sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15 Gizem Yayıncılık 2024-2025

  11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa      üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum


destek olmak için lütfen paylaşınız


TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 15

Romanın kahramanı Feride, İstanbul’daki olanaklarını elinin tersiyle bir kenara iterek Anadolu’nun ücra yerlerinde öğretmenlik yapmaya başlayan bir gençtir. Romanın yayımlandığı dönemde romanı okuyan binlerce genç, öğretmen olmak için yetkili kurumlara başvurmuştur. Çalıkuşu örneğinde görüleceği gibi edebî eser, toplumu yönlendirir ve toplumsal hayattaki değişime katkıda bulunur.

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Aşağıdaki cümleler okuduğunuz metinden alınmıştır. Bu cümlelerdeki altı çizili kelimelerin ve kelime grubunun anlamını cümlenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK’nin Güncel Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz. Bu kelimeleri ve kelime grubunu birer cümlede kullanarak defterinize yazınız.

• Sosyal bilimler içerisinde, hayat ile doğrudan bağları bulunan ve hayatın kurallarını, bazı değişiklikler yaparak bile olsa, kendi bünyesine alan temel bilimlerden biri edebiyattır.
• Edebiyat ve edebiyat dışı çevrelerde, edebiyatın, dolayısıyla edebi eserin toplumun aynası olduğu gibi bir yaklaşımdan dem vurulur.

  • Cevap:

Bünye:


  • Tahminim: Bir varlığın bütünü, vücut
  • TDK sözlükteki karşılığı: 1. Vücut yapısı. 2. Bir bütünü oluşturan parçalar arasındaki düzenleniş. 3. Bir kurum, kuruluş veya iş yerinin iç yapısı.
  • Cümlem: Okulun bünyesinde yeni bir kulüp oluşturulacak.

Yaklaşım:

  • Tahminim: Düşünce tarzı
  • TDK sözlükteki karşılığı: 1. Yaklaşmak işi 2. Bir sorunu ele alış, ona bakış biçimi
  • Cümle: Eğitim alanında yeni yaklaşımlara ihtiyaç var.

Soru: 2) Metindeki kelimeler genel olarak gerçek anlamlarında mı yoksa mecaz anlamlarında mı kullanılmıştır?

  • Cevap: Metindeki kelimeler daha çok gerçek anlamlarında kullanılmıştır.

Soru: 3) Okuduğunuz metnin konusu, iletisi, amacı ve hedef kitlesi arasındaki ilişkiyi belirleyiniz.

  • Cevap: Metin konusunu, savunduğu ileti doğrultusunda hedef kitlesine ulaştırmak ve hedef kitlesini savunduğu fikre ikna etmek ister.

Soru: 4) Metinden yardımcı düşüncelere örnekler gösteriniz.

  • Cevap:

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

Bir edebî eserin hayatın bütününü yansıtması mümkün değildir.
Edebî eser belge niteliği taşımaz.
Savaş dönemlerinde edebiyat milli meselelerin iletildiği bir araca dönüşür.

Soru: 5) Okuduğunuz metinde hangi anlatım biçimi daha çok kullanılmıştır? Belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde bir düşünceyi açıklamak amaç olduğu için açıklama daha çok kullanılmıştır.

Soru: 6) Edebiyat Hayat İlişkisi adlı metinde yararlanılan düşünceyi geliştirme yollarından tanık göstermeye örnekler bulunuz. Başvurulan bu düşünceyi geliştirme yolunun metne katkısı nedir? Açıklayınız.

  • Cevap:

Tanık göstermeye örnek olarak şu cümleleri verebilir: “Berna Moran, yansıtma kuramlarının üç temel görüşten hareket ettiği düşüncesindedir. Birincisi sanatın görüngüyü olduğu gibi (yüzey gerçekliği) yansıttığı düşüncesidir. İkincisi geneli (tümeli) ya da özü yansıttığını söyler. Nihayet sonuncusu da sanatın ideal olanı yansıttığına inanır.”

“Wellek ile Warren’e göre, yazar kendi hayat tecrübelerini ve hayat görüşünü ister istemez anlatacaktır.”

Yazar görüşünü daha iyi açıklamak, savunduğu fikre destek bulmak için tanık göstermeden yararlanır.

Soru: 7) Metinde öne sürülen “Bir edebiyat metni hayatın gerçeklerini ne kadar taşırsa taşısın onun hayatın gerçeğine dair doğrudan bir belge gibi kabul edilmesi doğru değildir.” düşüncesine katılıyor musunuz? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Düşünceye katılıyorum. Edebî eser anlattığı dönemi her ne kadar yansıtsa da sanatçının kişisel görüşlerini taşıdığı için belge kabul edilemez.

Soru: 8) Bir edebî eserin toplumsal hayattan etkilenmesinin gerekçeleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Edebî eserler, toplumsal hayatın bir yansıması olarak toplumu işler. Tarihî ve siyasî olaylar, kültürel değerler yazarların eserlerinde önemli bir rol oynar. Toplumun dili ve iletişim biçimleri de edebiyata yansırken, aynı zamanda edebiyat toplumsal dönüşümlere katkıda bulunabilir. Eserler, hem toplumu etkiler hem de toplumdan etkilenerek bireylerin ve toplumun ruh halini, sorunlarını ve değişim süreçlerini anlatır. Bu nedenle, edebiyat ve toplumsal hayat arasında güçlü bir karşılıklı etkileşim söz konusudur.

Soru: 9) Bir edebî eserin toplumun hayatına yön vermesini toplum yararı açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Edebî eserleri yazan kişiler o toplumun en aydın kişileridir. Onların fikirleriyle toplumun yönlendirilmesi o toplumun en aydın kişileri tarafından eğitilmesi demektir.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 15


TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025




KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk