sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Melis Yayıncılık 2024-2025

  12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 23     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum


12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 23

DİL BİLGİSİ

Bilindiği gibi, insanoğlu, uygarlığın ilk dönemlerinden bu yana, sürekli olarak yeni buluşlarla yeni araç ve gereçler ortaya koymuş, yeni kavramların doğmasına yol açmış, uygarlığın ilerlemesiyle de bu kavramlarda değişmeler belirmiştir. Binek hayvanlarının yanı sıra ulaşım için arabayı kullanmaya başlayan insanoğlu zamanla otomobil, tren, uçak ya da çeşitli gemilerden yararlanmaya başlamış, bunların tipleri ve türleri yeni yeni adlar, yeni yeni kavramlar oluşturmuştur. Yazı yazan insan bir süre bu iş için tüy kullanmış daha sonraları yazı kalemi, kurşun kalem, dolmakalem, tükenmez kalem gibi kalem çeşitleri, yeni kavramlar belirmiştir.

Soru: a) Bu parçadaki altı çizili kelimelerden hangilerinin gerçek anlamda kullanıldığını belirleyiniz.

  • Cevap: “Dönem, buluş, ulaşım, zaman, kavram” kelimeleri gerçek anlamda kullanılmıştır.

Soru: b) Altı çizili kelimeleri farklı anlamlara gelecek biçimde cümlelerde kullanınız.

  • Cevap:

Dönem: İnsanların iyi ya da kötü dönemleri oluyor.

Buluş: Şair yeni buluşlarla şiirini renklendirmiş.


Ortaya koymak: Bütün sorunları cesaretle ortaya koydu.

Doğmak: Böylece yeni kitabını yazdıran fikirler doğdu.

İlerlemek: Çalışmalarda ilerle kaydettiğimizi söylemeliyim.

Ulaşım: İnsanlar yetkili makamlara ulaşım sorunu yaşamamalı.

Zaman: Sınav zamanı ders çalışmak daha verimli oluyor.

Kavram: Bu kavramı zamanla daha iyi kavrayacaksın.

Tüy: Yeni halının tüyleri bütün odaya yayıldı.

Soru: c) Metin aslına uygun olarak alınmıştır. Parçadaki günümüz kullanımına uymayan imla ve noktalama yanlışlarını belirleyiniz.

  • Cevap:

“… gerek insan, gerek toplum, gerekse insan ve toplumdan…” Tekrarlı bağlaçların (gerek…gerek) arasına noktalama işareti konmaz.

“Bilindiği gibi, insanoğlu, uygarlığın ilk dönemlerinden bu yana, sürekli olarak yeni buluşlarla yeni araç ve gereçler ortaya koymuş, yeni kavramların doğmasına yol açmış, uygarlığın ilerlemesiyle de bu kavramlarda değişmeler belirmiştir.” cümlesinde bilindiği gibi, bu yana, ortaya koymuş yol açmış ifadelerinden sonra konan virgüller yanlış kullanılmıştır.

“Dolma kalem, dil bilimci” birleşik kelimeleri metinde birleşik yazılmıştır ancak bugün ayrı yazılmaktadır.

SIRA SİZDE

Soru: 1) Ana dilde iletişim; kavram, düşünce, görüş, duygu ve olguları hem sözlü hem de yazılı olarak ifade etme ve yorumlama (dinleme, konuşma, okuma ve yazma); eğitim ve öğretim alanlarında, iş yeri, ev ve eğlence gibi her türlü sosyal ve kültürel bağlamda dilsel etkileşimde bulunmaktır. Dilin tarihî süreç içerisindeki değişimini etkileyen sebeplerle ana dilde iletişim yetkinliği ilişkisini tartışınız.


  • Cevap: Dilin tarihî süreçteki değişimi, ana dilde iletişim yetkinliğini doğrudan etkiler. Dil, toplumun yaşam tarzı, teknolojik gelişmeler, kültür ve inançlarla birlikte sürekli değişir. Bu değişimlere uyum sağlayarak yeni kelimeler öğrenmek ve eski kelimeleri kullanmayı bırakmak, ana dilde iletişim yetkinliğini güçlendirir. Ayrıca, dildeki bu değişiklikler iletişim becerilerimizi güncel tutmamızı sağlar. Eğer dildeki yeniliklere ve değişimlere ayak uyduramazsak, düşüncelerimizi ve duygularımızı ifade etmekte zorlanabiliriz. Yani, dilin değişimi ve ana dilde yetkinlik birbirini tamamlar.

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 23


12.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-23-melis-yayinlari
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk