12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları Ders Kitabı Cevapları 2022 2023,12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları 2022 2023,KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 119
Metin ve Tür ile İlgili Açıklamalar
Dinî değerleri, geleneğe duyarlılığı ve metafizik anlayışı öne çıkaran şairler Mehmet Âkif ve Necip Fazıl’ın açtığı yoldan yürümüştür. Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt gibi şairler şiirlerinde dinî değerleri ve metafizik anlayışı öne çıkarmışlardır. Şiirlerinde arka plan olarak dinî ve mistik öğeleri kullanmışlardır.
Modern yaşamın birey üzerindeki olumsuz etkileri mistik şairler tarafından sorgulanmıştır. Bu şairlerin başında gelen Sezai Karakoç, Erdem Bayazıt’tan Cahit Zarifoğlu’na birçok sanatçıyı etkileyen şair ve fikir adamıdır.
Sezai Karakoç, Cumhuriyet Dönemi’nde eserler vermeye başlamıştır. Edebiyatımızda önemli bir yere sahip olan Sezai Karakoç, çok yönlü kişiliğiyle de kendi yolunu çizmiştir. Şairliği yanında bu çok yönlü şahsiyet; yazar, fikir ve siyaset adamı olarak öne çıkmıştır.
“Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine” şiirinde şehirler birer semboldür. Sezai Karakoç diğer şiirlerinde olduğu gibi bu şiirinde de sevgili imajına yer vermiştir. Şiirlerinde islami düşünceyi modern şiirdeki gerçeküstücülükle kaynaştırmıştır.
Şair, çarpıcı benzetmelerle, denenmemiş sentezlere ulaşmıştır. Sezai Karakoç 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”ne layık görülmüştür.
“Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine” şiirinde İslami bir duyarlılık vardır. Şair, diriliş ülküsünü bu şiirine yansıtmıştır. Peygamberler tarihini iyi bilmesinin göstergesi olarak bizleri o dönemlere ve onların kıssalarına götürecek telmihlerde bulunmuştur.
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Şiirin teması nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Peygamberler Devrinin günleri ve hikayeleri anlatılmaktadır.
2. Şiir kime hitaben yazılmıştır? Hitap edilen kişinin özellikleri nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: “Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine” şiirinde islami bir duyarlılık vardır. Şair, diriliş ülküsünü bu şiirine yansıtmıştır. Peygamberler tarihini iyi bilmesinin göstergesi olarak bizleri o dönemlere ve onların kıssalarına götürecek telmihlerde bulunmuştur.
3. Şiirdeki tarihî ve efsanevi kişiler kimlerdir, hangi amaçla kullanılmıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Leyla, Mecnun, Belkıs, Meryem Züleyha gibi efsanevi kişilikler o dönemi yansıttıkları, o dönemin en önemli hikaye kahramanları oldukları için kullanılmışlardır.
4. Şiirde hangi şehirlerden söz edilmiştir? Bu şehirler neyi temsil etmektedir? Belirtiniz.
- Cevap: Paris, New York, Londra, Moskova, Pekin bu kentler günümüzde Dünyanın en büyük ve bilinen şehirleridir.
5. Şiirde tekrar edilen sözcükler nelerdir, şiire nasıl bir anlam kazandırmıştır? Belirtiniz.
- Cevap: “Sevgili / yenilgi / vardır ve gibi kelimeler sıklıkla kullanılmıştır. Bu kullanımlar şiire ahenk kazandırmıştır.
6. Şiirdeki dinî değerleri ifade eden sözcükleri bularak anlamlarını açıklayınız.
- Cevap: Ayaklara kapanma dua etme maksadıyla kullanılmıştır; nazar inancı insanların kendilerini kıskandıklarını belirtmek için kullanılmıştır.
7. Aşağıdaki sözcük gruplarını açıklayınız.
- Cevap:
Ey çağdaş Kudüs (Meryem): Kudüs geçmişten günümüze tarihin beşiğidir. Bütün inançların ortaya çıktıkları ana merkezdir. Bu bakımdan Kudüs’ün son olarak Meryem ile yeniden dirildiği vurgulanmak için çağdaş Kudüs denilmiş olabilir.
Ey sırrını gönlünde taşıyan Mısır (Züleyha): Züleyha aşkını gönlünde büyütmüştür. Yusuf karşılık vermese de yine de o onu sevmekten vazgeçmemiş ve ne yazık ki bu aşk Züleyha’yı yok etmiştir.
8. Aşağıdaki dizeleri şiirin bütününü dikkate alarak açıklayınız.
Senin kalbinden sürgün oldum ilkin
Deniz gözlerinden alır sonsuzluğun haberini
Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır
- Cevap: Ne olursa olsun bu yaşamda insanın başına ne gelirse gelsin bütün bu kararlar gökten yüce bir güç tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu karar bazen bir insanın bir başka insanın kalbinden sürgün gitmesi şeklinde de olabilmektedir.
9. Şiirin son bölümünden hareketle şairin psikolojik durumunu değerlendiriniz.
- Cevap: Şair bu bölümde ilahı aşkın büyüklüğünden ve insana verdiği o muhteşem hazdan bahsetmektedir. Şair yaradana olan aşkından dolayı mesut ve aynı zamanda çaresizdir.
10. Okuduğunuz şiiri Sezai Karakoç’un “diriliş felsefesi” açısından değerlendiriniz.
- Cevap: “Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine” şiirinde islami bir duyarlılık vardır. Şair, diriliş ülküsünü bu şiirine yansıtmıştır. Peygamberler tarihini iyi bilmesinin göstergesi olarak bizleri o dönemlere ve onların kıssalarına götürecek telmihlerde bulunmuştur
11. Cahit Zarifoğlu’nun “işaret Çocukları” şiiri ile “Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine” şiirini anlayışları bakımından karşılaştırınız.
- Cevap: İki şiirde de dini temalar geçmişteki hatıralar ve aile bağları aracılığı ile okura sunulmaktadır. Bu da şairlerin benzer şiir düzleminde olduklarını bizlere göstermektedir
.
.12.sinif-edebiyat-kitabi-cevaplari-ordinat-yayinlari-sayfa-