sponsorlu reklam Admatic -sponsor

10.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45 Beşgen Yay. 2024-2025

 10.SINIF  EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI BEŞGEN YAYINCILIK, 10. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 10.SINIF  TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 10.SINIF  Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları Sayfa BEŞGEN Yayıncılık 2024  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum


destek olmak için lütfen paylaşınız

DİĞER TÜM  SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

 

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 45

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metin, asıl adı Kitâb-ı Dedem Korkud Alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzân (Oğuzların Diliyle Dedem Korkut’un Kitabı) olan Dede Korkut Hikâyeleri’nden alınmıştır. Dede Korkut Hikâyeleri kitabında bir ön söz ve on üç hikâye vardır. Dede Korkut Hikâyeleri halkın ortak malıdır. Eser, Akkoyunluların hüküm sürdüğü Kuzeydoğu Anadolu’da XIV. yüzyılın sonlarında veya XV. yüzyılın başlarında halk ağzından derlenerek yazıya geçirilmiştir. Eserin kim tarafından yazıya geçirildiği bilinmemektedir. Hikâyelerde adı geçen Dede Korkut; olaylardan ders çıkaran, dua eden, manzum destansı hikâyeler anlatan ve ozanları simgeleyen bilge kişidir. Dede Korkut, kitabı yazıya geçiren ya da yazan kişi değildir.
Eserde yer alan hikâyelerde Müslüman Oğuzların kendi iç çekişmeleri; Rum, Ermeni, Gürcü komşularıyla savaşları ve mücadeleleri; Azrail, pınar perisi gibi doğaüstü varlıklarla mücadeleleri anlatılmıştır. Bu hikâyelerde hem İslamiyet öncesi inançlar hem de İslamiyet’in etkisi görülmektedir. Okuduğunuz metinde Azrail’in görülebilen bir varlık olarak algılanması, onunla savaşılması bu duruma örnek verilebilir.
Dede Korkut Hikâyeleri destandan halk hikâyesine geçişin örneğidir. Okuduğunuz metinden de anlaşılacağı üzere Deli Dumrul’un kişilik yapısı, Azrail’le kavga etmesi gibi durumlar destansı özelliklerdir. Hikâyelerin nazım ve nesir karışık yazılması, ayrıntıların üzerinde fazla durulmaması, kısa anlatımın tercih edilmesi gibi yönleri de halk hikâyesinin özelliklerini taşımaktadır.
Eserde duygular ve karşılıklı konuşmalar nazımla, olay ve betimlemeler ise nesirle dile getirilmiştir.
Dede Korkut Hikâyeleri’nde Arapça ve Farsça dinî kavramlar dışında yalın bir Türkçe kullanılmıştır. Oğuz Türkçesinin kullanıldığı eserde deyimler, seciler, iç kafiyeler önemli bir yer tutmaktadır.
Dede Korkut Hikâyeleri’nin Dresden, Vatikan, Türkistan/Kazan ve Bursa nüshaları vardır.

Metni Anlama ve Çözümleme

• Kara başı bunaldı, darda kaldı.
• Kara kılıcını sıyırdı eline aldı, Azrail’e çalmaya hamle kıldı.
• Meğer bir gün köprüsünün yamacına bir bölük oba konmuş idi.

Soru: Yukarıda verilen cümleler okuduğunuz metinden alınmıştır. Bu cümlelerdeki altı çizili kelimelerin anlamlarını cümlenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK’nin Güncel Türkçe Sözlüğünden kontrol edip aşağıdaki tabloya yazınız.

  • Cevap:

Kelimeler

• bunalmak
• çalmak
• yamaç

Benim Tahminim

• bunalmak: karşılaştığı zor durumdan dolayı sıkışmak, daralmak
• çalmak: vurmak
• yamaç: tepe, dik bayır

Kelimenin Türkçe Sözlük’teki Anlamı

• bunalmak: Çok sıkılmak, çok tedirgin olmak; boğulmak, darlanmak.
• çalmak: Bir şeyi bir yere çarpmak, vurmak:
• yamaç: Dağın veya tepenin herhangi bir yanı; bögür, yalpı

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 45

.

DİĞER TÜM  SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayıncılık.png
10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayıncılık


DİĞER TÜM  SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

10.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-45-besgen-yayincilik

10.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI BEŞGEN YAYINCILIK,KİTAP CEVAPLARI,10. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI SAYFA ,10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, 10.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-besgen-yayincilik

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk