12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları Ders Kitabı Cevapları 2022 2023
12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları 2022 2023.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 32
1. ÜNİTE: ÜNİTE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
YENİ TÜRK EDEBİYATININ PSİKOLOJİ KAYNAKLARI
Genel olarak sanatın özelde ise edebiyatın “insan”ı, hayatı boyunca yaptığı yolculukta her yönüyle tanımaya; onun, kendisiyle, hemcinsleri ve nesneler dünyasıyla girdiği ilişkiyi bir tür betimlemeye çalıştığını söyleyebiliriz. Elbette, özellikle edebî metin yaratıcısı olarak yazar-özne ile onun oluşturduğu kurgusal dünyanın insanları bütün bu ilişkiler yumağını belli düzeyde duygusal ve düşünsel sıçramalarla yapmakta, içinde bulundukları ruh hâli her duruma, olaya ve sürece göre kırılganlık gösterip değişime uğramaktadır. Bu yönüyle bakıldığında edebiyat, edebiyat dünyası, yazar-özne, edebî eser, kurmaca evren bütünüyle psikolojinin sarmaladığı, çekip çevirdiği bir havayı teneffüs eder, etmek zorundadır.
Yeni Türk edebiyatının psikoloji kaynaklarının dört yoldan oluştuğunu ifade etmek mümkündür:
1. Psikolojinin, edebiyat ve edebiyat bilimini, yazar-öznenin el yordamıyla, tesadüfen bulduğu psikolojik gerçeklikler şeklinde etkilemesi. Yeni Türk Edebiyatının oluşumunda ve başlangıcında yazılan metinlerdeki psikoloji varlığı bununla ilişkilendirilebilir.
2. Psikolojinin, yazar-öznenin edebiyat geleneğinden ve sadece “teorik düzlem”de elde ettiği birikimler şeklinde Yeni Türk Edebiyatını etkilemesi; yazar-öznenin, hem içgüdüsü hem psikolojinin verileri hem de edebî geleneğin etkisiyle psikolojiden yararlanmasıyla oluşturduğu edebî metinlerden bazıları şunlardır: Halit Ziya Uşaklıgil, Peyami Safa, Reşat Nuri Güntekin metinleri bu kategoriye örnek verilebilir.
3. Psikolojinin bilimleşmesinden sonra psikoloji metinlerinden yazar-öznenin doğrudan etkilenmesi yoluyla gerçekleşen etkilenmeler: Ahmet Hamdi Tanpınar: Huzur, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Hikâyeler; Yusuf Atılgan: Aylak Adam, Anayurt Oteli; Oğuz Atay: Tutunamayanlar, Tehlikeli Oyunlar metinleri bu kategoride değerlendirilebilir.
4. Yeni Türk Edebiyatının, edebiyat bilimine yaklaşma yöntemlerinden biri olarak “psikanaliz”i benimseme şeklinde edebiyat psikolojisi çalışan bilim adamlarının psikolojinin bütün verilerinden yararlanmaları bu kategoride değerlendirilebilir.
ismet Emre, Yeni Türk Edebiyatının Psikoloji Kaynakları
A. Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
1. Yazarın psikolojisi edebî eserleri nasıl etkilemektedir? Açıklayınız.
- Cevap: Yazara göre özellikle edebî metin yaratıcısı olarak yazar-özne ile onun oluşturduğu kurgusal dünyanın insanları bütün bu ilişkiler yumağını belli düzeyde duygusal ve düşünsel sıçramalarla yapmakta, içinde bulundukları ruh hâli her duruma, olaya ve sürece göre kırılganlık gösterip değişime uğramaktadır.
2. Metinde geçen “yazar – özne” terimini açıklayınız.
- Cevap: Yazar ve yazdığı şey ürettiği metin olarak yorumladım.
3. Roman kahramanlarıyla yazar arasında nasıl bir psikolojik ilişki vardır? Belirtiniz.
- Cevap: Yazar kendisinden faydalanarak kimi zaman eserinde yer alan kahramanı oluşturmaktadır. Metinde de bunun yolları ve okura ne gibi etkilerinin olduğu anlatılmaktadır.
4. Psikanaliz nedir? Bunun edebî eserle ilişkisini belirtiniz.
- Cevap: İlk kez Freud’ça uygulanan, kişinin bilinçaltında karmaşa durumunda bulunan ve kendini belli etmeksizin birtakım ruh hastalıklarına, yapı bozukluklarına yol açan istek, anı ve imgeleri bilinç alanına çekerek zararsız duruma getirme yöntemi. Edebiyatta ise eserin kahramanlarının davranışlarının temelinde yatan nedenleri ortaya koymada ya da yazarın bu metni oluştururken ne gibi bilinçaltı özelliklerinin olduğu bilgisini verir bizlere.
5. Metindeki iki nokta (:) işaretinin hangi işlevlerde kullanıldığını açıklayınız.
- Cevap: Metinde iki nokta açıklama yapmadan önce ve konuşma cümlelerinden önce kullanılmıştır.
.12.sinif-edebiyat-kitabi-cevaplari-ordinat-yayinlari-sayfa-