sponsorlu reklam Admatic -sponsor

ORHAN VELİ CIMBIZLI ŞİİR İNCELEMESİ TAHLİLİ

ORHAN VELİ CIMBIZLI ŞİİR İNCELEMESİ TAHLİLİ, CIMBIZLI ŞİİR İNCELEMESİ, CIMBIZLI ŞİİR ORHAN VELİ TAHLİLİ, ŞİİR TAHLİLLERİ, ORHAN VELİ ŞİİRLERİ, 


derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

...


Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için ORHAN VELİ CIMBIZLI ŞİİR İNCELEMESİ TAHLİLİ üzerine bir paylaşım yazacağız. 


Siz  de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

destek olmak için lütfen link paylaşınız

KAYNAK:Mehmet ALPERDEM

 CIMBIZLI ŞİİR
Ne atom bombası
Ne Londra Konferansı;
Bir elinde cımbız,
Bir elinde ayna;
Umurunda mı dünya!
         ORHAN VELİ 



Şiir İncelemesi


Şiir bir tarihsel/sosyal olaya göndermeyle başlıyor. İkinci dünya savaşı sırasında 1945’te atılan Atom bombasına ilk dizede, savaş sonrasında 1948’de yapılan ve SSCB'nin katılmadığı İngiltere, Fransa ve ABD'nin Batı Almanya'daki işgal bölgelerinin statüsünü belirledikleri toplantı olan Londra konferansına ikinci dizede yer veriliyor.

İlk iki dize aynı bir gazete manşeti gibi. İlk dizenin atom bombasıyla ve yıkımla başlaması ikincisinde savaş sonrasındaki paylaşıma ve “barış”a yer verilmesiyle bir tezatı yansıtıyor. Bu, şiiri karşıtlıklar üzerine kurma anlayışı şiirin tamamına da hakim oluyor.İlk dizede atom bombasından sonra hiçbir noktalama işareti olmayışı ve ardından gelen dizede noktalı virgül kulanılması o atom bombasının hemen ardından gerçekleşen böyle bir barışın fiziken patlatılan  atom bombasının siyasi olarak da paylaşımlarla patlatıldığı mesajını hissettiriyor. Bu negatif bakış “ne.. ne” bağlacının kullanılmasıyla da pekiştiriliyor. Ayrıca ilk dizeden sonra hiçbir noktalama işaretinin kullanılmayışı sürecin akışını  ve hızı da simgesel olarak ifade ediyor

Şiirin üçüncü ve dördüncü dizelerindeyse bir kadın resmi çiziliyor. Bu kadın bir tipleme midir? Cımbız ve aynayla simgeleştirilen süsüne püsüne düşkün bir kadındır bu. İlk iki dizenin aksine bir elinde cımbız dizesinden sonra bir virgül sonraki dizedeyse yine noktalı virgül kullanılmıştır. Cımbız ve ayna arasında duraklama olması bu tipi çizilen kadının aynanın karşısında geçirdiği saatleri, bu saatlerin uzunluğunu simgesel olarak ifade etmektedir. Burada artık gazete manşetlerinden çıkılıp bir kadının sıradan ve küçük dünyasına geçiş yapılmıştır. Dışımızda olan ve ancak gazetelerden okunarak bilgi edinilen gelişmeler küçük insanın evreninde yoktur. O kadının dünyası cımbızla aynayla sınırlıdır. Burada “ne ne” gibi keskinlik, negatiflik ve red içeren bağlaçlar yerine daha naif olan , herhangi bir red içermeyen “bir” sıfatı tercih edilmiştir. 

3. ve 4. dizelerde tiplenen kadınken, 1. Ve 2. dizelerde tiplenense dünyadaki yıkımlardır. Ancak o yıkımların sorumluları da erkeklerdir. Ancak erkeğe cımbız ve ayna simgeleriyle kadına yapılan vurgu  gibi bir vurgu yapılmamıştır.

