sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 150

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI CEM YAYINLARI 2023-2024, 11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI,


derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..


Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları CEM Yayınları 2023-2024  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız


 11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 150

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz “Dil Bayramı” metninde anlamı verilen kelimelerin dışında bilmediklerinizi metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

hazan

tahminim: sonbahar mevsimi

sözlük anlamı: güz ayları, güz.

yetenek

tahminim: kabiliyet

sözlük anlamı: bir kimsenin bir şeyi anlama, yapabilme ya da bir etkiyi alabilme yeterliliği, gücü.

2. Metin ile metnin konusu, amacı ve hedef kitlesi arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

  • Cevap: Okuduğunuz “Dil BayramCjmetni, Nurullah Ataç’ın 26 Eylül Türk Dil Bayramı münasebeti ile yazdığı bir fıkradır. Fıkrasında dilin sürekli değişmekte olduğunu dile getiren Nurullah Ataç; dil değişiminin normal olduğunu, bize düşenin bu değişim sırasında dili yabancı sözcüklerden uzak tutmamız gerektiğidir

3. Metnin ana düşüncesi ile yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.

  • Cevap: Metnin ana düşüncesi dil değişimin ve Türkçenin sadeleşmesinin kaçınılmaz olduğudur. Yardımcı düşünce olarak ise eski dilin kötülenmesinin de dilin değişimine karşı çıkmanın da yanlış olduğunun anlatıldığı kısımlardır.

4. Metinde başvurulan anlatım biçimlerini, düşünceyi geliştirme yollarını belirleyiniz. Bunların metindeki işlevlerini açıklayınız.

  • Cevap: Metinde karşılaştırma, örnekleme, tanık gösterme gibi düşünceyi geliştirme yollarından ve açıklama tartışma anlatım biçimlerinden faydalanılmıştır.

5. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde yazar kendine özgü kelimeleri kullanmıştır. Mesela sözcük değil de tilcik gibi öz Türkçe bir kelimeyi kullanmayı seçmiştir.

6. Metindeki bilgi ve yorumları; gerekçe, tutarlılık, geçerlilik ve doğruluk açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Metinde kaynaklar verildiği ve yararlanılan belgeler ortaya konduğu için metnin tutarlı ve geçerli olduğunu söylemek mümkündür.

7. Metinde yazarın/anlatıcının konu ve okuyucuya yönelik tavrını belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde yazar okura dilin önemini ve dilin sadeleşmesinin doğal bir süreç olduğunu anlatmaktadır.

8. “Metin ve Türle İlgili Açıklamalar” bölümünde fıkra türünde eser veren bazı yazarlar verilmiştir. Adı verilen yazarların fıkra türündeki eserlerini belirleyerek aşağıdaki alana yazınız.

  • Cevap:

Yazar

→ Ahmet Rasim / Şehir Mektupları
→ Şevket Rado / Eşref Saat
→ Yusuf Ziya Ortaç /  Beşik
→ Refik Halit Karay / Bir İçim Su

9. Okuduğunuz “Ramazan Sohbetleri”, “Çocukların Ana ve Babalarından Bekledikleri”, “Basit Bir Mesele” ve “Dil Bayramı” metinlerindeki gelenek ve anlayışların yansımalarını değerlendiriniz.

  • Cevap: Ramazan Sohbetleri ve Dil Bayramı metinlerinde dil sadeleşmiş bu nedenle de yabancı kelime pek yoktur. Ama diğer iki metin Tanzimat ve sonrasındaki döneme ait olduğu için hem dil ağır hem de bakış açısı daha bireyseldir.

10. Okuduğunuz metin ve Nurullah Ataç hakkında verilen bilgilerden hareketle metin ile yazar arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Nurullah Ataç; birçok yazısında olduğu gibi “Dil Bayramı” yazısında da kendi türettiği sözcükleri kullanmış, konuşma dilinin ve döneminin dil özelliklerinden yararlanmıştır (göstermiyen, söylemeğe, büğün, gönüllerile).

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 150


.11-sinif-edebiyat-kitap-cevaplari-cem-yayinlari-

.



KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk