10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık 2022 2023, 10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları, KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,
..
..
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 225
A) YAZMA TÜR VE TEKNİKLERİNİ TANIMA
Gezi Yazısı
Gezi yazılarında amaç anlatılan yerle ilgili kişilerde merak uyandırmaktır. Bu nedenle gezilen yerle ilgili bilgiler verilir, o yerin görülmeye değer özellikleri, doğal ve tarihî güzellikleri anlatılır. Halkın gelenek ve görenekleri ve yaşam tarzı ile ilgili bilgiler verilir.
Gezi yazarı, gözlemlerine yorumlarını da katabilir; gördüklerinin yanında duyduklarına da yazısında yer verebilir.
Bu tür yazılarda objektif bir tutum sergilenmeli, açık ve akıcı bir dil kullanılmalıdır. Gezi yazılarında daha çok betimleyici ve öyküleyici anlatım biçimleri kullanılırken açıklayıcı anlatım biçimine de başvurulabilir. Gezi yazılarında resim, fotoğraf, çizim vb. görsel unsurlara da yer verilebilir.
B) UYGULAMA
Gezdiğiniz bir yer hakkında gözlem, tanıklık, duygu, düşünce ve izlenimlerinizi anlatan bir yazı yazınız. Yazınıza başlamadan önce:
• Araştırma yapınız.
• Anlatım tarzı belirleyiniz.
• Betimleme yapınız.
• Farklı cümle yapıları (devrik, kurallı vb.) kullanınız.
• Görselden yararlanınız ve gözlem tekniğine yer veriniz.
SÖZLÜ İLETİŞİM
A) SÖZLÜ İLETİŞİM TÜR VE TEKNİKLERİNİ TANIMA
Sunum
Hazırlanan bir yazıyı, bir topluluğa sunarken kişinin her şeyden önce kendine güven duyması, bunun için de topluluk karşısında nasıl davranması gerektiğinin bilincinde olması gerekir. Sunum yapan kişi heyecanını kontrol altında tutmak için dinleyicileri kendisini denetleyen kişiler olarak değil, kendisinden yararlanmak isteyen kişiler olarak görmelidir.
Sunum yapan kişi kendisini sıkıntıya sokma ihtimali olan her türlü olaya hazırlıklı olmalı ve soğukkanlı bir ruh hâli içinde olmalıdır. Sunuma başlamadan önce konuyla ilgili motive edici sözlerin söylenmesi dinleyicinin dikkatini çekmede faydalı olacaktır.
Sunum yapılırken nefes kontrol edilmeli ve anlatımda aceleci olunmamalıdır.
Sunum sonrasında dinleyicilerin sorularına tartışmaya girmeden açık ve net cevap verilmelidir.
Konuşma esnasında gereksiz ses (eee, hım…) ve kelimelerini (işte, şey, yani…) dinleyenleri rahatsız edecek düzeyde kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Beden dili doğru ve etkili kullanılmalıdır.
B. UYGULAMA
Yazdığınız gezi yazılarını arkadaşlarınıza sununuz.
- Cevap:
Sunum yaparken sunumla ilgili verilen bilgileri göz önünde bulundurunuz.
- Cevap:
Arkadaşlarınızdan metninizi, konu akışındaki uyum, olaylar, bilgiler ve düşünceler arasındaki tutarlılık açısından değerlendirmelerini isteyiniz.
- Cevap:
10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 225
..
.