sponsorlu reklam Admatic -sponsor

EDİP CANSEVER ADSIZ BİR ÇİÇEK ŞİİRİ TAHLİLİ İNCELEMESİ

Şiir Tahlili

ADSIZ BİR ÇİÇEK

Rengini dünyaya ilk defa sunan
Adsız bir çiçek gibi parlıyorsa gözlerim
Sevgilim
Bana “sen bir şairsin” dediğin zaman

Yalnız sana yazıyorum bu şiiri
İstersen bir şiir gibi okuma
Çünkü her yıl yeniden yazacağım onu
Soğuklar başlayınca havalanıp
Millerce yol katettikten sonra
Güneyi tadan bir kuşun sevinciyle.

Ve yazmış olacağım bir de
Her dönemde her çağda
Sevdanın kendine özgü diliyle

E.CANSEVER

Şiirin Tahlili: Edip Cansever, şiirlerinde orjial olmayı, tuhaf görünmeyi ve insanları şaşırtmayı seven bir şairdir. Bu şiirinde de orijinal bir duyuş yakalamaya çalışmıştır.

“Rengini dünyaya ilk defa sunan
Adsız bir çiçek gibi parlıyorsa gözlerim”

Girişiyle bir orjinallik yakalamaya çalışır. Sevinicini hayali bir duyuşla tasvir etmeye çalışmıştır. Aynı dörtlüğün devamında ise şair, bu sevincini neye borçlu olduğunu açıklayarak, okuyanlarda bir şaşırma meydana gelmesine vesile olur. Bir insanın gözlerinin içinin gülmesi, genellikle o insanın sevildiğini duyması veya sevgiliden duyacağı güzel sözler neticesinde gerçekleşir. Oysa şair, sevgilisinden duyduğu “sen bir şairsin” sözü neticesinde seviniyor. Bu da ister istemez okuyucuyu şaşırtarak onların aklında “ne ilgisi var” sorusunu gündeme getiriyor.

Şiirin geri kalanında şair, sevgiliye olan aşkını dönem dönem dile getireceğinden bahsederek aşkının sürekli olduğuna değiniyor. Ancak şair sevgiliye olan aşkını hep şiirle dile getireceğini söylüyor. Bunu da ikinci dörtlüğün ilk üç mısrasında ve şiirin son bölümünden çıkarabiliriz

Deyim yerindeyse bu şiirde şair, şiirle aşkı bütünleştirerek, aşkın anlatılmasında şiiri bir araç olarak görmüş ve kullanmıştır. Ayrıca son bölümde şiiri sevdanın kendine özgü dili olarak gördüğünü belirtiyor.

Şiir, sevgiliye yazılan bir mektup niteliğindedir ve sevgiliyle hayali olarak bir sohbet havasındadır.

Şiiri kısaca şekil olarak ele alacak olursak; E.Cansever bağlı bulunduğu İkinci Yeniler akımının da özelliği olarak şiirlerinde kafiye, redif, mısra düzeni gibi kurallara bağlı kalmadan yazmıştır. Şiiri serbest bir şekilde yazmış, dili çok da kapalı, süslü ve karmaşık değildir. İkinci Yeni özelliği olarak genelde şiir kapalı bir ifade göstermelidir. Fakat Bu şiirde dil ve anlam için koyu bir kapalılıktan söz edilemez.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk