sponsorlu reklam Admatic -sponsor

10.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34 Beşgen Yay. 2024-2025

  10.SINIF  EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI BEŞGEN YAYINCILIK, 10. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 10.SINIF  TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 10.SINIF  Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları Sayfa 34 BEŞGEN Yayıncılık 2024  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum


destek olmak için lütfen paylaşınız

DİĞER TÜM  SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

 

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 34

Ç. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

Soru: 1) Divânu Lugati’t-Türk hakkında bilgi veriniz.

  • Cevap: 1070-1072 yılları arasında Kaşgarlı Mahmud’un yazıp Bağdat halifesine sunduğu eser, “Türk Dilinin Sözlüğü” anlamına gelir. Bu eser, Araplara Türkçeyi öğretmek amacıyla hazırlanmış bir Türkçe-Arapça sözlüktür ve Arapça olarak yazılmıştır.

Soru: 2) Edebiyat-din ilişkisine örnek bir eser veriniz.

  • Cevap: Divân-ı Hikmet Ahmet Yesevî’nin edebi kurallara uygun yazdığı dini öğütler veren şiirlerden oluşan bir eserdir.

Soru: 3) Edebiyat-tarih ilişkisini açıklayan bir paragraf yazınız.

  • Cevap: Edebiyat ve tarih, birbirini tamamlayan iki önemli bilimdir. Edebiyat, bir toplumun duygu, düşünce ve hayal dünyasını yansıtırken, tarih o toplumun geçmişteki olaylarını, gelişim süreçlerini ve kültürel değişimlerini inceler. Edebiyat, tarihsel olayları ve dönemleri anlamamıza yardımcı olur; aynı zamanda tarih, edebi eserlerin arka planını oluşturarak onların daha güzel anlaşılmasını sağlar. Örneğin bir dönemin sosyal ve siyasi yapısını bilmek, o dönemde yazılmış bir eserin neden o şekilde kaleme alındığını anlamamıza katkıda bulunur. Bu nedenle, edebiyat ve tarih arasında güçlü bir bağ vardır; biri diğerini anlamayı ve yorumlamayı zenginleştirir.

Soru: 4) Kök Türk alfabesinin özelliklerinden üç tanesini yazınız.

  • Cevap:

İslamiyet’in kabulünden önceki dönemde kullanılan ilk alfabedir.

Dört ünlü ve otuz dört ünsüz olmak üzere otuz sekiz harften oluşur.

Hem yukarıdan aşağı hem de sağdan sola doğru yazılabilir.

Soru: 5) Kök Türk Kitabeleri’nin Türk tarihi, dili ve kültürü açısından önemi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Kök Türk Kitabeleri, Türk tarihi, dili ve kültürü açısından büyük bir öneme sahiptir. Öncelikle, bu kitabeler Türklerin yazılı ilk belgeleri olduğu için tarihimizin en eski izlerini taşır. Kitabeler, Türklerin o dönemdeki yaşam tarzını, devlet yönetimini, savaşlarını ve toplumsal yapısını anlamamıza yardımcı olur. Ayrıca, kitabelerde kullanılan dil, Eski Türkçenin yapısı ve kelime hazinesi hakkında bilgi verir, bu da dilimizin gelişimini takip etmemizi sağlar. Kültürel açıdan ise, kitabeler Türklerin inançlarını, değerlerini ve dünya görüşlerini yansıtır. Bu yüzden, Kök Türk Kitabeleri, sadece birer tarihi belge değil, aynı zamanda Türk kimliğinin ve kültürünün önemli birer parçasıdır. Bu kitabeler Türkçenin ilk yazılı kaynaklarıdır ve Türk sözcüğünün geçtiği ilk yazılı kaynaklarıdır.

D. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

Soru: 1) Edebiyat iki türlüdür: Sözlü edebiyat (I) yazılı edebiyat. Bir millet geri bir hâldeyken daha yazısı yokken onun sözlü bir edebiyatı vardır. Bu edebiyat babadan oğula (II) ağızdan ağıza geçerek millet içinde yaşayan ve masallar (III) türküler (IV) darbımesellerden ibaret olan bir edebiyattır. Yazılı edebiyat ise bir milletin yazıyı icat veya kabulünden sonra meydana getirdiği ve taşlara, kâğıtlara yazdığı edebiyattır. Bununla beraber yazısı olan ilerlemiş bir millette de (V) bir yandan sözlü edebiyat devam edebilir. Mesela Türkler ileri bir millet oldukları, asırlardan beri yazılı bir edebiyata malik bulundukları hâlde bir yandan da sözlü bir edebiyata sahiptirler. Bu parçada numaralanmış yerlerden hangisine virgül getirilemez?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • CevapE

Soru: 2) İster bir roman ister bir hikâye isterse bir şiir olsun her hangi bir edebiyat yapıtını biçim, öz, üslup özellikleri bakımından çözümleyebilmek için söz konusu yapıtın içinde doğduğu toplumsal koşullar kadar o yapıtı yaratan sanatçının kişisel özelliklerinin, üyesi olduğu toplumsal sınıfın, grubun, sahip olduğu dünya görüşünün de bilinmesine ihtiyaç vardır. Bu yüzden bir kültürel yapıtı, söz gelimi bir edebiyat eserini kendisini çevreleyen ekonomik, toplumsal, siyasal ve tarihsel koşullardan soyutlamak mümkün değildir. Başka bir açıdan söylememiz gerekirse sosyolojik açıdan kültürel yapıtlar ancak kendilerini oluşturan toplumun bütünsel gerçeği içerisinde anlam kazanır ve açıklana bilirler. Bu parçada numaralanmış kelimelerden hangi ikisinin yazımı yanlıştır?

A) I ve V
B) II ve III
C) II ve V
D) III ve IV
E) IV ve V

  • CevapA

Soru: 3) Tarihî romanlarını kaleme almadan önce konu ile ilgili tarih bilgisini çok sayıda kitap okuyarak edinen Kemal Tahir’in; “Hiçbir toplum dağılıp külleri havaya savrulmadıkça, tarihine dönmezlik ve gelecek için ondan güç almazlık edemez.” sözleri tarih kavramına yaklaşımını göstermesi bakımından önemlidir… Onun tarihî romanlarının da bu sözlerin ifade ettiği anlamda hizmet için yazıldığı anlaşılmaktadır! Bu parçada doğru kullanılan noktalama işareti aşağıdakilerden hangisidir?

A) Noktalı virgül
B) Tırnak işareti
C) Üç nokta
D) Ünlem
E) Virgül

  • CevapB

.

DİĞER TÜM  SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayıncılık.png
10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayıncılık



DİĞER TÜM  SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

10.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-34-besgen-yayincilik

10.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI BEŞGEN YAYINCILIK,KİTAP CEVAPLARI,10. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI SAYFA ,10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, 10.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-besgen-yayincilik

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk