Ömer Seyfettin Üç Nasihat Öyküsünün Konusu,Özeti ve İncelemesi...
ÜÇ NASİHAT ÖYKÜSÜNÜN KONUSU: Durmuş’un para kazanmak için gittiği İstanbul’dan paradan daha değerli üç nasihat kazanması
ÜÇ NASİHAT ÖYKÜSÜNÜN ÖZETİ: Durmuş annesiyle yaşayan fakir bir gençtir. Öküzlerinden biri ölünce tarlasını süremez ve İstanbul’a gitmeye karar verir. O zamanlarda herkes para kazanmaya İstanbul’a gitmektedir. Durmuş da kervana katılır ve İstanbul’a gider. Durmuş’un bir zanaatı bulunmadığı için iş bulamaz ve uşak olmaya karar verir. Hemşehrileri ona Edirnekapı da oturan Müstakim Efendi’nin uşak aradığını söyler. O da Edirnekapı’ya gider ve Müstakim Efendi ile görüşür. Müstakim Efendi ona sadece senelik bir kuruş verebileceğini ve bir nasihat edeceğini söyler. Durmuş kabul etmez ve oradan ayrılır. Ama nasihati merak eder ve geri döner. Bir sene boyunca Müstakim Efendi’nin her işini görür. Bir yılın sonunda Müstakim Efendi onu çağırır ve bir kuruşu ile yolunu izini bilmediğin yere gitme nasihatini verir. Durmuş bunu bildiğini söyler ve buna kızar. Müstakim Efendi eğer bir yıl daha çalışırsa ona yine bir kuruş ile bir nasihat vereceğini söyler ama Durmuş kabul etmez. İlk zaman olduğu gibi yine nasihati merak ederek geri döner. Bir yıl yine çalışır. Müstakim Efendi bir sene dolduğu zaman Durmuş’u çağırır bir kuruşu verir ve bu seferde emanete hıyanet etmemesini öğütler. Durmuş kızar, efendisi bir sene daha çalışmasını ister ve aynı şeyleri teklif eder. Durmuş kabul etmez çeker gider. Ama merakına yenilip geri döner ve bir yıl daha çalışır. Son olarak efendisi bir kuruşla beraber ona karısını kendisi olmadan başka bir yere yatıya göndermemesini öğütler ve memlekete dönmeden önce gelmesini söyler çünkü annesine hediye gönderecektir. Müstakim Efendi annesine iki somun ekmek gönderir. Durmuş hemşehrileriyle memlekete dönmek için yola çıkar. Yolda arkadaşlarının başına türlü türlü belalar gelirken o efendisinin nasihatleri sayesinde kurtulur. Eve dönünce annesiyle hasret giderir. Yemekte efendinin verdiği ekmekleri yemeye karar verirler Durmuş tam ekmeği ikiye bölerken ekmeğin içinden altınlar dökülür.İkinci somunun içi de altın doludur. Durmuş bu paralarla kendine iş kurar ve zengin olur. Sıra evlenmeye gelince o konuda biraz zorlanır. Çünkü evleneceği kızın ailesiyle görüşmemesi şartı vardır ve bu şartı kimse kabul etmez. Uzun araştırmalar sonucunda öksüz bir kız bulurlar ve onunla evlenir. Bir oğulları olur. Bir gün eşinin köylüleri gelir ve bin bir ısrar neticesinde eşini ve oğlunu yalnız başlarına köye düğüne gönderir. Ama içi rahat değildir çünkü efendisinin nasihati aklından çıkmaz . Hemen köye gider ve eşi ve akrabalarına bir oyun eder. Efendisinin verdiği üç nasihatin faydasını gördükçe ona üç yıllık emeğini helal eder.
KİŞİLER:
DURMUŞ: Annesinden başka kimsesi olmayan kuvvetli, fakir bir gençtir. Başta faydasız olduğunu düşündüğü nasihatler sayesinde hayatı değişmiştir.
DURMUŞ’UN ANNESİ : Oğlundan başka kimsesi olmayan yaşlı bir kadındır.
MÜSTAKİM EFENDİ : İlim sahibi, paraya pek önem vermeyen, kitap okumasını çok seven yaşlı bir adamdır.
Bunların yanı sıra hikayede Durmuş’un eşi ve oğlu , eşinin köylüsü yaşlı kadın , efeler, Durmuşun köylüleri vardır.
YER : İlk olarak Kastamonu da Durmuşun köyünde başlar sonra bir bölümü İstanbul da Edirnekapı da geçer tekrar Durmuş'un köyünde sonlanır.
ZAMAN : BELLİ DEĞİLDİR.
ANLATICI : 3. TEKİL ŞAHISTIR.
BAKIŞ AÇISI : İLAHİ BAKIŞ AÇISIDIR.