sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 Melis Yayıncılık 2024-2025

 12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 27     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum


12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 27

Soru: 1) Metinde geçen “iki dilli sözlük” sözünün anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin etmeye çalışınız. Tahmininizi TDK Türkçe Sözlük’ten ve çeşitli kaynaklardan yararlanarak kontrol ediniz

  • Cevap:

İki dilli sözlük (tahminim): Günümüzdeki klasik sözlükler kastedilmektedir. (Türkçe-İngilizce Sözlük gibi)

İki dilli sözlük: İki dilli sözlük, bir dilin (giriş dilin) söz varlığının diğer dilde (çıkış dilde) karşılıklarını veren eserdir.

Soru: a) “Türkiye Türkçesinin Tarihi Sözlükleri” adlı metnin yazılış amacını belirleyiniz.

  • Cevap: Bu metnin yazılış amacı, Türkiye Türkçesinin tarih boyunca yazılmış eski sözlüklerini tanıtmak ve bu sözlükleri günümüze kazandırma çabasını anlatmaktır.

Soru: b) Metnin yazılış amacından hareketle hangi okur kitlesinin hedeflendiğini belirleyiniz.

  • Cevap: Metnin yazılış amacından hareketle, hedeflenen okur kitlesi dilbilimciler, araştırmacılar, akademisyenler ve Türk diline ilgi duyan kişiler gibi uzmanlaşmış bir kesimdir.

Soru: 3) “Türkiye Türkçesi Sözlükleri” projesinin amacı nedir? Bu projenin Türk dili için önemini değerlendiriniz.


  • Cevap: “Türkiye Türkçesi Sözlükleri” projesinin amacı, Cumhuriyet’in kuruluşuna kadar yayımlanmış eski Türkçe sözlükleri gün yüzüne çıkarmak ve bunları bilim dünyasına sunmak. Bu sözlükler, eski metinleri yeni Türk alfabesine uygun şekilde düzenleyip, insanların daha rahat kullanabilmesini sağlıyor.

Soru: 4) “Türkiye Türkçesinin Tarihi Sözlükleri” adlı metne göre Türk dilinin en önemli tarihi sözlüğü hangisidir? Bu sözlüğün özellikleri nelerdir? Belirleyiniz.

  • Cevap: Metne göre Türk dilinin en önemli tarihi sözlüğü “Divanü Lügati’t-Türk”. Bu sözlük, sadece bir sözlük değil, Türkçenin zenginliğini gösteren folklorik bir kültür hazinesi. Arapçaya karşı Türkçenin güçlü bir dil olduğunu kanıtlamak amacıyla yazılmış. İçinde atasözleri, şiirler, hikmetli sözler var. Yani hem bir sözlük hem de Türk kültürünün zenginliğini ortaya koyan bir eser.

Soru: 5) XIX. yüzyılda sözlük türlerinin artmasının nedenini metne göre ifade ediniz.

  • Cevap: Metne göre XIX. yüzyılda sözlük türlerinin artmasının nedeni, baskı tekniklerinin gelişmesi. Bu teknikler sayesinde daha fazla sözlük basılabilmiş. Yani, matbaanın ilerlemesiyle birlikte sözlükler de çoğalmış ve bu, dil çalışmalarının yaygınlaşmasını sağlamış.

Soru: 6) “Kamus-i Türkî”nin neden önemli bir sözlük olduğunu metne göre açıklayınız.

  • Cevap: “Kamus-i Türkî” önemli çünkü “Türk” adını taşıyan ilk sözlük. 20. yüzyılın başında yayımlanmış ve Türkçe hakkında kapsamlı bilgi sunuyor. Sözlük, Türk dilinin zenginliğini ve yapısını anlamak için çok değerli bir kaynak olarak kabul ediliyor.

Soru: 7) Bir yazarın bakış açısını, eğitim ve bilgi düzeyi, düşünce farklılığı, kültürel çevresi gibi unsurlar oluşturur. “Türkiye Türkçesinin Tarihi Sözlükleri” adlı metinde yazarın bakış açısını yansıtan cümlelerin altını çizip bu cümlelerden hareketle yazarın konuya yaklaşımını belirleyiniz.

  • Cevap:

“Türkiye Türkçesinin Tarihi Sözlükleri” adlı metinde yazarın bakış açısını yansıtan bazı cümleler şunlardır:

  • “Türkiye Türkçesinin zengin dil malzemesi olarak dil tarihimizde yerini almış bulunan bu tarihi sözlüklerimizi günümüz Türkçesine aktarmak ve onları kullanılabilir hâle getirmek… milli bir görev olarak nitelemek…”
  • “Türk dilinin zenginliğini ortaya koymada önemli bir hedef ve zaruri bir çalışma olarak değerlendirmek gerekir inancında olduğumuzu vurgulamak isterim.”
  • “Divanü Lügati’t-Türk yalnızca bir sözlük değil, Türkçenin zenginliğini işleyen folklorik bir kültür hazinesidir.”

Soru: 8) Metinde kullanılan anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yollarını ve bunların metindeki işlevlerini belirleyiniz.

  • Cevap:

Metin boyunca sözlüklerle ilgili ayrıntılı bilgi verildiği için açıklayıcı anlatım biçimi kullanılmıştır.

Metinde geçen “Yazar, Şemsettin Sami’nin “Kamus-i Türkî” için yaptığı isim seçimiyle ilgili olası itirazlara yer vererek, Sami’nin düşüncesini savunur: “Bu kitaba ‘Kamus-i Türkî’ adını vermenin yanlış olabileceğini düşünenler olabilir, ama lisanımız Türkçedir, bu yüzden başka bir isim düşünmek anlamsızdır.” cümlelerinde tartışmacı anlatım biçimi kullanılmıştır.

Yazarın metinde Kaşgarlı Mahmut’un, Şemsettin Sami’nin sözlerine yer verdiği bölümler tanık göstermeye örnektir. Yazar sözlük isimlerini vererek örneklendirme yapmıştır. Divanü Lügati’t-Türk ve daha sonraki iki dilli sözlükleri birbiriyle kıyaslayarak karşılaştırma yapar.

Bütün bunlar metnin amacına uygun olarak okuyucuyu bilgilendirme ve ikna etme, düşünceleri savunma işlevlerini yerine getirir.

Soru: 9) Metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyip aşağıdaki ilgili alana yazınız.

  • Cevap:

Ana düşünce: Türkçenin tarihindeki eski sözlüklerin gün ışığına çıkarılması ve bunların günümüz Türkçesine uygun şekilde düzenlenip bilim dünyasına sunulmasının önemidir.

Yardımcı düşüncelerEski sözlükler, Türk dilinin zenginliğini ve tarihini yansıtır.

Divanü Lügati’t-Türk, sadece bir sözlük değil, aynı zamanda Türk kültürünün ve folklorunun bir hazinesidir.

XIX. yüzyılda baskı tekniklerinin gelişmesi sözlük türlerinin artmasını ve sözlüklerin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağladı.

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 27


12.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-27-melis-yayinlari
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk