12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları Ders Kitabı Cevapları 2022 2023,12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları 2022 2023,KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 120
1. ETKİNLİK
Sezai Karakoç, şiirlerinde Mekke, Medine, Şam, Bağdat, Endülüs, Kudüs, İstanbul adıyla; din, tarih, hicret, zafer, mağlubiyet gibi birçok çağrışımı simgesel bellek mekânlarına dönüştürür. Karakoç şiirlerinde Doğu, Batı, Mekke, Medine, Kudüs, İstanbul gibi mekânları Peygamberlerin öyküsüyle anlamlı hâle getirir. Sezai Karakoç’un eserlerinde aşk-sevgi tek boyutlu değildir. Sezai Karakoç, şiirlerinde sevgi(li)ye ulaşmak için Leyla’nın acılı ve yakıcı çöl yollarında ilerleyerek birçok kapıdan geçer. Bu kapılardan geçen âşık ve maşuklar bütün insanlığın bir sevgi içinde yaşamasını gerekli kılar. Beşeri sevgiden ilahî sevgiye yönelişi şiirlerinde bir gereksinim olarak gören Karakoç, Mutlak Sevgi’de bütün insanlığı bütünleştirir. Sezai Karakoç, Mevlana ve Yunus Emre’den Fuzuli ve Şeyh Galib’e oradan da Mehmet Akif Ersoy’a köprüler kurar ve genç nesillere kendilik değerlerine dönmeyi salık verir.
Veysel Şahin, Sezai Karakoç’un Şiirlerinde-Yaratıcı Değerler
Bu metinden hareketle okuduğunuz şiirdeki dinî ve tarihî kişilerle ilgili çağrışımları açıklayınız.
- Cevap: Kudüs geçmişten günümüze tarihin beşiğidir. Bütün inançların ortaya çıktıkları ana merkezdir. Bu bakımdan Kudüs’ün son olarak Meryem ile yeniden dirildiği vurgulanmak için çağdaş Kudüs denilmiş olabilir. Züleyha aşkını gönlünde büyütmüştür. Yusuf karşılık vermese de yine de o onu sevmekten vazgeçmemiş ve ne yazık ki bu aşk Züleyha’yı yok etmiştir. Ayrıca ilahi aşkın sembolü olan Leyla da şiir de kendine yer bulur.
2. ETKİNLİK
Sezai Karakoç’un “Mona Rosa” adlı şiirinden hareketle akrostiş terimini açıklayınız.
- Cevap: Akrostiş’ ya da Türkçe söylemiyle ilkleme, bir şiirde dizelerin ilk harflerinin yukarıdan aşağıya doğru sıralandığında anlamlı bir sözcük meydana getirmesidir. Divan edebiyatında akrostişe muvaşşah ya da istihrac denir. Eski Yunan ve Latin dillerinde “akro-” ön eki “uç taraf” veya “sivri taraf” anlamına gelir.
.
.12.sinif-edebiyat-kitabi-cevaplari-ordinat-yayinlari-sayfa-