sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa 24 Gizem Yayıncılık 2024-2025

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 24      üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ




..


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 24

Metne verilecek başlığı tespit ediniz. Belirlenen başlık, uzun olmamalı ve içeriği yansıtmalıdır. Başlığı belirledikten sonra metni yazma aşamasına geçiniz. Bu aşamada metnin türüne uygun hangi anlatım tekniklerini, biçimlerini ve düşünceyi geliştirme yollarını kullanacağınıza karar veriniz. En kısa yoldan en etkili metni yazmayı amaçladığınız için bunlardan uygun olanları tercih etmeniz gerekir. Metnin türüne uygun terim, kavram, deyim, atasözü ve ağız özelliklerini mümkün olduğu kadar kullanmaya özen gösteriniz. Yazma aşamalarında anlatımın açıklık, duruluk, akıcılık ve yalınlık ilkelerine uyunuz. Yazıda basit, birleşik, sıralı, bağlı cümle; eksiltili, devrik, kurallı cümle; isim ve fiil cümlesi gibi farklı cümle yapılarını / türlerini kullanarak metnin ilgi çekmesini ve rahat okunmasını sağlayınız. Gerekirse uygun yerlerde resim, fotoğraf, grafik, çizim, veri tabloları, ses ve görüntü kayıtları vb.ni metni tamamlayıcı, destekleyici unsurlar olarak kullanabilirsiniz. Ancak bunları metnin türüne göre kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Yazma sürecinden sonra metni kontrol etme aşamasına geçiniz. Metninizi dil bilgisi, yazım ve noktalama bakımından gözden geçirip hatalarınızı düzeltiniz. Metninizdeki anlatım bozukluklarını gideriniz. Birimler, paragraflar, bölümler, olay örgüsü / kurgu ve başlık gibi yapı ve şekil unsurları arasındaki anlam bağlantıları, tutarlılık, denge ve akış bakımından metninizi kontrol ediniz. Yazınızı okunaklı olma ve sayfa düzeni açısından değerlendiriniz. Bütün bunlardan sonra metninizi çevrenizdeki insanlara okutunuz, onların eleştirilerini alınız, haklı eleştiriler doğrultusunda metni bir kez daha gözden geçiriniz.

Soru: Tüm bu aşamalardan sonra metninizi defalarca kontrol etmek, hiç üşenmeden gerekli düzeltmeleri yapmak metninizi okuyacak insanların beğenisini artırır. Daha sonra metninizi yüksek sesle okuyabilir, panoda sergileyebilir; elektronik ortamlarda, kitap, dergi ve gazetelerde yayımlayabilir ya da metninizle yarışmalara katılabilirsiniz.

Cevap:

Edebiyat ve Toplumun Aynası

Edebiyat ve toplum arasında derin bir bağ vardır. Toplumun yaşadığı olaylar, değerler ve sorunlar, edebi eserlerde yansıtılır. Yazarlar, toplumu ve bireylerin duygularını eserlerine işler; böylece edebiyat, toplumun bir aynası haline gelir. Toplum da edebiyatı şekillendirir, ona yeni konular ve bakış açıları sunar.

Toplumun geçirdiği tarihsel olaylar, savaşlar, göçler, toplumsal değişimler, edebiyatın ana kaynakları haline gelir. Aynı zamanda, edebiyat da toplum üzerinde bir etki yaratır. Fikirlerin, ideolojilerin ve değerlerin toplumda yayılması, çoğu kez edebi eserler sayesinde olur. Bir roman, bir şiir ya da bir tiyatro eseri, insanları derinden etkileyebilir, onları düşündürebilir ve toplumda bir farkındalık yaratabilir.

Bu güçlü ilişki, edebiyatın sadece bir sanat dalı olmasının ötesinde, toplumsal değişimlere yön veren bir araç olduğunu gösterir. Toplum edebiyatla beslenir; edebiyat, topluma ayna tutar. İkisi de birbirinden beslenen, birbirini şekillendiren unsurlardır.

Edebiyat ve toplum ilişkisinde, toplumun gelişimi ve tarihsel süreçleri edebi eserlere yansır. Aynı şekilde, edebi eserler de toplumun değişmesine katkıda bulunur. Bu iki güçlü etkenin birbirini nasıl şekillendirdiğini görmek, edebiyatın ne kadar önemli bir alan olduğunu bize bir kez daha hatırlatır.

***

Etkinlik

Soru: Aşağıda Cumhuriyet Dönemi yazarlarımızdan Sevinç Çokum’un yazı yazma süreciyle ilgili düşünceleri verilmiştir. Metni okuyunuz. Metinden yazmaya yönelik ilginizi çeken ayrıntıları not ediniz.

(…)
Düzenli bir çalışmam yoktur. Yazmak için her gün bir şeyler düşünürüm. Çevremde olup bitenler, belleğime “Yazılır mı yazılmaz mı?” tartışmasıyla yerleşir. Genellikle geceleri çalışırım. Bir hikâye için önceden tasarılar yaptığım gibi plansız ve tasarısız da hikâyeye giriştiğim olmuştur. Düşünceler hızla geliverdiği için yazı makinesinin parçalayıcı sesi yüzünden tükenmez kalemle yazmayı daha uygun buldum. Yazı makinesini temize çekme işinde kullanıyorum. Hikâyelerimi, ilk yazılışlarından sonra yeniden birkaç kere ele alır, kuruluşla ilgili eklemeler, çıkarmalar yaparım. Sonra bir süre bekletirim. İlk heyecanın onları kusursuz gösterebileceği düşüncesindeyim.
Yardımcılarım, bir iki bardak çay, dışarının sessizliği, tarih, felsefe, sosyoloji, psikoloji, coğrafya, astronomi, sanat tarihi, müzik… Bilgilerin sürekli gelişmesi gerekli. Günlük işler arasında, yolda, uyumaya yakın bir zamanda hep yazacaklarımı düşünürüm. Öğrendiklerimi, yaşadıklarımı, deney sonuçlarını, çevremden topladığım görüntüleri canlı ve gerçek bir mekâna yerleştirmeye çalışırım. Kısa hikâyede uzun diyaloglara kaçmayıp daha çok anlatıma ağırlık veririm. Zaman olarak dünle bugün arasındaki gidip gelmeleri seçtim. Çoğu zaman çağrışımlara başvurdum. İnsanları kendi hayatlarının akışı içinde, olması gerekenle değil, olanla değerlendiriyorum. Onları yumuşak bir biçimde yargıladım şimdiye kadar. Çünkü yazarlık hem bilgiyi ve yeteneği hem de sevgiye ve sağduyuya danışmayı gerektirir.
Ahmet Köklügiller, Nasıl Yazıyorlar?

Cevap: Sevinç Çokum yazmak üzerine her gün bir şeyler düşünür. Genellikle geceleri yazar. Yazılarına planlı şekilde çalıştığı gibi bazen aklına geleni yazdığı da olur. Yazacaklarını tükenmez kalemle yazıp sonra yazı makinesine geçiriyor. Yazıları bittikten sonra birkaç kere kontrolden geçiriyor.

B. Yazma Tür ve Tekniklerini Uygulama

Soru: Okuduğunuz metinlerden hareketle edebiyat ve toplum ilişkisi üzerine kısa bir yazı yazınız.

Edebiyat ve Toplum İlişkisi.

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025

11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-24


KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk