sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Doğruluğun ölçütü tek midir Doğruluğun ölçütleri nelerdir ?

Doğruluğun ölçütü tek midir? Size göre doğruluğun ölçütleri neler olabilir, Doğruluğun ölçütü tek midir, Doğruluğun ölçütleri nelerdir, 
Doğruluğun ölçütü tek midir? 
Hayır; Doğruluk evrenin yapısı gereği değişkendir. Buna bağlı olarak doğruluğun ölçütü olan akıl ve mantık de tek değildir.
Bütünsellik ile bakıp her şeyin bir; birin her şey olduğunu var sayarsak sorunun cevabı evet; doğruluk ölçütü tektir; şayet her şey tektir ve bu durumda doğruluk ta bu tek olanın ürünüdür; bununla ölçütlenir ve karar verilir denilebilir. Yine de farklı boyurlar işin içine girince; aslında doğruluk ölçütünün tek olmadığını anlamamız zor değildir.
Renk körü birinin mavi dediği kaleme biz kırmızı diyebiliriz; ancak kimin doğru söylediği muamma mıdır? Şüphesiz iki tarafta kendi ölçütüyle doğruyu söyler. "Ama o renk körü; doğru göremiyor" dendiğinde ise; verilecek cevap basittir. Bizim normal olarak değerlndirdiğimiz görme algısının düzgün bir ölçüt olduğunu doğrulayacak deliller yine bizim normal olarak adlandırdığımız şeylerden çıkıyor ki bunlara da doğru demek şüphesiz bir paradoks yaratıyor. O halde; bütünsellikle bir şeyin doğruluğuna karar verirken; herkesi bir bütün olarak gördüğümüz gibi; herkesin farklılıklarını da görmeliyiz ve olaylara tüm filtreleri kaldırıp yukarıdan bakmalıyız. Ki bu imkansızdır.
İşte bu anda doğruluk ölçütünün tek olmasının imkansızlığı giriyor devreye.
Eğer ölçüt tek olsaydı; neyin doğru neyin yanlış olduğu da tek olurdu. Ancak öyle değil.
Denklemden çıkan sonuç herkesin kendi ölçütüyle olaylara baktığı ve bunun tek doğruyu çarpık ancak kaliteli olarak yarattığıdır. 
Ancak asıl cevap buysa; asıl soru ne olmalı?
Doğruluk dediğimiz şey; doğru mudur?
Sonuç olarak diyebileceğim; bu soruya verilecek bir cevap olsa da ; her felsefecinin göreceği üzre burdan ilerisine bakılmazı saçmalık olur. Şayet bu bir paradokstan başka bir şeye çıkmaz ^_^
Doğruluğun ölçütleri nelerdir,
Doğruluğun ölçütü tek midir? Size göre doğruluğun ölçütleri neler olabilir.
Bilginin temel problemlerinden biri doğruluğunun ölçütüdür.
  • Varlıkların bilgisi nasıl ve hangi yolla elde edilir?
  • Bir bilgiyi doğru kılan ölçüt nedir?
  • Bilgi hangi şartlar ve koşullar altında doğru olabilir?
Gibi sorularla doğruluğun ölçütü araştırılır. Bu sorulara tam ve kesin bir cevap verilmiş değildir. Buna rağmen öne çıkan bazı yaklaşımları inceleyebiliriz.
1.Doğru Bilginin Ölçütü Uygunluktur: Doğruluk, bir önermenin doğruluğu hakkında konuşulan varlık esas alınarak karar verilir. Bir önerme ancak ve ancak kendisine dayanak olan varlığın durumuna uygun oluyorsa doğrudur. Bu görüş ilk defa Platon ve Aristoteles tarafından savunulmuştur. Onlara göre bir önerme varlığın bir özelliğini ifade ediyorsa doğrudur. Eğer bir özellik konu olan varlıkta bulunmuyor ise önerme yanlıştır. Örneğin; “sınıfta on öğrenci vardır” yargısının doğruluğu sınıfta on öğrencinin olup olmadığına bakarak anlaşılır.
2.Doğru Bilginin Ölçütü Tutarlılıktır: Bir yargının doğruluğunu gerçeklikle olan ilişkisi belirlemez, daha önceki bilgilerimizle çelişip çelişmediği belirler. Diğer ifadeyle tutarlılığına bakılır. Tutarlılık, bir önermenin doğruluğu sistemde daha önce kabul edilmiş doğru önermelerle çelişmemesine dayanır. Bu sistemde bir önermenin tek başına doğruluğu önemli değildir. Diğer önermelerle çelişmemesi, onlarla tutarlı olması önemli görülmektedir.Örneğin, geometride öklit bağıntısını oluşturan önermelerin, aksiyomların tek başlarına doğrulukları değil, diğer aksiyomlar ile olan ilişkide bir tutarlılığın olması önemlidir.
3.Doğru Bilginin Ölçütü Tümel Uzlaşımdır: Bir bilginin doğruluğu herkesin ya da çoğunluğun onayına bağlanmıştır. Gerçekle olan ilişkisine ya da bilim ve mantığın ortaya koyduğuna bakılmaz. Herkesin ya da çoğunluğun kabul ettiği bir bilgi doğru kabul edilmektedir, örneğin, en iyi yönetim şekli demokrasidir fikrinin doğruluğunu bu yönetim anlayışının artılarına bakarak değil, o toplumdaki insanların ortak kanaatine bakılır. Eğer çoğunluk aynı görüşte ise bu bilgi doğru olarak kabul edilir.
4.Doğru Bilginin ölçütü Apaçıklıktır: Bir bilginin, bir yargının veya bir önermenin apaçık olması onun, hem açık ve seçik, hem de kuşku duyulmayan olması demektir. Böyle bilgiler, ancak sezgisel kavrama ve çıkarsamayla elde edilir. Descartes‘in şüpheyi araç olarak kullanarak ulaştığı“düşünüyorum öyleyse varım” önermesi açık ve seçik bir bilgidir. Çünkü kuşkuya yer vermeyecek kadar nettir. Bir zorunluluk içermektedir. Bir bilgi bir bütünlük içinde ve hiçbir tutarsızlığa meydan vermeden kavranırsa açıktır; başka bir bilgi ile karıştırılma durumu yoksa seçiktir. Her seçik bilgi açıktır; ancak her açık bilgi seçik değildir.
5.Doğru Bilginin Ölçütü Verdiği Yarardır: Bir bilginin ya da düşüncenin doğruluğu verdiği yararla ölçülür. Bir bilgi yarar sağlıyorsa doğrudur. Bir işe yaramıyorsa yanlıştır. Bu görüşü benimseyenlere pragmatistler denir. Bunlara göre bir bilgiyi uyguladığımızda karşılaşılan sorunu çözüyorsa, işe yaradığı anlaşılır. Bu deneyin sonucunda onun doğruluğuna karar verilir. Bu durumda yararlılık doğruluk için bir araç olmaktadır. Örneğin; kalp krizini önlemek için yeni geliştirilen bir ilacın hastalığa iyi geldiği bilgisinin doğruluğu kalp hastaları üzerinde uygulanarak elde edilen sonuçlara bakılır. Eğer ilacı alan hastalarda kalp krizi ortadan kalkmış ise bu bilginin doğruluğu tespit edilmiş olur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk