Doğruya ulaşmak için neler yapılabilir, Doğru bilgiye ulaşmak, DOĞRU BİLGİYE NASIL ULAŞILIR, DOĞRU BİLGİYE ULAŞMAK MÜMKÜN MÜ,
Doğruya ulaşmak için neler yapılabilir,
Hem alacağız, hem vereceğiz. Hem dinleyeceğiz, hem dinleteceğiz. Hem kullanacağız, hem kullandıracağız. Neyi mi? Tabii ki bilgiyi. Eskiden bilgiye sahip olmak ancak bilge kişilere özgüydü. Günümüzde ise herkes aynı bilgiye istediği zaman, istediği yerden, istediği gibi ulaşma imkanına sahip. Bir taraftan da üzerinde oturduğumuz bilgi çöplüğü artıkça artıyor. Bilgi çeşitliliğinin yanı sıra bilgi kirliliği de arttıkça artıyor. Hangi bilginin, işimize yarayacağına, hangisinin ise çöpe gitmesi gerektiğine ise bizler karar vereceğiz. Seçmemiz, almamız ve kullanmamız gereken bilgiyi biz filtreleyeceğiz.
Doğruyu yanlışı biz ayıracağız. Bu bizim uzmanlığımız ve bunun için para alıyoruz. Peki ama hangi bilgi çöpe gitmeli? Bir okurumun yolladığı "üçlü filtre" yazısı bana bu konunun önemini tekrar hatırlattı. Eski Yunan''da, Sokrat engin bilgi hazinesine sahip olması sebebiyle saygıdeğer bir ün yapmıştı. Bir gün, bir tanıdığı, ünlü filozofa rastlar ve der ki: -En samimi arkadaşınla ilgili ne duyduğumu biliyor musun? -Bir dakika bekle, bana bir şey söylemeden önce senin "üç filtre testi"nden geçmeni istiyorum" der Sokrat. -O ne demek? -Benimle arkadaşım hakkında konuşmaya başlamadan önce, bir süre durup ne söyleyeceğini filtre etmek iyi bir fikir olabilir. Bu ona üç filtre dememin sebebi.
1. Filtre "gerçek filtresi". Bana birazdan söyleyeceğin şeyin tam anlamıyla gerçek ve doğru olduğundan emin misin? Adam "hayır" dedi. - Aslında bunu sadece duydum ve - Öyleyse bunun gerçekten doğru olup olmadığını bilmiyorsun? "İkinci filtreyi deneyelim, iyilik filtresi. Arkadaşım hakkında bana söylemek üzere olduğun şey, iyi bir şey mi" der Sokrat. - Hayır, tam tersi - "Öyleyse" diye devam etti Sokrat, "Onun hakkında bana kötü birşey söylemek istiyorsun ve bunun doğru olduğundan emin değilsin. Fakat yine de testi geçebilirsin, çünkü üçüncü filtremiz var; "işe yararlılık filtresi". Bana arkadaşım hakkında söyleyeceğin şey benim işime yarar mı? - Hayır gerçekten değil. - Sokrat şöyle der: Eğer bana söyleyeceğin şey doğru değilse, iyi değilse ve işe yarar, faydalı değilse bana niye söyleyesin ki?
İşte böyle. Ancak her zaman, Sokrat filtreleri günümüzde bu kadar da kolay uygulanamayabilir. Çağdaş iletişim ortamında bu ayrımı biz yapmak zorundayız. Yoksa, bu bilgi otoyolunda sayısız, ölümcül kaza yapmamız ve yaptırmamız kaçınılmaz. Aman dikkat!
Yazar: Pembe Candaner
Kaynak: http://www.isteinsan.com.tr
Kaynak: http://www.isteinsan.com.tr