Tanzimat dönemindeki eleştiriler ve tartışmalar-
Tanzimat dönemindeki edebi tartışmalar neler?, tanzimat dönemindeki tartışmalar, TANZİMAT EDEBİYATINDAKİ TARTIŞMALAR NELERDİR, TANZİMAT EDEBİYATI,Bu konuda ilk olarak Recaizade Mahmut Ekrem ve Muallim Naci gelir akla bunlar birbirlerine karşı ağır itamlarda bulunmuşlar. Recazizade yeniyi ; Muallim Naci eskiyi savunur. Bu tartışmalardan genç yazarlarında desteğiyle galip çıkan Recaizade Mahmut Ekrem olmuş ve servet-i funun edebiyatı başlamış. Receaizade bu eleştirilerini Zemzeme adlı kitapta . Muallim Naci de Demdemede toplamıştır.
Tanzimat'tan beri edebiyatta büyük bir değişim yaşanıyordu. Tanzimat öncesinde, islâmiyet'in etkisinde gelişen "Divan edebiyatı" egemendi. Tanzimat'tan sonra edebiyat yön değiştirmiş ve Batının etkisine girmeye başlamıştı. Bu büyük yön değişimi, sanatçılar arasında tartışmalara yol açmıştı. Divan edebiyatına "eski", Batı tarzındaki edebiyata "yeni" deniyordu. Bu iki edebiyat taraftarları arasında yapılan tartışamalar ise "eski -yeni tartışması" olarak anıldı.
Mahmut Ekrem'le (ZEMZEME), Muallim Naci (DEMDEME), tartışmanın taraflarıdır.
Demdeme ve Zemzeme adlı eserlerde cereyan etmiştir. Eski-yeni edebiyat tartışması da denir.
Zemzeme sözlük anlamı: Şırıltı; mecazî anlamda ise nağmeli ve uyumlu söz anlamına gelmektedir.
Demdeme sözlük anlamı: Hoşa gitmeyen sözler; hiddetli gürültülü ses.
Zemzeme, Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmış 3 ciltlik şiir serisidir. Recaizade Mahmut Ekrem, Zemzeme eserini yazdıktan sonra eski-yeni çatışmasında yenilikçi tarafı seçmiştir.Zemzeme kitabının önsözü Servet-i Fünun akımının öncüsü olarak da görülür. Eski şiir anlayışının (Divan şiiri) takipçisi olarak bilinen Muallim Naci, Zemzeme'ye karşılık olarak Demdeme adlı eserini yazar. Zemzeme-Demdeme çatışması ve etrafında gelişenler edebiyat çevrelerini uzun süre meşgul etmiştir.
EN MÜHİM TARTIŞMA ABES MUKTEBES TARTIŞMASI İÇİN TIKLA
domates
YanıtlaSil