sponsorlu reklam Admatic -sponsor

9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları MEB Sayfa 36 Yeni Müfredat

  2024-2025 9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları, 9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları, KİTAP CEVAPLARI,9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI MEB YAYINLARI,

derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 2024-2025 9.Sınıf Edebiyat Kitabı Yeni Müfredat Cevapları Sayfa 36  üzerine bir  paylaşım yapacağız. 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum


9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI MEB YAYINLARI 2024-2025

DEĞERLİ derskonum.com TAKİPÇİLERİ

YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILINDA DA BERABER OLACAĞIZ..

İLK DEFA OKUTULACAK OLAN BU MÜFREDATIN  KİTAP CEVAPLARI SİTEMİZDE YAYINLANACAKTIR..KİTAP CEVAPLARINI OKUL DERSLERİNE PARALEL ŞEKİLDE YAYINLAMAKTAYIZ.

EĞER ACİL DURUM VARSA YORUM KISMINA YAZINIZ 😁

9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ KİTAP CEVAPLARI MEB YAYINLARI

İYİ ÇALIŞMALAR

ü 
9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI MEB YAYINLARI 2024-2025👇👇

sayfa 36

 

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 36

Fark Edelim

Güzel sanatların ana kollarından biri olan edebiyatın malzemesi dildir. Şairler ve yazarlar, dili kullanarak edebî eserler kaleme alır. Dili ifade vasıtası olarak kullanan edebiyatın diğer bilim dallarıyla doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkisi vardır. Edebiyat özellikle tarih, sosyoloji ve psikoloji ile yakından ilişkilidir. Sanatçı; tarihî olayları eserlerinde kurgularken tarihten, eserindeki kahramanların ruhsal çözümlemelerinde psikolojiden, toplumla ilgili konularda sosyoloji biliminden yararlanır.

Ders İçi Çalışma

Soru: Aşağıdaki aşamaları takip ederek çalışmayı yapınız.

Soru: a) Sınıfta beş takım oluşturunuz.

  • Cevap:

Soru: b) Yandaki karekodda Kemalettin Kamu’nun Bingöl Çobanları, Attila İlhan’m Ben Sana Mecburum, Orhan Veli Kanık’m Anlatamıyorum, Cahit Sıtkı Tarancı’nm Otuz Beş Yaş, Feyzi Halıcı’nm Ellerime Kar Yağıyor adlı şiirleri bulunmaktadır. Bu şiirlerin çıktılarını alınız.

  • Cevap:

Soru: c) Bu şiirleri takım arkadaşlarınızla okuyunuz ve şiirlerden birini seçiniz. Her takıma farklı bir şiirin düşmesine dikkat ediniz.

  • Cevap:

Soru: ç) Seçtiğiniz şiirdeki yaratıcılık, hayal gücü, imge, sembol, çağrışım, edebî sanatlar, açık ve örtük ileti, mecaz ve edebiyatın diğer disiplinlerle ilişkisini içeren unsurları belirleyiniz. Belirlediğiniz bu unsurlardan hareketle zihin haritasını takım arkadaşlarınızla doldurunuz.

  • Cevap:

Şiirin adı:

→Bingöl Çobanları
→Ben Sana Mecburum
→ Anlatamıyorum
→ Otuz Beş Yaş
→ Ellerime Kar Yağıyor

Yaratıcılık ve Hayal Gücüyle İlgili Unsurlar:

→ Çobanın yaşadığı yerlerin bekçisi gibi görmesi, tenha kayaların, vahşi derelerin onu koyun peşinde görmediği gün olmaması
→ “Sana kullanılmamış bir gök getirsem” “Bir şilep sızıyor ıssız gözlerinden” gibi dizeler.
→ Şairin mısralarından sesini duyulmasını beklemesi
→ Beyazlayan saçlarını şakaklarına yağan kar olarak değerlendirmesi, aynalardaki kendi görüntüsünü beğenmeyip aynaları düşman kabul etmesi, gökyüzünün başka rengi olduğunu, suyun boğup ateşin yaktığını daha önce hiç duymamış gibi ifade ermesi
→ Yaz ve kış mevsimlerinin hazırlanmasını bir mayalanma gibi görmesi, kar yağarken ellerini gökyüzünde unutması, alev alev olan gözlerinden ellerine kar yağması

İmge, Sembol ve Edebî Sanatlar:

→ “Kuru bir yaprak gibi kalbini eline al” ifadesi, çobanın kırılganlığını ve çaresizliğini anlatan bir imgedir. Bu ifade aynı zamanda bir teşbih (benzetme)’dir. Kişileştirme sanatı (“hıçkırır kaval”) ile çobanın yalnızlığı ve hüznü vurgulanır.

→ Şairin içini sevgilisiyle ısıtması, tutsak ustura ağzında yaşaması ve yorulması, çalan kapınınrdında yalnızlığın hınzır uğultusunun olması şiirdeki bazı imgelerdir. “Adını mıh gibi aklında tutması” ifadesinde adını aklında tutma şekli mıhı (çiviyi) tutmasına benzetiliyor. Teşbih var. “Ne vakit bir yaşamak düşünsem / Bu kurtlar sofrasında belki zor” ifadesinde hayat, kurtlar sofrasına benzetiliyor. Ancak hayat kelimesi yani benzeyen verilmemiş.  Açık istiare var.

→ “Ağlasam sesimi duyar mısınız, / Mısralarımda) ifadelerinde mısraların seslere benzetilmesi teşbih (benzetme) sanatıdır.

→ Aynalarla konuşması, kendi resimlerinin başkasına dönüşmesi şiirdeki bazı imgelerdir. “Dante gibi ortasındayız ömrün” dizesinde İtalyan şair Dante’yi hatırlatması telmih(hatırlatma), “Şakaklarıma kar mı yağdı ne var?” dizesinde saçlarının beyazladığını bilip bilmezden gelmesi ve sorması tecahül-i arif (bilmezden gelme), istifham (soru sorma) sanatıdır.

→Canların yapraktan daha ince olduğunun anlatılması, çiçeklerin niyaz içinde oluşu, dalın bembeyaz türküsünün oluşu şiirdeki bazı imgelerdir. “Yazın yaz, kışın kış Tanrım” dizesinde yaz ve kış kelimelerinin karşıtlığı, “ Aşk, ışıtan can-evimi, / Bu başlangıç, bu nihayet” tezat sanatıdır.

Şiirdeki Açık ve Örtük İletiler:

→ Açık ileti, çobanın sade ve zorlu bir yaşam sürdüğüdür. Örtük ileti ise, bu yaşamın bir kader gibi kabul edildiği ve bu kaderin getirdiği yalnızlık ve hüzündür.

→Açık ileti, şairin sevgilisine mecbur hissetmesidir. Onu düşünmeden, onsuz bir yaşamın mümkün olamayacağı anlatılır. Örtük ileti ise, şairin mecbur oluşunun acı vermesi, yalnızlık hissettirmesidir.

→ Açık ileti, şairin içinde bulunduğu derin duygusal durumun kelimelerle ifade edilemeyecek kadar yoğun olmasıdır. Örtük ileti ise, insanın iç dünyasındaki duyguların karışık oluşu ve bu duyguların başkalarına aktarılmasındaki zorluktur.

→Açık ileti, zamanın hızla geçtiği, yaşlanmanın kaçınılmaz olduğu ve ölümün herkesin sonunda karşılaşacağı bir gerçek olduğudur. Örtük ileti ise, insanın hayatı boyunca ne kadar çabalarsa çabalasın, ölüm gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kalacağıdır.

Edebiyatın Diğer Disiplinlerle İlişkisini İçeren Unsurlar:

→ Çobanın yaşamı, kırsal toplulukların sosyal yapısını ve bu yapı içindeki bireylerin psikolojisini yansıtır.

→ Şairin psikolojisiyle ilgili bölümleri psikoloji bilimiyle ilişkilidir.

→ Şiir, dil bilimi ve psikoloji gibi disiplinlerle ilişkilendirilebilir. Şair, dilin sınırlarını zorlayarak, insan psikolojisindeki derin duygusal çatışmaları ifade etmeye çalışır.

→Şiir, psikoloji, felsefe gibi disiplinlerle ilişkilendirilebilir. Psikolojik açıdan, şiir, insanın yaşlanma ve ölüm korkusuyla nasıl başa çıkmaya çalıştığını anlatıyor. Felsefi açıdan, hayatın anlamı, zamanın geçişi ve ölümün kaçınılmazlığı gibi konular üzerinde durur.

→ Açık ileti, kar yağışı ve mevsimsel değişimlerle insanın ruhsal durumunun bir paralelliği olarak görülebilir. Örtük ileti ise, bu dünyadaki sıkıntıların ve çalkantıların aslında birer temizlenme olduğudur.

Soru: d) Takım sözcünüzü seçiniz. Takım sözcüsü aracılığıyla zihin haritanızı sınıfta sununuz.

  • Cevap: Takım sözcünüzü seçip zihin haritanızı oluşturabilirsiniz.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 36

..

DİKKAAAATT:💥💣 

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAA

9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları MEB Yeni Müfredat
9.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları MEB Yeni Müfredat



9.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-meb-sayfa-36

DİKKAAAATT:💥💣 

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAA


3 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk