Hazırlık Çalışması
- Etkinlik: İki gruba ayrılınız. Yenileşme Dönemini hazırlayan faktörlerin neler olduğunu tartışarak belirleyiniz. belirleyiniz. Tartışma sonucu ulaştığınız sonuçlardan da yararlanarak birer yazı kaleme alınız. Yazınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
Reformun ana gerekçesi, Avrupa’nın askeri, teknik ve ekonomik alanlardaki gelişimi karşısında çaresiz kalan Osmanlı Devleti’ni yeni düzenlemelerle ayağa kaldırmaktır. Napolyon’un Mısır’ı işgalinden (1798-1799) sonra bu ülkede Kavalalı Mehmet Ali Paşa|Mehmet Ali Paşa tarafından başlatılan reform hamlesi, Osmanlı yönetimine örnek olmuştur.
Bunun yanı sıra gayrimüslim tebaanın Balkanlar’da Sırp ve Yunan ayaklanmalarına yol açan hoşnutsuzluğuna karşı, Osmanlı toplum dokusunun yeni bir adalet ve eşitlik anlayışıyla onarılması, “Osmanlı vatandaşlığı”nın ön plana çıkarılması hedeflenmiştir.
- 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun sosyal ve siyasi yapısını analiz ediniz. Sonuçları defterinize
yazınız.
- Zanaatkârlar, ilim adamları, padişah, halk ve askerler Osmanlı toplumunda sosyal ve siyasi hiyerarşiyi oluşturan gruplardır. Osmanlı toplumunda sosyal ve siyasi hiyerarşiyi oluşturan grupları önem sırasına göre defterinize yazınız.
Osmanlı toplumunda sosyal ve siyasi hiyerarşiyi oluşturan grupları iki bölümde inceleyebiliriz.
- Yönetenler,
- Yönetilenler (reaya)
Osmanlı toplumunda sosyal düzen, merkezî otorite çevresinde sağlanmıştır. Bu merkezi otoritenin başı padişahtır.
Padişah; Allah’ın gölgesi kabul edilmiş (Zıllullah) ve toplumu temsil eden piramidin en üst noktasında yer almıştır.
Bu en yüksek makamdan sonra sırasıyla;
Askerler,
İlim adamları,
Zanaatçılar
Halk tabakası
Bu yapı; Yükselme Dönemi’nde yararlı olmuştur ancak 17. Yüzyıl ortalarından itibaren bu sistem bozulmaya başlamıştır.
- Etkinlik: İki gruba ayrılınız. XVII. yüzyıla kadar yararlı olan sosyal ve siyasi hiyerarşinin XVII.
yüzyılın ortalarından itibaren ne tür çözülmelere sebep olduğunu tartışarak belirleyiniz. Sosyal ve siyasi hiyerarşinin etkisinin neler olduğunu belirleyiniz. Ulaştığınız sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.
Osmanlının son dönmede toprak kaybetmesi, savaşlardan yenilgi ile çıkması içeride tartışmalara ve fikir ayrılıklarına sebep olmuş, birlik ve beraberlik ruhu zedelenmiştir. bunun neticesi toplum ile aydın kesim arasında oluşan boşluk ve ayrım toplumda çözülmelere sebep olmuştur.