TÜRK ŞİİRİ GELENEKLERİ VE ÖZELLİKLERİ
TÜRK ŞİİRİ GELENEKLERİ VE ÖZELLİKLERİ, TÜRK EDEBİYATI ŞİİRİ GELENEKLERİ VE ÖZELLİKLERİ, TÜRK EDEBİYATINDA ŞİİR GELENEKLERİ,
TÜRK ŞİİRİ GELENEKLERİ VE ÖZELLİKLERİ, TÜRK EDEBİYATI ŞİİRİ GELENEKLERİ VE ÖZELLİKLERİ, TÜRK EDEBİYATINDA ŞİİR GELENEKLERİ,
ŞİİR VE GELENEK-TÜRK EDEBİYATI ŞİİR GELENEKLERİ ÖZELLİKLERİ 9.SINIF EDEBİYAT KONU ANLATIMI
ŞİİR VE GELENEK-TÜRK EDEBİYATI ŞİİR GELENEKLERİ ÖZELLİKLERİ 9.SINIF EDEBİYAT KONU ANLATIMI, ŞİİR VE GELENEK, TÜRK EDEBİYATI ŞİİR GELENEKLERİ ÖZELLİKLERİ,
Türkçe Sözlük'te gelenek terimi: "Bir toplumda, toplulukta eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre, davranışlar ve ananeler." şeklinde tanımlanmaktadır.
"Gelenekler geniş anlamıyla bir kuşaktan ötekine geçirilebilen bilgi, tasarım, inanç, yaşantı biçimi, daha geniş anlamıyla maddi olmayan kültürdür. Dar anlamda ise kuşaklar boyunca bir toplumun örneğin kutsal ya da politik işleri gibi önemli konulardaki görüşlerdir.
Gelenekler, toplumsal yaşamın düzenlemesinde ve denetlenmesinde önemli rol oynar. Nitelikleri bakımından genellikle daha tutucu olan gelenekler aile, hukuk, din ve politika gibi toplumsal kurumlar üzerinde etkilidir. Bilim ve sanat, geleneklerin daha az etkisi altındadır. Bireyin bağlı bulunduğu grubun veya toplumun geleneklere karşı çıkması, bu karşı çıkışın derecesine göre bireyin toplumsal cezaya uğraması, hor görülmesinden alaya alınmasına kadar genişleyen tepki türlerinde biçimlenir. Geleneklerin tıpkı örfler gibi yasalarla belirlenmiş türleri vardır. Yasa, geleneklere ve onlara aykırı davranışlar için verilecek olan cezaları bir ölçüye sokmaya çalışır. Gelenekler, genellikle yasalardan çok daha geniş bir alanı yönetir." (MEB, Anadolu Halk Kültürü)
"Bir bilginin, töre'nin, davranış kalıplarının, ananelerin vs. "gelenek" vasfına ulaşması toplumun büyük çoğunluğu tarafından kabul edilmesine ve sonraki kuşaklara aktarılmasına bağlıdır.
Sanatta da durum böyledir; bir sanat anlayışının temel özeliklerinin kabul edilip, benimsenip gelecek kuşaklara aktarılması o sanat anlayışını "geleneksel" hâle getirir.
Edebiyat, resim, heykel vb. alanlarda meyda gelen sanat anlayışları, yüzyıllarca süregelen kültür birikimine dayalıdır.
Geleneği kabul edip, benimseyip sürdüren şairlerle, onların sanat anlayışları arasında bir ilişki sözkonusudur. Aynı gelenekten beslenen sanatçılarla ortaya koydukları sanatsal ürünler arasında temel nitelikler bakımından bir benzerlik sözkonusudur...
Örneğin Âşık Veysel, halk edebiyatı geleneğinin bir temsilcisidir. O, dörtlüklerle ve hece ölçüsüyle kendi şiir evrenini oluşturarak benimsediği geleneğin içinde özgün bir söyleyişe, kimliğe ulaşmıştır..." (Murat AKINCI, Edebiyat Güncesi)
Türk Edebiyatında temel nitelikleri bakımından bir sınıflandırma yapacak olursak üç temel Şiir Geleneği'nden bahsetmek mümkün: Halk Şiiri, Divan Şiiri ve Modern Şiir Geleneği.
ÖZELLİKLERİ İÇİN TIKLAAAAA