12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları Ders Kitabı Cevapları 2022 2023,12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları 2022 2023,KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 130
1. ETKİNLİK
1979 yılında şiirlerini çeşitli dergilerde yayımlamaya başlayan Haydar Ergülen ilk şiir ödülünü “Unutulmaz Bir Yaz için” adlı şiiriyle almıştır. Ödül aldığı ilk şiir 1982 yılında yayımlanan “Karşılığını Bulamamış Sorular” adlı kitapta yer almıştır. Haydar Ergülen, 1980’li yılların önemli şairleri arasında “imgeci Şair” olarak yerini alır. Ona ait bir şiir incelenirken de bu özelliği dikkate alınmalıdır. Ayrıca şair o dönemde verdiği eserlerle, yazdığı şiirlerle şiirin o günkü birey ve toplumun sorunlarına değinmiştir. Gözlüklü Şiir şekil özellikleri bakımından ele alındığında belirli bir nazım şekline göre yazılmadığı, sade, akıcı ve günlük konuşulan Türkçenin tercih edildiği, anlatımı zenginleştirmek için kalıplaşmış ifadelere ve deyimlere geniş yer verildiği, şiirde ahengin mısra ortası ve sonundaki ses tekrarlarıyla sağlandığı göze çarpmaktadır.
Ertan Erol, Halis Ahmet Özer, Haydar Ergülen’in Gözlüklü Şiir’ini Tahlil Denemesi
Yukarıdaki metne göre “imgeci şair” ne demektir? “İnsan Kısadır” adlı şiir, “imge şiiri” olarak değerlendirilebilir mi? Tartışınız.
- Cevap: Şair, şiir ve felsefeyi bir araya getirmiştir. Günlük hayatta pek fark edilmeyen bir konunun felsefi arka planını ele almıştır. Haydar Ergülen gerçeklikle ironi arasında gidip gelen duygu yoğunluğu yüksek şiirler yazmıştır. Sade, lirik ve ince bir üslupla insan-dünya ilişkisini, ölüm-yaşam çatışmasını sorgulamıştır. Şiirini kurarken imgeden bolca faydalanmıştır.
2. ETKİNLİK
1980 kuşağı Türk şiiri, kendisine zaman bakımından en yakın kuşak olarak 60 ve 70 kuşağı şiirinden oldukça farklı anlayışa sahiptir. 1980 askerî darbesinin de etkisiyle 80 kuşağı, kendinden önceki yirmi yılın ideolojik şiir tavrını sanatsal şiire çevirir. Toplumun yansıması olan sanat hareketleri, özelde şairler, bu sessizliğe tabi olmak zorunda kalınca önceki dönemlerden ayrılan, bireyi önceleyen ve sanat yapma hedefi olan şiir anlayışı gelişir. Böylelikle değişen yaşam algısı şairleri şiire dönüş ilkesine yönlendirir.
Servet Şengül, 1980 Kuşağı Türk Şiirine Eleştiriler
Bu açıklamadan hareketle “İnsan Kısadır” adlı şiiri sosyal gerçeklik açısından değerlendiriniz.
- Cevap: duygu yoğunluğu yüksek şiirler yazmıştır. Sade, lirik ve ince bir üslupla insan-dünya ilişkisini, ölüm-yaşam çatışmasını sorgulamıştır. Şiirini kurarken imgeden bolca faydalanmıştır.
.
.12.sinif-edebiyat-kitabi-cevaplari-ordinat-yayinlari-sayfa-