Isı yalıtımı konusunda alınabilecek önlemler nelerdir kısaca maddeler halinde
05.12.2008 tarih ve 27075 sayılı resmi gazetede yayımlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğini” inceleyelim. Isı yalıtımı konusunda alınabilecek önlemleri sınıfça tartışalım.Maddelerin ısılarını korumak için yapılan işlemlere ısı yalıtımı denir. Bu işlemlerde kullanılan malzemelere
de yalıtım malzemeleri adı verilir.
Yalıtım malzemeleri ısıyı iyi iletmeyen yalıtkan maddelerden yapılır. Tahta, plastik, cam yünü, taş yünü, plastik köpük, katran ve bakalit, yalıtımda en çok kullanılan malzemelerdir. Yalıtımı sağlamak için aynı zamanda hava boşluğu da kullanılır. Pencerelerde yapılan çift cam uygulamalarında iki cam arasında havanın olması bu duruma en güzel örnektir.
Yalıtımda kullanacağımız malzemenin seçiminde dikkat etmemiz gereken birçok husus vardır. Bunlar;
- Yalıtım için kullanılan malzemenin öncelikle düşük maliyetli, uzun ömürlü ve yanmaya karşı dirençli olmasına dikkat edilir.
- Yalıtım malzemelerinin insan ve çevre sağlığı açısından tehlikeli olup olmadığını bilmemiz gerekir.
- Yalıtım malzemelerinin içine su sızdırmaması ve darbelere karşı dayanıklılıkları da oldukça önemlidir.
- Yalıtım malzemelerinin ısı iletkenliği açısından da istenilen düzeyde olmasına dikkat etmemiz gerekir. Çünkü ısı iletkenliği en düşük olan yalıtım malzemesinin seçilmesi tasarrufun en üst seviyede gerçekleşmesini sağlar.
Örneğin, çatılardaki ısı kaybını önlemek için daha çok cam yünü, zeminlerde tahta, duvarlarda plastik köpükler kullanılırken, camlarda ise havası alınmış çift camlı sistemler kullanılır