sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Türkiye’nin ortalama yükseltisi ve engebelilik durumu hakkında neler söyleyebilirsiniz

Türkiye’nin ortalama yükseltisi ve engebelilik durumu hakkında neler söyleyebilirsiniz, Türkiye’nin ortalama yükseltisi ve engebelilik durumu, 
Türkiye’nin ortalama yükseltisi ve engebelilik durumu hakkında
Türkiye’nin ortalama yükseltisi ve engebelilik durumu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Vardığınız sonuçları nedenleriyle açıklayınız.


derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevepları,konu anlatımı,pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için Türkiye’nin ortalama yükseltisi ve engebelilik durumu hakkında neler söyleyebilirsiniz üzerine bir paylaşım yazacağız. 


Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

destek olmak için lütfen paylaşın

           Türkiye’nin özel konumu incelendiğinde Dünya’da çok önemli konuma sahip olduğu görülür. Asya, Avrupa ve Afrika Kıtalarının birbirine en çok yaklaştığı yerde bulunan Türkiye, bu üç kıta arasında doğal köprü durumundadır. Alp-Himalaya dağlarının uzantısı içerisinde yer alan ülkemizin ortalama yükseltisi fazladır.

                   Türkiye, 1132 metrelik ortalama yükselti değeriyle Dünya’nın yükselti ortalaması fazla olan ülkelerinden biridir. Kıyıdan iç kesimlere ve batıdan doğuya doğru gidildikçe yükselti değerleri artar. Yükselti batıdan doğuya doğru gidildikçe artmaktadır. Bu durum özellikle sıcaklık ortalamalarının iç ve doğu kesimlerde azalmasına neden olur.

Türkiye’de dağ sıraları genel hatlarıyla doğu-batı doğrultusunda uzanır. Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında kıyı çizgisine paralel uzanan dağ sıraları nedeniyle iç kesimlerde yıllık toplam yağış miktarları ile nem oranları azalır. Bu durum, kuzey-güney yönlü kara ve demir yolu ulaşımını da olumsuz yönde etkiler.

Türkiye’nin ortalama yükseltisi ve engebelilik durumu hakkında neler söyleyebilirsiniz



 DAĞLARIN  TÜRKİYE’DEKİ  COĞRAFİ DAĞILIŞI
                Kuzey Anadolu DağlarıBu dağlar Alp sisteminin Türkiye’deki kuzey kanadını oluşturur. K.An. Dağ., Karadeniz Bölgesinde iki sıra halinde uzanır. Kıyı yakınındaki sıra dağlar Küre, Canik, GiresunGümüşhane, Kalkanlı, Trabzon ve Rize dağlarıdır. Giresun, Rize dağlarına Doğu Karadeniz dağları da  denir. Doğu Karadeniz dağları dik yamaçlı yüksek dağlardır. Bu nedenle ulaşım iç kesimlerle Kalkanlı ve Kop geçitleriyle sağlanır.
                 Bu sıra dağlar kuşağının gerişimde batıdan doğuya doğru ikinci kuşak vardır. Bunlar Köroğlu, Ilgaz,Deveci, Yıldız,Çimen,Kop, Mescid ve yalnız Çam dağları.


                Güney Anadolu Dağları :

                Bunlara Toros dağları da denir. Alp kıvrım sisteminin güney kanadına dahildir. Üç kısımdan oluşur.
1) Batı ToroslarAntalya körfezinin her iki tarafına doğru iki kuşak halinde uzanır. Batıda Ak dağlar, ve Boz dağlar, doğuda Sultan, Dedegöl ve Geyik dağları.
2) Orta Toroslar: Antalya körfezinin doğusunda kıyıya paralel uzanır. Bolkar Dağları,Aladağlar, Tahtalı Dağları, Binboğa Dağları.
                İskenderun körfezinin hemen doğusunda Nur(Amanos) dağları uzanır.
                Güneydoğu Anadolu Dağları:
                Torosların uzantısı olduğundan bunlara Güneydoğu Toroslar denir. Bu kuşak üzerinde Malatya Dağları, Genç D., Bitlis D., Hakkari D. bulunur. En yüksek  noktayı Cila D.(Uludoruk) (4135).
                Doğu Anadolu Dağları:
                Bu bölgedeki dağların büyük bir kısmı Orta Torosların devamı olan sıradağlardır Bunlar: Tahtalı D, Mercan D, Karasu D., Aras Dağı’dırAllahu’ekber D.ise K.An. Dağlarının uzantısıdır. Ayrıca Şerafettin Dağı Bingöl D., Şakşak Dağı ve Kargapazarı D. bulunur.
                Ayrıca volkanik dağlar vardır: B. ve K. Ağrı, Tendürek, Süphan ve Nemrut
     İç Anadolu Dağları: Bölgede sıradağlar azdır. Sundiken ve Sultan Dağları sıradağlara örnektir. En dağlık kasım bölgeleri  doğu kısmıdır. Tecer, Çamlıbel, Hınzır ve Akdağlar buradadır. Ayrıca Ankara ve çevresinde İdris D. Elmadağ ve Ayas Dağı volkanik Dağları; Erciyes, Melendiz, Hasan D. Karadağ ve Karacadağ.
                Batı Anadolu Dağları:
                Horst şeklindeki dağlardır. Kuzeyden güneye doğru Madra D. Yunt D. Bozdağlar ve Aydın Dağlardır.
                Muğla yöresinde KB-G.D yönünde uzanan dağ sıralarından oluşan Menteşe Dağları yer alır. Kuzeyde Kaz dağları ve Biga Dağları bulunur. İç kesimlerde, Sandıklı, Eğrigöz ve Murat D. gibi yükseltiler bulunur Bursa’daki Uludağ eski bir volkanik kütlenin yüzeye çıkmasıyla oluşmuştur. Ülkemizin en önemli kış turizmi merkezlerindendir.
                Dağların Doğal Ortam ve Ek. Faaliyetler üzerindeki Etkileri
                Dağlar: İklim, toprak oluşumu, bitki örtüsünün dağılışı, yerleşme ve ekonomik faaliyetler üzerinde etkili olmaktadır.
                Yükseklere çıkıldıkça, iklimin soğumasına bağlı olarak bitki örtüsü farklılıklar gösterir. Vadilerin iç kesimleri ile kuzeye ve güneye bakar yamaçları arasında farklı bitki toplulukları bulunmaktadır.
Yüksek ve engebeli olan dağlık sahalar genel olarak tarımın yapılmasını, yerleşmenin kurulmasını ve yol yapımını güçleştirir.Fazla yağış alan dağlık sahalar, önemli ölçüde akarsuların beslenmesini sağlar.
Dağlarda bulunan yerleşme şekilleri ve buralardaki insanların tarımsal faaliyetleri, ovalara göre farklıdır.

 

           

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk