12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları Ders Kitabı Cevapları 2022 2023,12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları 2022 2023,KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,
.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 153
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Aşağıdaki parçalarda geçen altı çizili kelime guruplarının anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi “TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü”nden kontrol ediniz.
Cevap:
Böyle olmasa da ne ile elbise ve düğün yapacaklardı? Elde avuçta bir şey kalmamıştı.
Elde avuçta bir şey kalmamış tahminim: Elindeki her şeyi kaybetmiş olmak, hiç parası kalmamış olmak.
Elde avuçta bir şey kalmamış TDK karşılığı: mal ve parasını tümüyle harcayıp bitirmiş olmak.
Borç etmeye kalksalar ipin ucunu büsbütün kaçıracaklar, birkaç ay sonra muhakkak aç kalacaklar ve el âleme rezil olacaklardı.ipin ucunu büsbütün kaçıracaklar tahminim: Kontrolü tamamen kaybetmiş olmak.
ipin ucunu büsbütün kaçıracaklar TDK karşılığı: Kendini zor durumda bırakmak
Herkes, çocuklarının bir dediğini iki etmezken kardeşimizin düğününde bizi hizmetçi gibi gezdirmeye nasıl razı olacaksın?
bir dediğini iki etmezken tahminim: Her istediğini koşulsuz şartsız yapmak
bir dediğini iki etmezken TDK karşılığı: Her istediğini hemen yapmak.
Oğlunun hapisten çıktıktan sonra pek kolay belini doğrultamayacağı muhakkaktı.
belini doğrultamayacağı tahminim: İşleri yoluna koymak, düze feraha çıkmak.
belini doğrultamayacağı TDK karşılığı: bozulmuş olan işini yoluna koyarak paraca güçlenmek.
2. Okuduğunuz “Yaprak Dökümü” adlı romanın olay örgüsünü aşağıdaki boşluklara yazınız.
• Şevket’in Ferhunde ile evlenmesi
Cevap:
• Şevket’in hapse girmesi
• Şevket’i ziyarete giden Ali Rıza Bey
• Başka eve taşınan Ali Rıza Bey ve ailesi
• Ferhunde’nin evi terk etmesi
• Ali Rıza Bey’in kızı Leyla’nın evine taşınması
3. Okuduğunuz metinden hareketle bu romanın hangi yıllar arasında yazıldığını tahmin ediniz? Bunu nereden anlıyorsunuz? Açıklayınız.
- Cevap: Bu roman 1900’lü yılların başlarında geçmektedir. Hem anlatılan dönemin gelenek görenekleri hem de teknolojik bazı gelişmeler bu tarihi çıkarmama yardımcı olmaktadır.
4. Ali Rıza Bey, ağır ağır başını sallayarak “evet” diyor fakat içinden başka türlü düşünüyordu. Bir buçuk sene hakikaten göz açıp kapayıncaya kadar gelirdi. Yalnız şu vardı ki kaybolan haysiyet ve namus bir daha geriye gelmeyecekti.
a) Yazar; Ali Rıza Efendi’ye yönelik, metindeki altı çizili ifadeyi niçin kullanmıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Çünkü oğlu hırsızlık yapmıştır ve şereflerine leke
b) Bu metin hangi bakış açısıyla yazılmıştır? Metinden bu bakış açısına örnekler veriniz.
- Cevap: Bu metin İlahi bakış açısı ile yazılmıştır. Çünkü metinde yazar kahramanların bütün psikolojik durumlarını ve düşüncelerini okurlara anlatmaktadır.
5. Romanın adıyla konusu arasında nasıl bir anlamsal ilişki vardır? Açıklayınız.
- Cevap: Romanın adı ile konusu uyumludur. Çünkü tıpkı bir yaprak dökümü gibi ailenin fertleri de tek tek dağılmakta ve ağaç sarsılmaktadır.
6. “Yaprak Dökümü” romanının ana çatışması nedir? Bu çatışma kimler arasında yaşanmaktadır?
- Cevap: Burada ana çatışma yanlış değerleri kendine örnek alan aile fertleri ile gelenekçi bir babanın aralarında geçen olaylardır. Ali Rıza Bey şerefi namusu için yaşamakta çocukları ise gündelik zevkler uğruna her türlü değerlerini ayaklar almaktadır.
7. “Tipler belli bir sınıfı ya da belli bir insanı temsil etmek için oluşturulmuştur. İnsanoğluna özgü abartılmış bir özelliği temsil ederler. Karakterler ise başkalarına benzemeyen kendine özgü kişilik özellikleri gösterirler. Abartılmış bir yönleri bulunmaz.”
Bu bilgiye göre “Yaprak Dökümü” romanındaki tip ve karakterler kimlerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Ferhunde tipi, zararlı bir insandır. Tek derdi rahat yaşamaktır. Kızlar da tiptirler çünkü onlar da yanlış değerleri kendilerine örnek almışlar babalarının kötü hale gelmesine neden olmaktadırlar.
8. Romanın yazarıyla metin arasında nasıl bir ilişki vardır? Roman dönemin gerçekliğini yansıtmakta mıdır? Değerlendiriniz.
- Cevap: Roman yazarı ara ara kendisini de metne katmaktadır. Özellikle bazı düşüncelerini kahramanlar üzerinden okurlarına sunmaktadır. Bu da tarafsız durmak bir yana kendisini de direk bir sözcü gibi romana monte ettiğini gösterir bizlere.
9. “Yaprak Dökümü” adlı metinde çocukların babalarına karşı davranışlarını nasıl buluyorsunuz? Saygı değeri çerçevesinde değerlendiriniz.
- Cevap: Doğru bulmuyorum bence babalarına karşı saygısız bir tutum içerisindeler. Bu da aile bağlarının kopmasına ve hepsinin savrulmalarına yol açmaktadır.
10. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.
- Cevap: Metin dönemine göre sade bir dile sahiptir. Metinde yer alan diyaloglar bugün bile aile fertleri arasında rastlanılacak türdendir. Halkın konuşma diline yakındır.
12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 153
..12.sinif-edebiyat-kitabi-cevaplari-ordinat-yayinlari-sayfa-