sponsorlu reklam Admatic -sponsor

10.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62-63 Beşgen Yay. 2024-2025

 10.SINIF  EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI BEŞGEN YAYINCILIK, 10. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 10.SINIF  TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 10.SINIF  Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları Sayfa 62-63 BEŞGEN Yayıncılık 2024  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum


destek olmak için lütfen paylaşınız

DİĞER TÜM  SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

 


10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 62

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Okuduğunuz metinden alınan “Arayıp çünkü bulmadı anı/Çıktı ayyuka âh ü efgânı” beytindeki altı çizili kelime grubunun anlamını dizenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahmininizin doğruluğunu TDK’nin Türkçe Sözlüsünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

Tahminim:

  • ayyuka çıkmak: Herkes tarafından duyulmak, ortaya çıkmak

TDK Sözlük:

  • ayyuka çıkmak: 1. ses yükselmek. 2. dedikodu herkesçe duyulmak, yayılmak.

Soru: 2) Metnin temasını ve konusunu bulunuz.

  • Cevap: Metnin teması aşktır. Konusu Hz. Yusuf’un birçok zorluğa sabırla katlanarak mutluluğa ve Züleyha’ya kavuşmasıdır.

Soru: 3) Metindeki çatışmaları tespit ediniz.

  • Cevap: Babasının çok sevmesine karşın kardeşlerinin Hz. Yusuf’u kıskanıp kuyuya atması, Züleyha’nın Hz. Yusuf’a aşık olmasına rağmen Hz. Yusuf’un onu istememesi.

Soru: 4) Okuduğunuz metinden ve özetten yararlanarak metnin olay örgüsünü tespit ediniz.

  • Cevap: Hz. Yusuf’un kuyuya atılması, köle olarak Mısır’a götürülmesi, Züleyha’nın onu rüyasında görüp ona aşık olması, Züleyha’nın köle pazarında onu görüp satın alması, Hz. Yusuf’un Hükümdar’ın evinde yetişmesi, Züleyha’nın Hz. Yusuf’a aşkını açıklamasına rağmen karşılık bulamaması, Hz. Yusuf’a iftira edilerek zindana atılması, rüya tabirleriyle Hz. Yusuf’un zindandan kurtulup mali işleri yönetmeye başlaması, yaşlanan Züleyha’yla evlenmesi, çıkan kıtlık sebebiyle kardeşlerinin ondan yardım istemeye gelmeleri, Hz. Yusuf’un babasına kavuşması metnin olay örgüsüdür.

Soru: 5) Mesnevide hangi anlatıcı kullanılmıştır?

  • Cevap: Metinde 3. şahıs anlatıcı kullanılmıştır.

Soru: 6) Okuduğunuz metinde hangi bakış açıları kullanılmıştır? Bu bakış açılarının anlatımı nasıl etkilediğini açıklayınız.

  • Cevap: İlahi (Hakim) Bakış açısı ağırlıklı olarak, az da olsa gözlemci bakış açısı kullanılmıştır. Farklı bakış açıları kullanımı anlatımın zenginlik kazanmasını sağlar.

Soru: 7) Okuduğunuz metin, düzyazı şeklinde olsaydı metinde ne gibi değişiklikler olurdu? Düşüncelerinizi paylaşınız.

  • Cevap: Kafiye, redif gibi ses benzerlikleri; sanatlı bir söyleyiş olmazdı. Okuması anlaşılması daha kolay ancak edebî açıdan daha zayıf bir metin ortaya çıkardı.

Soru: 8) On iki yaşında babasını kaybeden Hamdi, Yûsuf u Züleyhâ mesnevisinin “sebeb-i te’lîf” bölümünde ağabeylerinden himaye görmediğini, çok eziyet çektiğini, bu yüzden Hz. Yusuf’un sıkıntılarını daha iyi anladığını ve kendisini birçok yönden ona benzettiğini söyler.

  • Cevap: Yazar kendini kahramanın yerine koyarak yaşadığı duyguları daha etkili anlatır. Bu yönüyle eserin otobiyografik bir özelliği de vardır.

Soru: 9) Hz. Yakup’un oğluna duyduğu sevgi ve çektiği acı sizi etkiledi mi? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Hz. Yakub’un oğluna derin bir sevgiyle bağlı oluşu ve yaşadığı hasreti dile getiriş biçiminden oldukça etkilendim. Bir babanın duygularını böyle güzel biçimde dile getirişi çok değerlidir.

Soru: 10) Metnin kurgu zamanı ile içeriğin tarihsel zamanı hakkında bir değerlendirme yapınız.

  • Cevap: Metnin kurgu zamanı 15. yüzyıldır. Hz. Yusuf’un yaşadığı dönem ise MÖ 1500’lü yıllardır. Arada üç bin yıl geçen zamana rağmen yazılan bir mesneviye konu edilmesi Hz. Yusuf’un karakterinin ve yaşadıklarının etkileyiciliğiyle açıklanabilir.

Soru: 11) Yusuf ile Zeliha üzerine yazılmış mesneviler şunlardır:
XIII. yüzyıl-Halil Oğlu Ali
XIII. yüzyıl-Şeyyad Hamza
XIV. yüzyıl-Garîp
XV. yüzyıl-Kemal Paşazâde
XVI. yüzyıl-Yahya Bey ve Gubarî
XVIII. yüzyıl-Nevruzî
Bu bilgilerden hareketle edebiyatımızda Hz. Yusuf’u konu edinen eserlerin mesnevi nazım biçimiyle yazılması hakkında neler söylersiniz?

  • Cevap: Roman türü edebiyatımıza 19. yüzyılda gelmiştir. Romandan önce aa bb cc şeklindeki kafiye düzeniyle yazımının kolaylığından dolayı uzun metinler oluşturmak için mesneviler kullanılırdı. Mesnevilere İslamiyetin kabulünden sonraki edebiyatın romanı diyebiliriz.

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 62

.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 63

Soru: Önem verdiğiniz biriyle ilgili görüşleriniz zamanla hiç değişti mi? Deneyimlerinizi sınıf arkadaşlarınıza anlatınız.

  • Cevap: Önem verdiğim bir arkadaşımdan gördüğüm yanlış hareketler dolayısıyla ona bakışımın değiştiği durumlar çok olmuştur.

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 63

DİĞER TÜM  SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayıncılık.png
10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayıncılık


DİĞER TÜM  SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

10.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-62-63-besgen-yayincilik

10.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI BEŞGEN YAYINCILIK,KİTAP CEVAPLARI,10. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI SAYFA ,10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, 10.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-besgen-yayincilik

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk