HİNT UYGARLIĞININ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK GELİŞMELERE YAPTIĞI KATKILARHİNT UYGARLIĞININ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK GELİŞMELERE YAPTIĞI KATKI,
Hintlilere göre güneş sistemi, dünya merkezli bir sistemdir. Hintlilerin astronomi çalışmaları gezegenlerin hareketleri hakkında araştırmalar içerir. Ayrıca, Dünya – Güneş uzaklığı için tahminler yapmışlardır. Hindistan’da 10 tabanlı matematik sistemi kullanılmaktaydı. Sıfırı da ilk kez Hintli matematikçilerin kullandığı bilinmektedir. Hintli matematikçiler tarafından sıfır bir değer olarak matematikteki değerini almıştır. Matematik ile geometri üzerine çok iyi çalışmalar yürüttüler. Sinüs ve kosinüs üzerine çalışmalar yaptılar. Matematikteki birinci ile ikinci denklemler üzerine çalışmalar yaptılar.
HİNT UYGARLIĞINA AİT DİĞER BİLGİLER:
Hint uygarlığı, M.S. 4. Asırdan 5. yüzyıla kadar egemen olan Gupta krallarının küçük krallıkları ortadan kaldırmasıyla geniş bir mekana ulaştı. Guptalar, 6. Asırda Orta Asya’dan gelen Hunların saldırısına maruz kaldı. Bu saldırı sonucunda Guptalar zayıfladılar. Bu kaos ortamında Racput ismi verilen “kralların oğulları”, yönetimi ele geçirdi. Racputlar kendi içlerinde iyi anlaşamadıklarından, devamlı birbirleriyle mücadele ediyorlardı. Racputların kendi içlerindeki mücadelelerinden dolayı Kuzey Hindistan, dışarıdan saldırılara karşı savunmasız kalıyordu. Bu halden yararlanan Gazneliler 10. Asrın ikinci yarısında Hindistan’a girdiler. Gazneli Sultan Mahmut, Hindistan’a yaptığı seferler sonucunda burada büyük devlet kurdu. Bu seferler neticesinde İslâmiyet Hindistan’da hızla yayıldı. Gaznelilerden sonra Gurlular Hindistan’a uzun müddet egemen oldular. 1526 senesinde Babür Şah’ın Kandehar’dan Bengal’e dek olan sınırları ele geçirmesiyle Hindistan’da Moğol temelli Babür egemenliği başlamış oldu.