10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık 2022 2023, 10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları, KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,
..
..
.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 125
☛ Aşağıdaki metinde geçen birleşik fiilleri bulunuz. Bunlardan bazılarının birleşik bazılarının ayrı yazılmış olmasının sebeplerini söyleyiniz.
“Yenik düşman askerleri Kayserin yanına vardılar ve ona oğlunun Müslüman olduğunu naklettiler. Kayser tacını yere vurdu, feryat ve figan eyledi. Yedi gün tahta oturmadı. Hiç kimsenin yüzünü görmedi. Lokma dahi yemedi. Beyler, vezirler toplanıp Kayser ’in huzuruna geldiler: “Şahımız! Ağlama ile iş bitmez. Buna yürek gerek, asker toplayalım, varıp Muhammedîleri kılıçtan geçirelim” dediler.
- Cevap: yanına varmak / nakletmek / figan eylemek / yüzünü görmek .. Çünkü yapılış yolları farklıdır. Kimileri isim ve fiilden kimileri ise yardımcı fiillerden oluşmuştur.
☛ Aşağıdaki metinde kesme işaretinin (’) hangi işlevde kullanıldığını söyleyiniz.
Bursa ve Bursa’nın doğusunda Aksu,
çarpışarak çekildik…
920’nin
29 Ağustosu…
- Cevap: Özel isimlere getirilen ekler ayrılırken, tarihlere getirilen ekler ayrılırken, yüklemden uzak düşmüş Özneyi vurgularken kullanılmıştır
☛ Aşağıdaki metinde üç nokta işaretinin (…) hangi işlevde kullanıldığını söyleyiniz.
Ateşi ve ihaneti gördük.
Dayandık
dayanmaktayız.
(…)
- Cevap: Metnin son bulmadığını devamının olduğun belirtmek için kullanılmıştır.
YAZMA
A) YAZMA TÜR VE TEKNİKLERİ TANIMA
Efsane Derleme ve Yazıya Geçirme
Türk edebiyatının eldeki en eski sözlü ürünlerinin 11. yüzyılda Kaşgarlı Mahmut tarafından derlenerek yazıya geçirildiğini öğrendiniz. Bunlar arasında atasözleri, deyimler, koşuklar bulunmaktadır.
Bir sözlü kültür ürünü olan efsanelerin de derleme yoluyla yazıya geçirilerek kalıcılıkları sağlanmış olur.
Bu amaçla siz de yakın çevrenizdeki varlıklar, mekânlar, tarihî olaylar, tabiat olayları ve inanışlarla ilgili efsaneleri sözlü kültür kaynaklarından derleyiniz.
- Cevap: Kız Kulesi Efsanesi
.