sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 170

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI CEM YAYINLARI 2023-2024, 11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI,


derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..


Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları CEM Yayınları 2023-2024  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız


 11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 170

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Peyami Safa’nın Fatih-Harbiye romanından bir bölüm okudunuz. Roman, 1950 öncesi Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatının önemli ürünlerindendir. Bu dönemde Doğu-Batı çatışması, yanlış Batılılaşma temaları dönem yazarlarınca sıkça işlenmiştir. Fatih-Harbiye romanı da Doğu-Batı çatışması üzerinde şekillenmiştir. Roman kahramanlarından Şinasi Doğu’yu, Macit ise Batı’yı temsil etmektedir. Neriman’da ise Doğu-Batı kültürü ikilemi söz konusudur. Romanda olayların geçtiği mekânlar olan İstanbul’un Fatih ve Beyoğlu semtleri de bu iki kültürün simgesi olarak yansıtılmaktadır: Fatih Doğu’yu, Beyoğlu ise Batı’yı simgeler.
Peyami Safa, romanlarında psikolojik çözümlemelere de yer verir. Aşağıdaki paragrafta bu durumu görebiliriz.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz “Fatih-Harbiye” metninde anlamı verilen kelimelerin dışında bilmediklerinizi metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

balo

tahminim: müzikli ve danslı yapılan kutlama

sözlük anlamı: türüne göre, özenli, resmi ya da eğlenceli giysiler giyilerek gidilen müzikli danslı gece eğlencesi.

akort 

tahminim: enstrümanları çalmadan önce uyumlu hale getirme

sözlük anlamı: bir çalgıyı, uyumlu ve doğru ses vermesi için ayarlama işi.

2. Metinden hareketle Fatih-Harbiye romanının yazıldığı dönemle ilişkisini belirleyiniz.

  • Cevap: Roman, 1950 öncesi Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatının önemli ürünlerindendir. Bu dönemde Doğu-Batı çatışması, yanlış Batılılaşma temaları dönem yazarlarınca sıkça işlenmiştir. Fatih-Harbiye romanı da Doğu-Batı çatışması üzerinde şekillenmiştir.

3. Metnin tema ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap:

Tema: Doğu- batı çatışmasında kimlik arayışı

Konu: 1923’lü yıllarda yenileşme sürecinde Fatih’te oturan Neriman’ın Macit’e ve onun alafranga yaşayışına ilgi duyması sonucu babasıyla ve Şinasi’yle yaşadığı olayları anlatılır. 

4. Metindeki temel çatışmayı ve bu çatışma etrafında yer alan diğer çatışmaları belirleyiniz.

  • Cevap: Fatih-Harbiye; 1931 yılında yayımlanan, kültürel çatışma olgusunu ele alan “sosyal roman” olarak değerlendirebileceğimiz bir romandır. “Fatih-Harbiye” romanında Neriman’ın geleneksel yaşam tarzı ile modern yaşam tarzı arasında bocalaması çevresinde gelişenler olay örgüsünü oluşturur

5. Metnin olay örgüsünü belirleyiniz.

  • Cevap: “Fatih-Harbiye” romanında Neriman’ın geleneksel yaşam tarzı ile modern yaşam tarzı arasında bocalaması çevresinde gelişenler olay örgüsünü oluşturur. Neriman’ın Şinasi ile arasının günden güne bozulması, Macit ile karşılaşması, Macit’in onu baloya davet etmesi hep bu çatışmanın etrafında birleşen olay parçalarıdır.

6. Metindeki kahramanların fiziksel ve psikolojik özelliklerini, toplumsal statülerini ve karakter mi tip mi olduklarını aşağıdaki tabloya yazınız.

7. a) Okuduğunuz metindeki zaman ve mekânın özelliklerini belirleyerek işlevlerini açıklayınız.

  • Cevap:

Mekân: “Fatih-Harbiye” romanında, Fatih ve Harbiye (Beyoğlu) aynı zamanda birer yaşam tarzının temsilcisi durumundadır. Fatih, Doğu’ya özgü, geleneksel; Harbiye, Batı’ya özgü, modern yaşam tarzının mekânlarıdır.

Zaman: “Fatih-Harbiye” romanında zaman, geçmişe yapılan geri dönüşler hariç, Neriman’ın Batıya özgü modern yaşam tarzına özenip Beyoğlu’na gitmesi ve bu çerçevede Macit ile tanışması ile başlar. Dayısının kızlarından dinlediği Rus kızının hikâyesinden sonra kendi hayatına dönüşü ile sona erer. Olayların yaşandığı zaman dilimi, yaklaşık bir aylık arayış dönemidir.

b) Metindeki kahramanların ruh hâli ile zaman ve mekân arasında bir ilişki var mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: “Fatih-Harbiye” romanında Şinasi ve Macit, Neriman ile ilişkileri boyutunda tanıtılırlar. Şinasi, geleneksel yaşam tarzının; Macit, modern yaşam tarzının temsilcisi durumundadır.

8. Metindeki anlatıcı ve bakış açısını, bunların işlevlerini belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde anlatıcı yazarın kendisidir. “Fatih-Harbiye”, Hâkim (İlahi) Bakış Açısı ile kaleme alınmış bir romandır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 170

.

.11-sinif-edebiyat-kitap-cevaplari-cem-yayinlari-

.



KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk