sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 53

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI CEM YAYINLARI 2023-2024, 11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI,


derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..


Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları CEM Yayınları 2023-2024  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız


 11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 53

 


.

1. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 53

Necati Sepetçioğlu, Emine Işınsu, Sevinç Çokum gibi yazarlarımız bu anlayışla eserler vermiştir. Bu anlayışla yazan yazarlarımızın sayısı özellikle 1960’tan sonra artmıştır. 1960 sonrasında bu eğilimde olan yazarlarımız arasında yukarıda saydıklarımızla beraber Mustafa Miyasoğlu, Rasim Özdenören, Mehmed Niyazi, Yavuz Bahadıroğlu gibi yazarlarımız vardır. Okuduğunuz “Dönüş” hikâyesi de bu anlayış ile kaleme alınmış bir eserdir. Bu hikâyede kasabadan büyük şehre gelmiş, bütün çabalarına rağmen buraya tutunamamış; tarlayı, kasaba insanını özlemiş insanlar anlatılmaktadır. Nitekim büyük şehre alışamayan bu insanlar, kasabalarına geri dönmüşlerdir. Mustafa Necati Sepetçioğlu genel olarak da hikâyelerinde köyü, tarlayı, kırları ve buralara özlemi ele almaktadır. Halk dilinin zenginliklerinden yararlanmakta, olayları çokdetaylandırmadan vermektedir.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz “Dönüş” metninde anlamı verilen kelime ve kelime gruplarının dışında bilmediklerinizi metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

körpe: bitki için) daha yeni filizlenmiş, henüz büyümemiş.

medrese: İslam ülkelerinde, genellikle İslamlık kurallarına uygun bilgilerin okutulduğu öğretim kurumu.

2. Metnin tema ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap:

Konu: Bu hikâyede kasabadan büyük şehre gelmiş, bütün çabalarına rağmen buraya tutunamamış; tarlayı, kasaba insanını özlemiş insanlar anlatılmaktadır. Nitekim büyük şehre alışamayan bu insanlar, kasabalarına geri dönmüşlerdir.

Tema: Memleket özlemi.

3. Metindeki açık ve örtük iletileri belirleyerek metni yorumlayınız.

  • Cevap:

Açık ileti: İnsanların dedikoducu olması, Abdurrezzak Beylerin apartmana taşınma orada yaşama ve oradan köye geri dönüş hikayelerinin anlatılması.

Örtük İleti: İnsanların nereye giderlerse gitsinler köklerine geçmişlerine olan bağlılıkları

4. Metindeki temel çatışmayı, bu çatışma etrafında yer alan diğer çatışmaları belirleyerek noktalı alana yazınız.

  • Cevap: Metindeki temel çatışma geldikleri yeri özleyen aile bireylerinin yeni taşındıkları eve ve şehre alışamamalarıdır. Diğer çatışmalar aile içindeki ufak tefek konulardır.

5. Metindeki millî, dinî, manevi ve evrensel değerleri belirleyiniz. Belirlediğiniz değerlerin olay akışına etkisini değerlendiriniz.

  • Cevap: Mustafa Necati Sepetçioğlu genel olarak da hikâyelerinde köyü, tarlayı, kırları ve buralara özlemi ele almaktadır. Halk dilinin zenginliklerinden yararlanmakta, olayları çok detaylandırmadan vermektedir.

6. Metindeki anlatım biçimleri ve tekniklerini, bunların işlevlerini belirleyiniz.

  • Cevap: Anlatım biçimleri olarak öyküleme ve betimlemeden faydalanılmıştır. Özellikle kahramanlar ve olaylar tanıtılırken bu biçimler kullanılmıştır. Bunun yanında karşılaştırma özellikle şehir ile köy hayatı arasında yapılmıştır.

7. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyerek noktalı alana yazınız.

  • Cevap: Yazar sade akıcı ve basit bir Türkçe ile metninin yazmıştır. Onun dili okurun hemen yanı başında kahramanların konuştukları izlenimini vermektedir.

8. Okuduğunuz metinde anlatıcı ve bakış açısını, bunların işlevlerini belirleyerek noktalı alana yazınız.

  • Cevap: Anlatıcı yazarın kendisidir. Hakim bakış açısına sahiptir. Metindeki her detayı bilmekte kahramanların iç dünyalarını bizlere anlatmaktadır.

9. Okuduğunuz metin ve Mustafa Necati Sepetçioğlu hakkında verilen bilgilerden hareketle metin ile yazar arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Batılılaşmanın etkisiyle din, dil, tarih, gelenek, ahlak gibi değerlerin sarsılmasını engellemek isteyen yazarlarımız; halkı bu konuda bilinçlendirmeyi de amaçlamışlardır. Mustafa Necati Sepetçioğlu, Emine Işınsu, Sevinç Çokum gibi yazarlarımız bu anlayışla eserler vermiştir. Bu anlayışla yazan yazarlarımızın sayısı özellikle 1960’tan sonra artmıştır. Bu metin de bu anlayışın ürünüdür.


KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk