sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 222

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI CEM YAYINLARI 2023-2024, 11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI,


derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..


Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları CEM Yayınları 2023-2024  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız


 11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 222

HARPAGON
Çaldıkların gözüne dizine dursun inşallah! Bu kör olası uşak rahat nefes aldırmaz oldu bana! Topal köpeğin suratını gördüm mü bütün keyfim kaçıyor.
(…)

(Harpagon’urı kızı Elise (Eliz) de oğlu Clearıte (Kılirıte) de varlık içinde yokluk çekmektedirler. İkisinin de sevdiği vardır. Elise, evlerinde vekilharç olarak çalışan Valera’ya; Cleante ise maddi durumu iyi olmayan Mariane (Mariyon)’a aşıktır. Harpagon kendisi için de çocukları için de uygun eşler bulmuştur. Onları yanına çağırır, onlara durumu açıklar. Harpagon’un evlenmek istediği kız oğlunun sevgilisi Mariane’dur. Tabi bu durumu bilmez, oğlu da bir şey söylemez. Harpagon oğluna paralı dul bir kadın, kızına ise yaşiı ve zengin birini bulmuştur. Elise de Cleante de bu durumu kabullenmez. Tabi entrikalara başvururlar ama bir türlü başarılı olamazlar. Cleante, babasının parasının yerini bulur ve parayı alır. Mariane ile sevgili olduklarını, evliliklerine izin vermesi şartıyla parayı vereceğini söyler. Oyunun sonunda Mariane ve Valera’nın da zengin olduğu anlaşılınca Harpagon evliliklerine, annelerinin masrafları karşılaması şartıyla onay verin)

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

hafiye : Dedektif.
setre : Düz yakalı, önü ilikli bir ceket türü.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Plautus’un “Çömlek” adlı oyunundan uyarlanan 5 perdelik oyun, bir komedi tiyatrosudur. Komedi tiyatrosunun karakter komedisi, töre komedisi, entrika komedisi gibi türleri vardır. Okuduğunuz “Cimri” adlı oyun, insan karakterinin gülünç, eksik, toplumun değer yargılarıyla ters düşen yönlerini anlattığı için bir karakter komedisidir. Moliere (Molyer), oyununda Harpagon adlı zengin ama aynı zamanda cimri olan adamın düştüğü gülünç durumları anlatmıştır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz “Cimri” metninde anlamı verilen kelimelerin dışında bilmediklerinizi metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

Lamı cimi yok: kesinlikle olmalı, başka yolu yok

Vekilharç: Zengin kimselerin parasını yöneten ve gerekli harcamaları yapan kimse

2. Metnin tema ve konusu belirleyiniz.

  • Cevap: Metnin teması cimriliktir. Metni konusu, Harpagon’un hastalık derecesindeki cimriliği ve cimriliğinden dolayı yaptıklarıdır.

3. Metindeki temel çatışmayı ve bu çatışma etrafında yer alan diğer çatışmaları belirleyiniz.

  • Cevap: Metindeki temel çatışma Harpagon’un cimriliğinden dolayı oyundaki kimseye güvenmemesi ve onlarla çatışmasıdır. Bunun dışında Harpagon’un oğlunun sevdiği kızla evlenmek istemesi, kızının sevdiği olmasına rağmen zengin ama yaşlı birisiyle evlendirilmek istemesi, uşağının ondan bir şey çalmamış olmasına rağmen hırsızlıkla suçlanması metindeki diğer çatışmalardır.

4. Metnin olay örgüsünü belirleyiniz.

  • Cevap:

 Harpagon’un uşağı hırsızlıkla suçlaması ve onu kovması

 Harpagon’un oğlunun sevdiği kızla evlenmek istemesi

 Harpagon’un kızını yaşlı ve zengin bir adamla evlendirmek istemesi

 Çocuklarının bu durumu kabul etmemeleri

 Çocukların babalarına ait gizli parayı bulmaları

 Harpagon’un düğün masraflarını annelerinin karşılaması şartıyla çocuklarının sevdikleriyle evlenmelerine razı olması.

5. Metindeki kahramanların özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap:

Harpagon: Hastalık derecesinde cimri, bundan dolayı herkese şüpheyle bakan birisi.

La Fleche: Harpagon’u hiç sevmez ama geçimi için ona katlanır.

Elise ve Cleante: Babalarının cimriliğinden dolayı varlık içinde yokluk yaşamaktadırlar. Babalarına karşı bir oyun oynayıp istemedikleri kişilerle evlenmekten kurtulan zeki kişilerdir.

6. Metindeki zaman ve mekânın özellik ve işlevlerini belirleyiniz.

  • Cevap:

 Metinde zamanla ilgili bir detay yer almamaktadır, zaman herhangi bir günün herhangi bir vaktidir.

 Metinde mekân Harpagon’un evidir ancak burasıyla ilgili herhangi bir detay verilmemiştir.7. Metindeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz.

  • Cevap: Cimri insanların sevilmediği metindeki açık iletidir. İnsanlardaki aşırı özelliklerin onları komik duruma düşürmesi metindeki örtülü iletidir.

8. a) Metinde klasisizm akımının yansımalarını değerlendiriniz.

  • Cevap:

 Oyunun 5 perdeden oluşması ve üç birlik kuralına uyulması

 Metinde sokak diline yer verilmemesi

 Harpagon’un tip özelliği göstermesi

b) Klasisizm akımının edebiyatımızda ve dünya edebiyatındaki diğer önemli yazarlarını ve bunların bazı eserlerini yazınız.

  • Cevap: Bizim edebiyatımızda Şinasi ve Ahmet Vefik Paşa klasisizmden etkilenmiştir. Şinasi’nin Tercüme-i Manzume ve Müntehebat-ı Eş’ar adlı şiir kitapları ile Şair Evlenmesi adlı tiyatro eseri vardır. Ahmet Vefik Paşa Moliere’in bazı eserlerinin tercümesini bazılarının da uyarlamasını yapmıştır. Zoraki Tabip, Tabib-i Aşk, Kadınlar Mektebi, Kocalar Mektebi, Tartüffe bunlardan bazılarıdır.

9. Komedi türünün ortaya çıkışı ve tarihsel dönemle ilişkisini belirleyiniz.

  • Cevap:

Komedya türü, şarap tanrısı Dionysos adına yapılan şenliklerde ortaya çıkmıştır. Bu şenliklerde halk, şarap içer ve eğlenirdi. Bol bol şarabın içildiği bu dönemlerde halk,  farklı kılıklara girer ya da aynı Dionysos gibi flüt çalardı. İçkinin de etkisiyle olsa gerek insanlar açık seçik şakalar ve türküler de söyleyebilir, besteleyebilirdi. İşte bugün komedya dediğimiz ama Antik Yunan’da komoidia denilen tür adındaki komo şenlik alaylarındaki türkü demektir.  Komedya türü, buradaki türkülerin birleştirilmesinden meydana gelmiştir.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 222 


.11-sinif-edebiyat-kitap-cevaplari-cem-yayinlari-

.



KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk