9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI 2021 2022
9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI, 9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 9. Sınıf Öğün Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,
derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
doğru konum= derskonum
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 243 Cevapları Öğün Yayınları
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Bloglar bazen günlük şeklinde de oluşturulabilir. Bu tür bloglarda yazar gözlemlerinden yararlanarak gün içinde yaşadıklarını ya da hayatının bazı bölümlerini takipçileriyle paylaşır. Takipçileriyle bir bağ kurup onların varlığından haberdar olduğunu takipçilerine sezdirir.
Mahmut M. Özdil, “Anneyle çocuk arasında ilk andan itibaren var olan fiziksel bağdan yoksun olmanın verdiği telaşla, sürecin dışında kalmamak için” bu blogu yazmaya başladığını söylüyor. Blogun kendisine, etrafa, bir kez de oğluyla bakabilme fırsatını sunduğunu dile getiriyor. Özdil’in 2007 yılında, oğlu Ali’nin doğumundan birkaç gün önce yazmaya başladığı “Ali, Babası ve Kırk Haramiler” adlı blogu 2009 Blog Ödüllerinde “aile” kategorisinde en iyi blog seçilmiştir.
Metinle İlgili Çalışmalar
1. Okuduğunuz blogun “ben merkezli” olduğunu gösteren özelliklerin neler olduğunu açıklayınız.
- Cevap: Çünkü bu blog, kendisine, etrafa, bir kez de oğluyla bakabilme fırsatını sunduğunu dile getirdiği için merkeze yazar kendini aldığından ben merkezli blog diyebiliriz.
2. Sizce bu blogun yazarı “Ali, Babası ve Kırk Haramiler” başlığını kullanarak neye gönderme yapmıştır? Okuyucunun dikkatini çekmede bu başlık etkili olmuş mudur?
- Cevap: Ali Baba ve Kırk Haramiler adlı masala bir gönderme yapılmaktadır. Böylece herkesin bildiği bu masalın adını kullanarak okurların ilgisini çekebilmeyi amaçlamaktadır.
3. Blog yazarının yazdığı yazılarda, okuyucunun kendine ait bir şeyler bulması yazar ile okuyucu arasındaki bağı nasıl etkiler?
- Cevap: Bence sağlam bir bağ oluşmasını sağlar. Çünkü yazar ile okur kendilerini birbirlerine yazılanlar üzerinden yakın hissederler. Bu da ikisinin benzer yaşam görüşlerine sahip olduğunu, birbirlerine saygılı olduklarını ortaya koyar.
4. Blog yazarının duygularını açık ve etkili biçimde ifade ettiği cümleleri belirleyiniz.
- Cevap: “Belki seninkinin doğumunu göremem, görsem de o zaman örmeye mecalim olur mu olmaz mı belli değil, şimdiden senin çocuğun için de örüp bir kenara koyacağım.” denilen yer duyguların açık bir şekilde aktarıldığı kısımlara örnektir.
5. Her konuda blog yazarlığı yapılabilir. Örneğin seyahat etmeyi çok seven kişiler bloglarında gezip gördüğü yerleri okuyucularıyla düzenli olarak paylaşabilirler. Yaşadıkları anıları anlatabilirler ya da günlük hayatta yaşadıklarından kesitler sunabilirler. Bu bilgiden yola çıkarak blogların hangi edebî türlere kaynaklık edebileceğini tartışınız.
- Cevap: Yazarların belli tarihlerle tuttuğu bloglar; yazarlarının izlenim, gözlem ve edebiyata dair düşüncelerini açıkça ifade ettikleri için önemlidir. Bu tür metinler, blogun sahibine ilişkin ayrıntılı ve samimi bilgilere ulaşmamızı sağladığı gibi yazıldıkları dönemin önemli olaylarına ilişkin tarihî bir belge olarak da değerlendirilebilir.
6. Günümüzde internet aracılığıyla hazır bilgiye ulaşmak iyice kolaylaşmıştır. Blog yazarlarının yazdığı yazıların özgün olmaması ne gibi sakıncalar doğurur? Değerlendiriniz.
- Cevap: Blog yazarları eğer özgün içerikler üretmezlerse belli bir zaman sonunda okunurlukları düşer. Bu sebepten ötürü ne yazarlarsa yazsınlar özgün orijinal içerikler üretmelidirler. Yoksa bir dönem sonunda kolayca silinir kaybolurlar.
Dilbilgisi
1. 24 Nisan, Cuma
Otobüsteydim bugün. Bir adam bindi. Sarmısak yemiş, yanımda durmadı benim, uzağa gitti, gene de duyuluyordu ağzının kokusu. Burnumu tıkadım. Ben zaten inecektim, ama gideceğim yere varmamış olsam da inerdim, çekilir şey değildi o koku.
Nasıl yaparlar bunu? Kendi keyiflerinden başka bir şey düşünmezler mi bu adamlar? Şunu bunu rahatsız edeceklermiş, umurlarında değil. Onlar sarmısağı yesin de yüzlerce kişi bundan rahatsız olsun, zararı yok.
Sarmısak yemesinler demiyorum. Ben sevmem o nesneyi, ama bunca yüzyıldır insanoğlu yiyor onu, demek bir tadı var, bir iyiliği de var. Yesinler, kimsenin zevkine karışacak değilim, ama sarmısak yedikten sonra dalmasınlar kalabalığın içine, düşünsünler biraz, düşünsünler de ötekini berikini rahatsız etmesinler. Yalnız ben rahatsız olmuyorum, nice kimseler rahatsız oluyor. Sarmısak yemeyi seveni gördüm, ama kendisi yemeden sarmısak kokusundan hoşlananı görmedim. Akşam yenmez mi bu? Çoluk çocuk akşam yemeğinde yersiniz o sarmısağı, sonra oturursunuz evinizde, olur biter.
a. Yukarıdaki parçada geçen çekimli fiilleri bulunuz.
- Cevap: “bindi, yemiş, gideceğim, görmedim, gördüm, biter”
b. Bulduğunuz fiillerin metindeki işlevlerini belirleyiniz.
- Cevap: Fiillerin zamanını yapılış zamanını bizlere vermektedirler.
c. Paragraflarda bulduğunuz çekimli fiillerin kip ve kişi eklerini belirleyiniz.
- Cevap:
bindi: kişisi o kipi ise görülen geçmiş zamandır.
yemiş: üçüncü tekil kişi kipi ise duyulan geçmiş zaman
gideceğim: birinci tekil kişi kipi ise gelecek zaman
ç. Bulduğunuz çekimli fiilleri yapılarına göre inceleyiniz.
- Cevap: Yapılarına göre bazıları basit bazıları ise bileşik fiile örnektir.
d. Bulduğunuz çekimli fiillerin öznelerine ve nesnelerine göre çatılarını inceleyiniz.
- Cevap:
bindi: geçişsiz fiil
yemiş: geçişli fiil
gideceğim: geçişsiz fiil