10.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI BEŞGEN YAYINCILIK, 10. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,
derskonum.com'un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 10.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları Sayfa 26 BEŞGEN Yayıncılık 2024 üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
CEVAPLAR AŞAĞIDA
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen paylaşınız
DİĞER TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 26
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin öğretici bir metindir. Bu metinde Türkçenin tarihî gelişimi hakkında bilgi verilmiştir. Türkçenin gelişim evrelerinde Türklerin kullandığı farklı alfabeler, temas ettikleri kültürler de karşımıza çıkmaktadır.
Yazı diline geçilmeden önceki Sözlü Dönem’de verilen ürünler dilden dile dolaşarak yayılmış, günümüze kadar gelerek halkın sözlü kültüründe yer almıştır. Sözlü Dönem edebiyatında sav, sagu, koşuk, destan gibi edebî ürünler halk Türkçesiyle söylenmiştir. Bu ürünler kopuz denilen bir çalgı aleti eşliğinde şaman, baksı, oyun, ozan adı verilen kişilerce icra edilmiştir. Bu dönemde halkın günlük yaşamıyla ilgili sevgi, doğa, savaş, kahramanlık gibi konular eserlerde ele alınmıştır.
Türk dilinin gelişim evrelerinde yazı diline geçişle birlikte Türklerin kullandıkları alfabeler şunlardır:
Kök Türk alfabesi, İslamiyet’in kabulünden önceki yazılı dönemde kullanılan ilk alfabedir. Orhun Nehri civarında dikili taşlarda ve mezar taşlarında kullanılan metinlerde rastlanan bu alfabe millî alfabemizdir. Dört ünlü ve otuz dört ünsüz olmak üzere otuz sekiz harften oluşan Kök Türk alfabesi hem yukarıdan aşağı hem de sağdan sola doğru yazılabilmektedir. Bu alfabe ile yazılmış Tonyukuk, Kültigin ve Bilge Kağan kitabeleri oldukça önemlidir. Bu kitabelere Orhun Abideleri de denir.
Uygur alfabesi, Kök Türk alfabesinden sonra Uygurların kullandığı alfabedir. Dördü ünlü ve on dördü ünsüz olmak üzere toplam on sekiz harften oluşan bu alfabe IX. yüzyıldan XV. yüzyıla kadar kullanılmıştır. Bu alfabe ile daha çok dinî nitelikli eserler yazılmıştır.
Arap alfabesi, Türklerin İslamiyet’i kabulüyle birlikte XI. yüzyıldan itibaren kullandıkları alfabedir. Sağdan sola doğru yazılan bu alfabe ile Türk-İslam tarihinde birçok eser verilmiştir.
Kiril alfabesi, Slavlar için IX. yüzyılda düzenlenmiş bir alfabedir. Sovyetler Birliği yönetimi altında yaşayan Türk cumhuriyetlerinde 1937 yılından itibaren bu alfabe kullanılmıştır.
Latin alfabesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra 1 Kasım 1928’den itibaren kullanılan yirmi dokuz harflik bir alfabedir.
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Okuduğunuz metinden alınan yukarıdaki cümlede yer alan altı çizili ifadelerin anlamlarını, cümlenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.
- Cevap:
***
- Rol oynamak tahminim: Etkili olmak, yapılan işin önemli bir parçası olmak.
- Rol oynamak TDK karşılığı: mecaz birinin bir işte önemli etkisi olmak.
***
- Kaleme almak tahminim: Yazmak.
- Kaleme almak TDK karşılığı: Bir konuyu yazı durumuna getirmek, yazıyla anlatmak.
Soru: 2) Okuduğunuz metnin konusunu, amacını ve hedef kitlesini tespit ediniz.
- Cevap: Konusu, Türkçenin tarih içindeki gelişimidir. Okuyanlara Türk dilinin tarih içindeki dönemleri, konuşulduğu coğrafyalar ve bu dönemlerde yazılan önemli eserler hakkında bilgi vermeyi amaçlıyor. Hedef kitlesi alındığı kitabın isminden anlaşıldığı gibi üniversiteli öğrencilerdir.
Soru: 3) Bu metinde Eski Türkçe Dönemi hakkında edindiğiniz bilgileri kendi cümlelerinizle ifade ediniz.
- Cevap: Bu dönem, Türkçenin yazılı belgelerle takip edilebildiği bir zamandır. Bazı kişiler bu dönemi Köktürk-Uygur Türkçesi dönemi olarak da adlandırır. Türklerin İslamiyet’ten önceki ve İslamiyet’i kabul ettikten sonraki ilk yazılı eserleri bu dönemde ortaya çıkmıştır. Eski Türkçe üç alt döneme ayrılır: İlk dönem Köktürk Türkçesi, ikinci dönem Uygur Türkçesi, üçüncü dönem ise Karahanlı Türkçesi’dir.
Soru: 4) Metne göre Kök Türk Kitabeleri niçin önemlidir? Açıklayınız.
- Cevap: Kök Türk Kitabeleri Türkçenin yazılı ilk kaynakları olduğu, aynı zamanda o dönem Türk-Çin mücadelesi hakkında bilgi verdiği, devlet yönetimi hakkında tavsiyelerde bulunduğu ve kullandığı güzel Türkçesi için önemlidir.
Soru: 5) Metinden yararlanarak Türkçenin tarihî gelişimini gösteren bir tablo çiziniz.
- Cevap:
1. Eski Türkçe Dönemi (5-13. yy.)
a. Köktürk Türkçesi Dönemi (6-8. yy.)
b. Uygur Türkçesi (8-13. yy.)
c. Karahanlı Türkçesi (10-13. yy.)
2. Orta Türkçe Dönemi (13-15. yy.)
a. Kuzey Türkçesi
b. Doğu Türkçesi
c. Batı Türkçesi
c1. Eski Anadolu Türkçesi (13-15. yy.)
c2. Osmanlı Türkçesi (15-20. yy.)
C3. Türkiye Türkçesi (Çağdaş Türkiye Türkçesi)
Soru: 6) Tarihî gelişim sürecinde Türkçenin çeşitli evrelerden geçmesinin nedenleri sizce nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Türklerin uzun bir tarihi geçmişe sahip olması ve farklı coğrafyalarda yaşamış olmaları.
Soru: 7) Türkiye Türkçesi Dönemi’nde Türk Dil Kurumuna niçin ihtiyaç duyulmuştur? Açıklayınız.
- Cevap: Atatürk Türk dilinin özelliklerinin ve kişiliğinin ortaya çıkarılması amaçlamıştır.
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 26
DİĞER TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA
10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayıncılık |
DİĞER TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA
10.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-26-besgen-yayincilik
10.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI BEŞGEN YAYINCILIK,KİTAP CEVAPLARI,10. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI SAYFA ,10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, 10.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-besgen-yayincilik