslubu hikayenin çarpıcılığını artırmıştır.
Olaylar kahraman anlatıcının bakış açısıyla aktarılmıştır. 1. tekil şahsın ağzından anlatım vardır.
tam olarak olay örgüsünü yazarsanız sevinirim
YanıtlaSilDEĞERLİ TAKİPÇİMİZ.OLAY ÖRGÜSÜNÜ RESİM OLARAK YÜKLEDİK. EN GÜZELİNİ ÖZETTEN SİZ DE ÇIKARABİLİRSİNİZ İYİ ÇALIŞMALAR
Silmekan zaman
YanıtlaSilne alabilirmiyim
Mekan zaman?
YanıtlaSilzaman ve mekan yazmamışsınız
YanıtlaSilanlatıcı kişi nedir
YanıtlaSil1. Kişi / Kahraman Anlatıcı
Sil