sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Melis Yayıncılık 2024-2025

  12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 22     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum


12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 22

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME

Soru: 1) Okuduğumuz metinde dil için “büyülü bir varlık” denmiştir. Bu ifadenin kullanılış nedenini metne göre açıklayınız.

  • Cevap: Dilin çok yönlü olması, farklı açılardan farklı farklı değerlendirilmesi ve hala açıklanamayan yönlerinin olması gibi sebeplerden dolayı büyülü bir varlık denmiştir.

Soru: 2) Dil, toplumsal yapının oluşturduğu değişik katmanların birleşimi midir? Metne göre açıklayınız.

  • Cevap: Evet, birleşimidir. Metinde dilde yaşam biçiminin, iktisadi koşulların etkisine, sözcüklerin anlamlarının değişmesine ve toplumdaki değişikliklere göre.

Soru: 3) Bir toplumun pek çok özelliğinin diline yansımasının nedenlerini metne göre açıklayınız.

  • Cevap: Metne göre, bir toplumun pek çok özelliği diline yansır çünkü dil, o toplumun yaşam tarzını, inançlarını, geleneklerini, dünya görüşünü ve bilim, sanat gibi alanlardaki katkılarını ifade eden bir araçtır.

Soru: 4) Dilin tarihî süreç içerisindeki değişimini etkileyen sebepler nelerdir? Metne göre açıklayınız.

  • Cevap: Toplumsal değişimler, siyasal değişimler, teknolojik gelişmeler ve kültürel olaylar değişimi etkileyen sebeplerdir.

Soru: 5) Okuduğumuz “Dil” adlı metin ile metnin konusu, amacı ve hedef kitlesi arasında ilişki kurunuz.

  • Cevap: Metnin konusu, dilin bir toplumun yaşam tarzını, düşüncelerini ve gelişimlerini yansıtmasıdır. Amaç, okuyuculara dilin sadece bir iletişim aracı olmadığını, aynı zamanda toplumun her yönünü yansıtan bir yapı olduğunu göstermektir. Hedef kitlesi ise dilin toplumsal önemini kavrayabilecek seviyede olan, özellikle lise düzeyindeki öğrencilerdir. Yani metin, dilin önemini gençlere anlatarak onları bilgilendirmeyi hedefliyor.

Soru: a) “Dil” adlı metinde dil kavramıyla ilgili ortaya konan bilgi ve yorumları ayırt ediniz.

  • Cevap: Metnin başındaki ilk iki paragrafta dil kavramıyla ilgili yorumlara yer verilmiştir. Sondaki iki paragrafta ise Antonie Meillet’in görüşleri ve kelimelerden örneklerle bilgi verilmiştir.

Soru: b) Ortaya konan bilgi, tespit, yorum ve görüşleri; gerekçe, kanıt, tutarlılık, geçerlilik ve doğruluk açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Metinde ortaya konan görüşler gerekçeleriyle birlikte verilmiş, gerekli kanıtlar tutarlı bir şekilde gösterilmiştir. Geçerli ve doğru fikirlerle ortaya konmuştur.

Soru: 7) Sanat metinlerinin aksine öğretici metinlerde yazar ile anlatıcı aynı kişidir. “Dil” adlı metinde yazarın konuya ve okuyucuya yönelik yaklaşımını; yazarın konuyu hangi açıdan ele aldığı, yönlendirme yapıp yapmadığı, taraf olup olmadığı dil konusunda nesnel davranıp davranmadığı yönlerinden inceleyip yazarın bakış açısını değerlendiriniz.

  • Cevap: “Dil” adlı metinde yazar, çeşitli yönlerini ele alarak nesnel bir şekilde bilgi veriyor. Yazar, dili tarafsız bir bakış açısıyla değerlendiriyor ve dilin toplumsal değişimlerle nasıl değiştiğini örneklerle açıklıyor. Okuyucuyu belirli bir düşünceye yönlendirme amacı gütmüyor, sadece dilin nasıl değiştiğini ve toplumla olan ilişkisini anlatıyor.

Soru: 8) Metindeki açık ve örtük iletileri, metinle ilgili tespitlerinizi, eleştirilerinizi ve beğenilerinizi metinden hareketle gerekçelendirerek ifade ediniz.

  • Cevap: Metinde açık olarak, dilin bir toplumun kültürü, yaşam biçimi ve tarihiyle iç içe olduğu, toplumdaki değişimlerin dile yansıdığı anlatılıyor. Örtük mesaj ise dilin sadece bir iletişim aracı değil, aynı zamanda bir toplumun kimliği ve hafızası olduğu. Yazar, dilin sürekli gelişip değiştiğini vurguluyor ve bunun toplumsal ilerlemeyle bağlantılı olduğunu belirtiyor. Benim tespitim, dilin toplumun aynası olduğu ve bu değişimlerin kaçınılmaz olduğu yönünde. Eleştirilerim ise, metnin bazı bölümleri daha somut örneklerle desteklenebilirdi. Yine de metin, dilin önemini güzel bir şekilde aktarıyor.

Soru: 9) “Dil” adlı metinde kullanılan anlatım biçimlerini ve düşünceyi geliştirme yollarını ve bunların metindeki işlevlerini belirleyip ifade ediniz.

  • Cevap: “Dil” adlı metinde kullanılan anlatım biçimi açıklayıcı anlatımdır. Yazar, dili ve toplumla olan ilişkisini açıklayıcı bir şekilde ele alıyor. İlk paragrafta dilin ne olduğunu anlatarak tanımlama yapıyor. Örneklemeler ile dilin nasıl değiştiğini, yeni kavramların nasıl ortaya çıktığını açıklıyor. (örneğin otomobil, tren gibi kelimelerin ortaya çıkışı). Karşılaştırmalar da var; eski kavramların unutulup yerine yenilerinin geldiğini anlatıyor. Bu anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları, metnin anlaşılmasını kolaylaştırıyor ve verilen bilgileri somutlaştırarak okuyucunun konuyu daha iyi kavramasını sağlıyor.

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 22 


12.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-22-melis-yayinlari
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk