2019 2020 9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları
Sonuç yayınları 9 sınıf edebiyat kitabı cevapları
DEĞERLİ derskonum.com TAKİPÇİLERİ
YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILINDA DA BERABER OLACAĞIZ..
EĞER ACİL DURUM VARSA YORUM KISMINA YAZINIZ 😁
9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ KİTABI CEVAPLARI
9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ KİTAP CEVAPLARI SAYFA
9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI SONUÇ YAYINLARI, 9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları Sayfa, 9.Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sonuç Yayınları,
DEĞERLİ derskonum.com TAKİPÇİLERİ
YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILINDA DA BERABER OLACAĞIZ..
9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı DERSİNİN KİTAP CEVAPLARI SİTEMİZDE YAYINLANACAKTIR..
KİTAP CEVAPLARINI OKUL DERSLERİNE PARALEL ŞEKİLDE YAYINLAMAKTAYIZ.
EĞER ACİL DURUM VARSA YORUM KISMINA YAZINIZ 😁
9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ KİTABI CEVAPLARI
9. Sınıf Sonuç Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 115 Cevabı
5. “Hırslı, önüne gelene saldırır; hırslının yüreğinde zulüm pusu kurar; kuvvetlenince bunu açığa vurur, zayıfken içinde uyutur.” sözüyle anlatılmak istenen nedir? Verilmek istenen örtük iletiyi söyleyiniz.
- Cevap: Hırslı kişi çıkarcıdır. Ne zaman işine gelirse kinini kötü planlarını hayata geçirmekten bir kez bile geri durmaz.
6. Okuduğunuz masaldaki çatışma kimler arasında geçmektedir? Bu çatışma, kişilerin temsil ettiği hangi iki kavramla nitelendirilebilir?
- Cevap: Çatışma Vezir ile Kral arasında Ruyan Hekim’den dolayı çıkmıştır. Kralın iyilik bilirliliği yani iyiliği ile Vezir’in kötülüğü kötü planları arasında çatışma olmaktadır.
7. Masalın olay örgüsünü defterinize yazınız. Kral Yunan, Vezir’in sözlerine kansa ve Hekim Rûyan’ı öldürse idi masalın olay örgüsünde nasıl bir değişiklik olurdu? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Kral Yunan, cüzzama yakalanmıştır. Onu iyileştirmek için Ruyan Hekim bir tedavi yöntemi belirler. İyileşen Kral Yunan Ruyan Hekim’e hürmet gösterir. Bunu kıskanan Vezir Kral’a oyun oynamak ister. Kral ise bu oyuna düşmez ve Vezir’e geçmişten güzel bir masal anlatır.
8. Bu metinde, masala özgü özelliklerden hangileri olduğunu belirleyerek defterinize yazınız.
- Cevap: Bilinmeyen bir zaman bilinmeyen bir yerde geçmesi. Olayın Serim düğüm ve çözüm kısımlarından oluşması. Kahramanların belli özelliklere sahip olması. Mesela iyinin çok iyi kötünün çok kötü olması. Masallardaki en önemli özellik olan iyilerin kazanıp kötülerin kaybetmesi bu masalda karşımıza çıkmaktadır.
9. Okuduğunuz bu masalı, “Ben Bir Yeşil Yaprak İdim” adlı Türk masalıyla aşağıdaki ölçütlere göre karşılaştırınız.
- Cevap:
Konu
- Kral Yunan’ın Veziri ile Hekim Rûyan’ın Öyküsü: Kral’ın başından geçen hastalık Hekim’in iyi etmesi Vezir’in kötü planları.
- Ben Bir Yeşil Yaprak İdim: Bir padişah kızı ile kocası olacak olan Şehzade arasındaki ilişkiler.
Tema
- Kral Yunan’ın Veziri ile Hekim Rûyan’ın Öyküsü: İyilik
- Ben Bir Yeşil Yaprak İdim: Özverili olma
Anlatım Biçimi
- Kral Yunan’ın Veziri ile Hekim Rûyan’ın Öyküsü: Öyküleyici anlatım
- Ben Bir Yeşil Yaprak İdim: Öyküleyici anlatım
Plan
- Kral Yunan’ın Veziri ile Hekim Rûyan’ın Öyküsü: serim düğüm çözüm
- Ben Bir Yeşil Yaprak İdim: serim düğüm çözüm
Okuduğunuz metinde en çok hangi noktalama işaretleri kullanılmıştır. Bu işaretlerin işlevlerini söyleyiniz.
• Bilesin ki ey ifrit, akıp giden eski zaman içinde ve birbirini izleyen çağlarda, Rum ellerinde, Fars kentinde, Yunan adlı bir Kral varmış.
• Yunan çok şaşırmış ve “Bunu nasıl yapacaksın, bilmiyorum ama beni iyileştirirsen Tanrı şahidim olsun, sana ve seni izleyecek sülalene yeterince servet bağışlar; tüm dileklerini yerine getirmeleri için buyruklar veririm; sen de benim musahibim ve dostum olursun.”demiş.
Bu cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin (ki, ve, ama, de) tek başına anlamı yoktur. İki cümleyi ya da isimleri birbirine bağlamıştır. Cümleleri veya aynı görevdeki kelimeleri birbirine bağlayarak aralarında anlam ilgisi kuran kelimelere bağlaç denir. “ve, ile, de, ama, fakat, lakin, ancak, yalnız, hem … hem, ne… ne, ya … ya, çünkü” belli başlı bağlaçlardır.
Siz de okuduğunuz masaldan bağlaçları bularak hangi görevlerde kullanıldığını belirtiniz. Bağlaçlar, bulundukları cümleden çıkarılınca cümlenin anlamında herhangi bir bozulma veya daralma olup olmadığını örneklerle açıklayınız.
Ki bağlacı ve ama bağlacı çekilirse anlamda çok da bir kayıp olmamaktadır.
İYİ ÇALIŞMALAR
9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ KİTAP CEVAPLARI SAYFA