dünyanın kendi ekseni etrafındaki hareketlerinin sonuçlarını
DÜNYANIN KENDİ EKSENİ ETRAFINDA DÖNMESİNİN SONUÇLARI :
1 – Gece ve gündüz oluşur . Gündüzü gece , geceyi gündüz takip eder .
2 – Bir yerin güneş ışınlarını alma açısı günün saatine göre değişir . Güneş ışınları sabah ve akşam eğik açıyla, öğle vakti dik açıyla gelir . Cisimlerin gün içindeki gölge boyları ve yönleri değişir .
3 – Günlük sıcaklık farkları oluşur . Bunun sonucunda da ; mekanik çözülme oluşur , günlük basınç farkları doğar , meltem rüzgârları oluşur , canlı yaşamında değişiklikler görülür .
4 – Yerel saat farkları ve zaman dilimleri meydana gelir. Dünya batıdan doğuya doğru döndüğü için doğunun yerel saati batının yerel saatinden daha ileri olur. ( Doğuda güneş , batıya göre daha erken doğar ve daha erken batar . )
5 – Merkezkaç ( Coriolis ) kuvveti oluşur . ( Dünya hareketli olduğu için üzerinde hareket eden hava kütlelerini saptırma gücüne sahiptir. Bu güce Coriolis gücü denir. ) Bunun sonucunda da; okyanus akıntıları halkalar oluşturur , akıntılar ve sürekli rüzgârların yönlerinde sapmalar olur , ( K.Y.K’de saat ibresi yönünde , G.Y.K’de saat ibresinin tersi yönünde saparlar . ) , dinamik basınç kuşakları oluşur . ( 30° enlemleri çevresinde dinamik yüksek basınç , 60° enlemleri çevresinde dinamik alçak basınç oluşur . )
6 – Bitkilerin özümleme ( fotosentez ) olayı gerçekleşir .
7 – Güneşin doğuş ve batış süresi ( gurup ve şafak vakti ) kutuplara gidildikçe uzar.
8 – Atmosfer kalınlığı en fazla ekvatorda olur.
9 – Coğrafi yönler tayin edilir.