Peki neden kadın? Çünkü erkekler şiirin yazıldığı dönemde  genel olarak sosyal yaşamın içinde kahvede, işyerinde “Ne olacak bu memleketin hali” sorularıyla  bir şekilde dünya gündemiyle meşgul olurken evde kalan kadın sosyalleşememenin de etkisiyle bu tip gelişmelerden bihaberdir. Onun için akşam işten eve gelecek eşine ve konuya komşuya hoş görünmektir tek gündem. Bu nedenle cımbız ve aynaya mahkûmdur bir bakıma. Bu onun isteği midir, toplumsal koşullanmışlıktır bu tartışılır. O cımbız ve o ayna bir bakıma kadının farkında olduğu ya da olmadığı  kelepçeleridir. Her iki elinde de olan bu objeler bir bakıma kelepçeyi de  çağrıştırmaktadır. Çünkü cımbızı anlıyoruz ama ayna elinde olmayabilirdi? Oysaki o eli de mahkûmdur.

Şiirde cımbız ve ayna simgeleri kullanılırken şiirin başlığında cımbıza vurgu yapılmasının iki nedene bağlanabilir. Birincisi cımbız aynaya göre kadını daha fazla çağrıştırmaktadır. İkincisi cımbız bir kıskaç biçimindedir. Şiirde söz edilen kadın da süsten başka türlü şeyler düşünemeyecek bir kıskacın sarmalındadır. Üretimden ve sosyal hayattan  kopuk kadın, ya da soayal hayatın içinde olduğu halde kadının doğasında bulunan estetik kaygılar onu böyle bir mahkumiyete sürüklemektedir.

Şiirin son dizesinde “Umurunda mı dünya!” dizesi hem bir küçümsemeyi, hem bir neşeyi, hem de bir isyanı içerir. Dünyadaki gelişmeleri umursamayan kadının küçümsenmesi olarak algılanabileceği gibi, aynı zamanda kendisini bu gündemi umursamaya yönlendiren bütün ajanslara, haber bültenlerine karşı kadının isyanıdır. Bunları gündemine almamak bir isyandır aynı zamanda.  İsyan sesi ünlem işaretiyle belirginleşmiştir. Soru cümlesi olmasına rağmen soru işareti konmaması hem bu isyanı ve şiddetli  seslenmeyi  vermek hemde bu konuda bir şüphe olmadığını hissettirmektedir.”Umurunda mı dünya” ifadesi aynı zamanda “vur patlasın çal oynasın” diyebileceğimiz bir yaşam felsefesini de çağrıştırmaktadır.

Şiirde resmi çizilen kadın, bir tip midir yoksa bir kişi midir şair bu kısmı da “n” ekiyle okurun tercihine bırakmıştır. “Bir elinde cımbız bir elinde ayna umurunda mı dünya” dizeleri “sen” zamirine yönelik de okunabilir, “o” zamirine yönelik de okunabilir.

Şiirin uyak düzeni incelendiğinde aabcc biçiminde bir uyaklanış görürürüz. Burada uyak düzenine uymayan tek dize 3. dizedir. Şiire adını veren cımbız da o dizededir. Aykırılık o dizededir. Dünya gündemi bu kadar hızla değişirken ve yer yerinde oynarken kadının cımbızla meşguliyeti, gündemin kadını kendi sarmalına alamaması  aykırı bir tutumdur. Bu aykırılık uyak düzeniyle de yansıtılmıştır.

Şiir biçimsel yönden ele alındığında beş dizeden oluşmaktadır. Alışılagelen nazım biriminin dörtlük olduğu düşünüldüğünde şiire eklenen beşinci dizenin kalıpları kırdığı görülmektedir. İlk dört dizede kopuk kopuk görüntüler verilirken beşinci dizeye mesaj açıkça ve çarpıcı biçimde konulmuştur. Bu biraz şiire düz yazı havası da katmaktadır.  İlk dört dize bağlama grupları ve sıfat tamlamaları gibi eksiltili cümleler biçimindeyken beşinci dize sonunda soru işareti olmayan bir sözde soru cümlesi niteliğindedir. O dize bu yönüyle de kalıbı kırmıştır. Bir görüntüden diğerine geçerken şair noktalı virgülü tercih etmiştir.

ORHAN VELİ CIMBIZLI ŞİİR İNCELEMESİ TAHLİLİ




2 Yorumlar

  1. Eğer blog yazarının elinden çıkmış bir incelemeyse tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler.. özgün yazımızdır🤗🤗

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk